14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacturi-șoc la căldură

Facturi-șoc la căldură

Factura la căldură le-a provocat multor craioveni adevărate şocuri, mai ales atunci când s-a ridicat la valoarea unui salariu, la ea adăugându-se și costurile pentru restul utilităţilor

Preţul pe care proprietarii l-au plătit pentru căldura furnizată de Termoficare a fost influențat de contorizarea sau nu a blocurilor, de consumul individual şi de subvenţiile de care au beneficiat unii craioveni. „Costurile nu au fost constante. Dacă luăm un apartament cu două camere din blocuri diferite, factura la căldura diferă. De exemplu, apartament cu două camere în blocul I 45 are 243 de lei numai căldura, iar în blocul I44, tot cu două camere, factura este de 348 de lei, sau altul, în blocul I64, a plătit 284 de lei. La trei camere iarăşi avem diferenţe: de la 204 lei la 376 de lei, până la 500 de lei, costurile la căldură, la care se adaugă apa, gazele, curentul şi cheltuielile administrative. Noi am avut şi o problemă în luna noiembrie, nu s-au citit repartitoarele şi toţi proprietarii au plătit la pauşal“, a precizat preşedintele Asociaţiei 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.
Nici când au ţinut caloriferele închise craiovenii nu au scăpat de plata căldurii. „Extremele, să le numesc aşa, sunt 60 şi 566 de lei. În primul exemplu, oamenii au ţinut caloriferele închise şi au plătit pe părţile comune. În cel de-al doilea caz, este exemplul unui apartament cu trei camere care are căldură 391 de lei, la care se adaugă şi celelalte costuri. În situaţia unui apartament cu două camere, s-a plătit numai căldura 340 de lei“, a spus Daniela Stancu, administrator la Asociaţia nr. 101 Calea Bucureşti.
Asociaţiile care au intrat în posesia facturii pe luna decembrie şi au reuşit să facă şi repartizarea consumului şi valorilor pe fiecare apartament pot să realizeze şi o comparaţie noiembrie – decembrie. „Am avut în luna noiembrie 2011 o factură totală de 81.592 de lei, factura pentru 21 de blocuri, în decembrie valoarea este de 88.980 de lei. Defalcat, avem la un apartament cu două camere 251 de lei căldura, factură totală întreţinere 372 de lei în noiembrie. În decembrie, s-a mai pus ceva la căldură şi avem 268 de lei. Proprietarul unui apartament cu trei camere a plătit pentru căldură 355 de lei în noiembrie, iar în decembrie, 387 de lei. În total, factura acestora se ridică sau trece de 500 de lei. Ce-i drept, raportat la veniturile oamenilor, facturile sunt destul de mari“, a spus Gheorghe Irimescu, preşedintele Asociaţiei nr. 19 Brazda lui Novac.

Decembrie, ca noiembrie

Dacă unele asociaţii de proprietari din Craiova încă mai plătesc facturile la căldură pe luna noiembrie din varii motive, altele şi-au afişat deja facturile pe luna decembrie sau au ridicat de la furnizorul de căldură factura totală pe asociaţie. După cum spun reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, diferenţele între o lună de toamnă şi una de iarnă, cel puţin în acest an, nu sunt majore. Există cazuri când valoarea facturii la căldură pentru decembrie este sub valoarea lunii noiembrie. În primul rând, noiembrie a fost mult mai friguroasă decât decembrie; în al doilea rând, proprietarii au redus consumul fie individual, fie pe bloc sau asociaţie. De exemplu, Asociaţia de proprietari nr. 5 din cartierul 1 Mai (cu 32 de blocuri) a avut în luna noiembrie 2011 o factură totală la căldură, pe asociaţie, de 77.717 lei, iar în luna decembrie, 80.796 de lei. În schimb, Asociaţia 101 din Calea Bucureşti (cu 5 blocuri) a avut în luna noiembrie o factură totală în valoare de 48.779 de lei, iar în luna decembrie valoarea facturii este de 50.053 de lei. Sunt cazuri de asociaţii de proprietari care au în luna decembrie o valoare a facturii la căldură mai mică comparativ cu luna noiembrie.
„La Asociaţia nr. 22 Calea Bucureşti am avut în luna noiembrie 65.000 de lei factura la căldură, în schimb în decembrie costul total este mai mic, de 59.000 de lei. S-a ajuns la acest cost pentru că am cerut celor din PT să scadă temperatura agentului termic la intrarea în blocuri. În caz contrar, oamenii aveau temperaturi ridicate în locuinţe, deschideau ferestrele şi se încărcau cu un consum pe care îl risipeau“, este de părere administratorul de la Asociaţia nr. 22 Calea Bucureşti, Mihail Buţescu. Un exemplu similar îl dă şi Alina Mora: una dintre asociaţiile administrate de către aceasta, o asociaţie de proprietari cu 23 de blocuri, a avut în luna decembrie 2011 un consum în valoare de 80.530 de lei faţă de 86.794 de lei pentru luna noiembrie.

Firmele de repartitoare au întârziat facturile

În mod normal, în luna ianuarie, craiovenii plătesc consumul din luna decembrie. Există însă asociaţii care abia au primit de la firmele de repartitoare calculul pentru luna noiembrie, termenul de plata fiind astfel devansat cu două luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS