17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinalizarea blocului S200 depinde de 30 de milioane de lei

Finalizarea blocului S200 depinde de 30 de milioane de lei

Având în vedere situaţia economico-financiară actuală, finalizarea blocului S200 ar mai putea dura câţiva ani. Pentru finalizarea lui, mai este nevoie de peste 30 de milioane de lei, bani ce ar trebui alocaţi de Ministerul Educaţiei.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Universităţii din Craiova, Parcul tehnologic IT (S200) are termen de finalizare noiembrie 2013. „Contractul cu executantul iniţial a fost reziliat anul trecut şi s-a încheiat un nou contract cu firma Polystart pentru restul lucrărilor de executat, care au o valoare de 37 de milioane de lei. Anul trecut, s-au executat lucrări de circa două milioane de lei şi a rămas pentru anul ăsta o diferenţă de 35 de milioane de lei. Universitatea, în propunerea de investiţii pe care o avansează ministerului, alocă din venituri proprii aproximativ 4,3 milioane de lei. Diferenţa ar trebui alocată de minister“, a declarat prof. univ. dr. Marcel Drăcea, prorector pe probleme de Management economic şi financiar. În urmă cu doi ani, ministerul alocase o sumă considerabilă pentru finalizarea acestei investiţii. „Sumele fuseseră alocate în 2010, dar constructorul nu a reuşit să lucreze şi să consumăm banii. La rectificarea bugetară din august 2010 s-au retras însă 6,2 milioane de lei pentru că, până la data respectivă, nu consumaserăm nimic din ei. Acum, când avem angajament ferm din partea constructorilor, nu dispunem de resurse“, a adăugat prof. univ. dr. Marcel Drăcea. Acesta a explicat că noul partener antreprenor general susţine că poate să scurteze mult timpul de execuţie. Conform propunerii de grafic de execuţie prezentată de aceştia, lucrarea ar putea fi finalizată şi până la sfârşitul acestui an. Lucrările vor fi însă executate în limita sumelor de care dispun.

Noul sediu al Facultăţii de Drept, gata până la începerea noului an universitar

Termene mult mai ferme de finalizare a investiţiilor sunt însă în cazul noului sediu al Facultăţii de Drept, din Complexul de la Mecanică, un obiectiv cu o valoare totală de aproximativ 54 de milioane de lei. În cazul acestuia, finanţarea este asigurată preponderent din fonduri europene, contribuţia Universităţii fiind de 2,09%. „Termenul de finalizare a construcţiei, care în prezent este realizată în proporţie de 60%, este iunie 2012. Asta, deoarece, din fericire, când s-a organizat licitaţia pentru finalizarea obiectivului, ca şi construcţie, faţă de termenul de doi ani care era prevăzut în caietul de sarcini, constructorul s-a angajat să realizeze lucrarea într-un an şi jumătate, deci există şi o rezervă de timp. Ulterior, această perioadă a fost prelungită cu încă aproape două luni. După finalizarea construcţiei, proiectul se mai prelungeşte cu o perioadă în care se va realiza dotarea lui cu mobilier şi cu logistica necesară. Sunt convins că se vor face eforturi ca până la începutul anului universitar viitor să se poată inaugura obiectivul“, a spus prof. univ. dr. Marcel Drăcea. Acesta a explicat că, pe lângă contribuţia efectivă la proiect, Universitatea din Craiova susţine financiar şi amenajările exterioare (parcări, alei etc.). Investiţia în acest sens se ridică la aproximativ două milioane de lei.

Contract pentru construirea „Centrului de cercetare în ştiinţe aplicate“

Al treilea obiectiv mare către care este concentrată activitatea Universităţii din Craiova în domeniul investiţiilor este „Centrul de cercetare în ştiinţe aplicate“, de pe platforma de la Electrotehnică, care este finanţat 100% de Agenţia Naţională de Cercetare Ştiinţifică (ANCS). Acest centru are la bază ideea de a aduna laolaltă un colectiv puternic de cercetători. „Există mai multe departamente de cercetare acolo, în special din zona tehnicului, a ştiinţelor exacte. Proiectul are o valoare totală de 45 de milioane, din care 15,5 milioane de lei sunt pentru construirea clădirii (o clădire cu demisol, parter şi trei etaje). Ieri (miercuri, 1  februarie 2012 – n.r.) s-a semnat contractul pentru realizarea construcţiei acestui centru, cu termen de finalizare iulie-august 2013“, a mai spus prof. univ. dr. Marcel Drăcea. Potrivit preconizărilor, lucrările la acest centru ar putea începe în primăvară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS