14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiste pentru biciclete cu bani europeni

Piste pentru biciclete cu bani europeni

După proiectul de amenajare a pistelor de biciclete prin faţa „palatelor“ de pe strada Râului, Primăria Craiova solicită finanţare europeană pentru o nouă investiţie: pistă pentru biciclişti din Craioviţa până la Electroputere

Bicicliştii din Craiova pot să stea liniştiţi. Primăria s-a gândit din nou la ei, solicitând finanţare nerambursabilă de la UE pentru un nou proiect, intitulat „Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova“. Această investiţie presupune, printre altele, crearea de piste de biciclete, dar şi realizarea unor locuri de parcare destinate exclusiv autoturismelor electrice. Valoarea totală a proiectului este de 35,2 milioane de lei (8,2 milioane de euro), inclusiv TVA. Din această sumă, urmează să fie suportate de la bugetul local contribuţia proprie de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile (569.292 de lei, adică 132.225 de euro) şi contravaloarea TVA (6,7 milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro), sumă care se va recupera însă de la bugetul de stat.

Locuri de parcare exclusiv pentru maşini electrice

Acest nou proiect cu fonduri europene vizează, în principal, construirea unor piste de biciclete pe toată axa est-vest a Craiovei, începând de la Peco Severinului, pe strada Severinului, strada Nicolae Titulescu, apoi strada Calea Bucureşti, până la Pasajul Electroputere. Aceste piste vor fi amenajate pe trotuare, după zona verde dintre stradă şi trotuar, şi vor avea lăţimea de 2 m pentru cele cu dublu sens şi de 1 m pentru cele cu sens unic. Concret, vor fi realizate prin „reducerea lăţimii trotuarelor şi menţinerea aliniamentului copacilor şi a stâlpilor de iluminat“, urmând să arate ca nişte mici alei, delimitate de borduri. În zonele unde există parcări „în spic“, pista va fi amenajată între parcare şi trotuar, tot prin diminuarea lăţimii trotuarului.
Prin acelaşi proiect se doreşte crearea unor noi spaţii de parcare pe Calea Bucureşti, între intersecţia cu strada Sărarilor şi cea cu strada Grigore Pleşoianu, mai precis în zona blocurilor T5-T6 şi, respectiv, între Poarta 1 Electroputere şi breteaua de coborâre la Pasajul Electroputere. Ca o noutate a acestor locuri de parcare nou-create, 20% dintre ele vor fi rezervate pentru autovehicule electrice, ba chiar şi dotate cu prize speciale, pentru încărcarea rapidă a acumulatorilor acestora, după cum se prevede în proiect.
În cadrul aceluiaşi proiect se intenţionează să se reabiliteze sistemul de alimentare cu energie electrică a tramvaielor, fiind cuprinse aici staţiile de redresare şi alimentare cu energie, cablurile subterane, dar şi linia de contact, toate fiind vechi de 25 de ani, adică de când a fost dat în funcţiune tramvaiul craiovean. În plus, va fi reabilitată întreaga parte carosabilă de pe Calea Bucureşti, incluzând aici nu doar refacerea trotuarelor, ci şi a refugiilor de tramvai. Primăria Craiova estimează că lucrările vor dura 12 luni, timp în care circulaţia pe Calea Bucureşti ar urma să fie restricţionată.

Parcare subterană pe două niveluri

Tot în şedinţa de joi, Consiliul Local Craiova ar urma să aprobe şi cererea de finanţare nerambursabilă pentru parcarea subterană din zona Teatrului Naţional. Acest proiect este considerat adiacent proiectului de revitalizare a centrului istoric, parcarea subterană urmând să preia maşinile care sunt parcate acum în zona centrală a Băniei, care va deveni pietonală. Valoarea totală a investiţiei este de aproape 20 de milioane de euro (84,7 milioane de lei), inclusiv TVA. Din aceasta ar urma să fie suportată de la bugetul local contribuţia proprie de 2% din cheltuielile eligibile, totalitatea cheltuielilor neeligibile şi contravaloarea TVA-ului, care se va recupera însă de la bugetul de stat.
Primăria Craiova a optat pentru construirea unei parcări subterane de capacitate medie – 619 locuri de parcare, din care 586 pentru autoturisme şi 33 pentru motociclete – ce va fi amplasată sub părculeţul de lângă teatru şi va avea două căi de acces dinspre Calea Bucureşti. Ea va fi structurată pe două niveluri – unul de circa 6.000 mp, iar cel de-al doilea de 9.000 mp. Anticipând amploarea pe care o vor lua în viitor autovehiculele electrice, municipalitatea a prevăzut în noua parcare şi 240 de prize electrice pentru încărcarea acumulatorilor maşinilor.
După cum se menţionează în documentaţia anexată cererii de finanţare, pe timpul construcţiei acestei parcări subterane vor fi afectate atât spaţiile verzi, cât şi Aleea Personalităţilor, astfel că după terminarea execuţiei trebuie refăcute atât spaţiul verde, cât şi aleile pietonale, statuile de pe Aleea Personalităţilor urmând să primească o nouă amplasare. Totodată, va fi refăcută şi infrastructura stradală, pentru racordarea parcării la strada Calea Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS