Cele două milioane de lei alocate iniţial pentru reparaţiile curente şi amenajarea peisagistică vor fi folosite pentru igienizarea blocurilor operatorii de la Spitalul Nr. 1
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a făcut o adresă către Consiliul Judeţean Dolj prin care solicită ca banii alocaţi din bugetul propriu al judeţului pentru reparaţiile curente ale unităţii medicale şi amenajarea peisagistică să aibă o altă destinaţie. Deşi sumele prevăzute la capitolul Sănătate care urmau să ajungă la Spitalul Nr. 1 ar fi trebuit stabilite de comun acord de cele două părţi înainte de aprobarea bugetului, se pare că acest lucru nu s-a întâmplat. Aşa că nu mai sunt de actualitate două dintre investiţiile prinse în bugetul CJ, 1,3 milioane de lei pentru reparaţie curentă casa scării (schimbare trepte, pardoseli şi igienizări casa scării, reparaţie acces spital) şi 700.000 de lei pentru amenajare peisagistică, asta însemnând o intrare nouă prin spatele spitalului şi iluminarea publică a acelei zone.
Spitalul vrea aceşti bani pentru igienizarea celor 31 de săli de operaţie. „Reparaţiile de pe casa scării sunt importante, acea intrare din spate la fel, părculeţul nu ştiu în ce măsură, dar priorităţile noastre sunt altele. După părerea mea, schimbarea lifturilor ar fi pe primul plan, investiţie care se va şi realiza, iar a doua prioritate ar fi o igienizare curentă la toate blocurile operatorii. Nu ştiu însă şi în ce măsură ar ajunge banii pentru toate cele 31 de săli de operaţie. Solicitarea noastră iniţială era doar pentru chirurgie infantilă şi ORL, dar toate blocurile operatorii au nevoie de igienizare. Poate doar la etajul cinci, unde s-a făcut o modernizare acum trei ani, să se pună problema doar a unor retuşuri“, a afirmat managerul Spitalului Judeţean Craiova, dr. Florin Petrescu.
„O să dăm aceşti bani“
Solicitarea spitalului va fi luată în calcul de consiliul judeţean, ea urmând să fie supusă la vot în şedinţa viitoare. „Atunci lăsăm amenajarea pe altă dată, nu mai facem acea intrare prin spate, iar cei 700.000 de lei îi ducem în excedentul consiliului judeţean, pentru ca în şedinţa următoare să vedem propunerile pe care le face Spitalul Judeţean. Plecăm de la principiul «viaţa are prioritate», dar să ni se spună care blocuri operatorii necesită igienizare, urmând ca, după evaluările făcute, să alocăm banii. Şi cei 1,3 milioane de lei alocaţi pentru reparaţii la casa scării pe toate etajele putem să-i dirijăm către blocurile operatorii. Acum să vedem câte astfel de săli de operaţii putem igieniza cu cele două milioane de lei“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, având în față lista de priorităţi primită de la Spitalul Judeţean.
Acesta a menţionat că spitalul înghite foarte mulţi bani şi că din bugetul judeţului se pot plăti renovările necesare, nu şi aparatura, „care ar trebui să fie asigurată de Ministerul Sănătăţii, prin programele sale“.
Vor bani şi pentru mobilierul maternităţii
În acest an, pentru Spitalul Judeţean s-au alocat de la bugetul CJ 2.604.000 lei pentru schimbarea a nouă lifturi, din 11 (două sunt renovate de Ministerul Sănătăţii), 30.000 de lei pentru modernizare şi extindere serviciu de morgă şi prosectură şi 12.000 de lei, o diferenţă pentru lucrările de reparaţii generale şi renovare-reabilitare a secţiei ATI de la etajul 4. Reabilitarea secţiei ATI de la etajele 3 şi 4 s-a făcut în 2008 şi a costat aproape 1,9 milioane de lei, contribuţia CJ fiind de 738.000 de lei. „Licitaţia pentru lifturi este în derulare, în acestă lună se deschid ofertele. Sper să mai economisim nişte bani de aici. Şi pentru morgă am înţeles că ar trebui cam un milion de euro, dar să mai dea şi Ministerul Sănătăţii, pentru că de noi ţine doar clădirea“, a mai spus Cristinel Iovan.
De la consiliul judeţean se va mai aloca în acest an suma de 6.562.000 lei, pentru proiectul cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare care vizează reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate, licitaţia fiind în derulare. Managerul Spitalului Judeţean va face demersuri către CJ şi pentru obţinerea unei sume de bani din care să se cumpere mobilierul necesar secţiilor de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, care se află în reabilitare printr-un proiect finanţat de Banca Mondială. „Ne-ar trebui cam 240.000 de lei pentru mobilier simplu, paturi pentru mame şi copii, aspecte de acest gen“, a precizat dr. Florin Petrescu.