17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Atenţie, cad ţurţuri!“

„Atenţie, cad ţurţuri!“

Cei care nu-şi curăţă streşinile de ţurţuri riscă amenzi de până la 2.500 de lei

Craiovenii au de ales, mai ales în zona centrală a municipiului: ori merg pe stradă şi riscă să fie loviţi de vreo maşină, ori merg pe trotuar, unde, chiar dacă au norocul să fi fost curăţat zăpada, riscă să se trezească în cap cu vreun ţurţure de la streşinile caselor. Pericolul de a fi lovit de ţurţuri este așa de mare, încât atât lângă Primăria Craiova, cât şi lângă Prefectura Dolj au fost instalate „sfori de avertizare“, pe care au fost agățate hârtii pe care stă scris „Ocoliţi, cad ţurţuri!“.

Primăria avertizează

Municipalitatea reaminteşte cetăţenilor – şi nu doar lor – printr-un comunicat de presă remis ieri, că au obligaţia să cureţe trotuarele şi să înlăture ţurţurii: „Căderile masive de zăpadă de săptămâna trecută şi temperaturile extrem de scăzute au dus la apariţia sloiurilor de gheaţă (ţurţurilor) la multe dintre imobilele craiovene. În acelaşi timp, o parte dintre trotuarele oraşului sunt şi la această oră impracticabile. Atât autorităţile şi instituţiile publice, cât şi agenţii economici şi cetăţenii au obligaţia să respecte normele privind îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe străzi şi trotuare în faţa imobilelor care le aparţin şi de a înlătura sloiurile de gheaţă de pe clădiri“.
Reprezentanţii Primăriei Craiova atrag atenţia că nerespectarea acestei obligaţii poate atrage sancţiuni contravenţionale.
„Atât ţurţurii, cât şi zăpada şi gheaţa de pe trotuare reprezintă un real pericol pentru pietoni. Reprezentanţii autorităţii publice locale şi ai Poliţiei Locale Craiova fac apel la cetăţeni să intervină de urgenţă pentru îndepărtarea ţurţurilor şi pentru degajarea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă. Este recomandat ca zăpada şi gheaţa de pe trotuare să fie puse pe spaţiul verde sau lângă trotuar şi să nu fie aruncate pe stradă, evitându-se astfel formarea podurilor de gheaţă. Nerespectarea acestor obligaţii poate duce la amenzi pentru asociaţiile de proprietari, chiriaşi şi deţinătorii de imobile“, se mai arată în comunicatul amintit
„Neîndepărtarea imediat după oprirea intemperiilor, a zăpezii şi gheţii de pe trotuare, din faţa imobilelor, a curţilor acestora deţinute cu orice titlu“ se sancţionează cu amenzi între 500-1.500 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000-2.500 de lei pentru persoanele juridice, potrivit art. 33, lit. k din Hotărârea Consiliului Local nr. 319/2009. Acelaşi act normativ prevede la art. 4, alin. 1, lit. b că „nemontarea şi neînlocuirea jgheaburilor, burlanelor uzate, ţiglelor, olanelor şi a geamurilor sparte, a firmelor uzate sau deteriorate, precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) de către proprietari, chiriaşi ori deţinătorii legali“ se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Aplicarea acestor sancţiuni este de competenţa Poliţiei Locale.

Fir antiţurţuri

Pentru a scăpa de pericolul ţurţurilor, municipalitatea a prevăzut chiar o investiţie în acest sens, cuprinsă în proiectul bugetului Craiovei, ce va fi supus votului consilierilor locali în şedinţa de joi. Primăria vrea să cumpere un „fir electric însoţitor pentru dezgheţ“ pentru sediul său din strada A.I. Cuza nr. 7, prevăzând pentru asta în bugetul local suma de 180.000 de lei. Această achiziţie a stârnit deja primele reacţii din partea cetăţenilor, un preot care a luat parte la dezbaterea publică de sâmbătă pe tema bugetului local cerându-i primarului Antonie Solomon să explice care este necesitatea unei asemenea investiţii. Solomon l-a pus pe Sever Bordu, şeful de la Investiţii, să dea explicaţiile tehnice necesare, iar acesta le-a explicat cetăţenilor din sala unde a avut loc dezbaterea publică că montarea unui asemenea cablu a fost o condiţie a firmei care a schimbat acoperişul primăriei, pentru a asigura lucrării garanţia necesară.
Investiţia constă, de fapt, într-un cablu electric aşezat prin jgheaburile şi burlanele acoperişului, menit să topească gheaţa, pentru ca zăpada să nu se adune şi să cadă de pe acoperiş ori să nu se formeze ţurţuri la marginea streşinii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS