9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatorii, obligaţi să-i protejeze pe muncitori de frig

Angajatorii, obligaţi să-i protejeze pe muncitori de frig

Când temperaturile scad sub -20 de grade Celsius, angajatorii sunt obligaţi să le dea salariaților care lucrează afară ceai cald, echipament adecvat şi mai multe pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare. În Craiova, mulți dintre angajatori susţin că au luat deja aceste măsuri.

Temperaturile scăzute din ultima vreme îi obligă pe angajatori să ia o serie de măsuri, prevăzute în OUG nr. 99/2000. Când mercurul termometrului scade sub -20 de grade Celsius sau în condiţii de vânt care pot fi corelate cu aceste valori, patronii sunt obligați să distribuie angajaţilor care lucrează afară ceai fierbinte (0,5 – 1 litru/persoană), să le dea pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi să le asigure echipamentul individual de protecţie.
Muncitorii de pe şantier, angajaţii de la Poştă, cei de la Salubritate, precum şi cei de la RAADPFL fac parte din categoriile cele mai expuse unor astfel de condiţii.
Ce măsuri au luat angajatorii pentru acești salariați care îşi petrec cele opt ore de muncă în frig?  Reprezentanţii Poştei Dolj spun că măsurile luate în această perioadă, când temperaturile au scăzut vertiginos sub 0 grade Celsius, constau în dotarea angajaților cu echipament special. „Dat fiind specificul muncii acestora, singura măsură pe care o putem lua este aceea de a-i echipa cu îmbrăcăminte adecvată. Celelalte măsuri, respectiv ceaiul şi pauzele, nu prea se împacă ele cu activitatea noastră“, a declarat Sorin Ene, directorul Poştei Dolj.
Angajaţii RAADPFL care în aceste zile au muncit în parcurile şi pe străzile şi aleile oraşului au făcut mai multe pauze. „Aceştia au posibilitatea să se retragă mai des în punctele de sprijin. De exemplu, echipele care lucrează în centru au un punct la Colegiul «Carol», există unul în Parcul «Puşkin», altul în Parcul «Romanescu»“, a precizat directorul Ion Petre. În schimb, muncitorii de la Salubritate au primit ceaiuri calde şi echipament de protecţie. „Cei care sunt la zăpadă au echipament adecvat, cei care au utilajele se mai încălzesc în ele.  Am dispus ca zilele acestea oamenii să primească tot ce au nevoie. Angajaţii noştri au lucrat nonstop afară şi era necesar să le asigurăm aceste condiţii“, a afirmat directorul Flavius Sirop.

Înăuntru, ca afară

Chiar dacă lucrează într-un spaţiu închis, unii angajaţi îndură la fel de greu frigul. Într-o astfel de situaţie sunt vânzătorii din chioşcuri, oricare ar fi profilul lor. Multe dintre aceste tarabe nu sunt racordate la sistemul de electricitate şi nu pot avea nici o sursă de încălzire. „Patronul ne-a zis să luăm o pauză între 11.00 şi 14.00, că este prea frig. În ghereta asta nu prea poţi să te încălzeşti cu nimic, stai cu fereastra deschisă, că vin clienţi. Astea sunt condiţiile“, a spus Costel Tudor, vânzător la un chioşc de presă din Craiova.

Prevenţie

Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj i-au avertizat deja pe angajatori să respecte aceste prevederi. „În tematica de control am trecut în aceste zile şi verificările pe partea de prevenţie. Angajatorii sunt avertizaţi că au obligaţia să respecte prevederile OUG nr. 99/2000. Până acum nu s-au aplicat sancţiuni“, a precizat Cătălin Mohora, directorul ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS