20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcoala de fotbal a CJ Dolj, faultată pe bani publici

Şcoala de fotbal a CJ Dolj, faultată pe bani publici

CSJ „U“ Craiova cere 30.000 de euro pentru formarea a şapte fotbalişti care au ajuns la alte echipe după dezafilierea „U“ Craiova. Bugetul CSJ ar putea fi asigurat din formarea de fotbalişti, dacă CJ Dolj ar apăra mai bine interesele propriei şcoli de fotbal pe care o finanţează din bani publici cu 1,1 milioane de lei anual.

Clubul Sportiv Judeţean (CSJ) Ştiinţa „U“ Craiova este o entitate sportivă care funcţionează sub tutela Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, fiind deci finanţată din bani publici. În 2011, bugetul acestei instituţii a fost de 1,19 milioane de lei. Din aceşti bani sunt acoperite salariile profesorilor, deplasările, echipamentele sportive etc. Circa 200 de copii şi juniori deprind aici tainele fotbalului, îndrumaţi de opt profesori, printre care se găsesc şi foşti fotbalişti ai „U“ Craiova, cum ar fi Aurică Beldeanu, Valentin David, Daniel Mogoşanu sau Victor (Fonfo) Niculescu. Finanţarea grupelor de copii şi juniori ale „U“ Craiova a fost preluată de CJ Dolj în 2003, când patronul clubului era Dinel Staicu. Din 2005, finanţarea „U“ Craiova a fost preluată de Adrian Mititelu. Nedispunând de resurse financiare importante, noul patron a decis să folosească resursele de la CSJ Ştiinţa „U“ Craiova, tinerele talente pregătite pe banii publici. Aşa au ajuns la echipa mare nume precum Silviu Lung Jr., Ovidiu Dănănae, Ştefan Bărboianu, Dragoş Firţulescu, Constantin Gângioveanu şi alte tinere speranţe.

Beneficiile pentru formarea fotbaliştilor

În fotbalul românesc se rulează sute de mii sau chiar milioane de euro. Întrebarea este: ajung o parte din aceşti bani la cluburile care au format jucătorii, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire? Este firesc ca o parte din beneficiile rezultate din transferuri să ajungă aici, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire, dotări etc. CSJ Ştiinţa „U“ Craiova are statutul de club de fotbal amator, iar fotbaliştii sunt amatori. În momentul în care jucătorii semnează contracte de fotbalişti profesionişti, clubul care i-a format are dreptul să primească o „compensaţie de formare“ de la clubul care i-a legitimat. Potrivit „Regulamentului privind statutul şi transferul jucătorilor de fotbal“ elaborat de FRF, „compensaţia de formare“ reprezintă „o sumă forfetară ce compensează cheltuielile efectuate de fostul club pentru selecţia şi pregătirea unui jucător amator în vederea practicării jocului de fotbal“. Compensaţiile sunt prevăzute de regulament, fiind între 300 lei/an şi 5.000 lei/an, în funcţie de liga în care ajunge fotbalistul.
La aceasta se poate adăuga „contribuţia de solidaritate“, adică „o sumă reprezentând 5% din indemnizaţia de transfer plătită pentru transferul unui jucător profesionist şi care se distribuie clubului/cluburilor implicat/implicate în pregătirea sa în perioada în care jucătorul a fost în vârstă de 12-23 de ani împliniţi“. Între CSJ „U“ Craiova şi Fotbal Club „U“ Craiova există încheiat un „Contract de cooperare“ valabil până la 1 august 2012. Capitolul III – Răspunderea părţilor, art. 2 alin c) stipulează că „la transferul jucătorilor preluaţi de la CSJ Ştiinţa «U» Craiova, clubul va achita către acesta 5% din suma încasată pe fiecare jucător“. Contractul de cooperare nu prevede expres sub ce formă vor evolua amatorii de la SCJ Ştiinţa „U“ Craiova la echipa de fotbal profesionist de Liga I „U“ Craiova. „Modalitatea prin care noi colaboram era împrumutul pe un an al jucătorilor“, spune Bogdan Pâncu, directorul CSJ.

Blat FRF – „U“ Craiova?

Pe 20 iulie 2011, Fotbal Club „U“ Craiova a fost dezafiliată temporar de la FRF, iar o serie de jucători aflaţi în curtea sa preluaţi de la CSJ au fost relegitimaţi la alte cluburi, după cum urmează: Ionuţ Mişu – Dinamo II, Ionuţ Gugu – FCM Târgu Mureş, Alexandru Ologu – Astra Ploieşti, Mihai Roman – Petrolul Ploieşti, Nelu (Jakie) Nicolae – UTA Arad, Cătălin Crăciun – Alro Slatina, Cornel Suciu – Viitorul Constanţa.
Compensaţiile de formare pentru aceşti jucători au fost calculate undeva la circa 135.000 de lei (30.000 de euro). Relaţia CSJ – „U“ Craiova în ceea ce priveşte aceşti jucători pare destul de tulbure. După cum se ştie, Ologu, Gugu, Roman, Nicolae şi Crăciun au jucat în tricoul „U“ Craiova în sezonul 2010-2011. „CSJ împrumuta jucătorii pe perioada unui sezon competiţional către «U» Craiova. Din punctul meu de vedere, ei au evoluat ca jucători amatori. Ulterior am auzit că «U» Craiova le-ar fi schimbat statutul, semnând contracte de profesionişti. FRF ar fi în culpă în acest caz, pentru că nu avea voie să-i legitimeze fără plata compensaţiei de formare“, mai spune Bogdan Pâncu. Potrivit „Regulamentului“ FRF, „compensaţia de formare se plăteşte de către clubul cu care un jucător amator în vârstă de până la 23 de ani a încheiat un contract de muncă sau o convenţie civilă, schimbându-şi astfel statutul în profesionist sau ori de câte ori jucătorul se legitimează/transferă“. Pe de altă parte, „pentru a încheia primul contract cu un alt club, jucătorul amator nu are nevoie de acordul clubului la care a fost legitimat. Clubul care a încheiat contractul cu jucătorul respectiv este obligat să înştiinţeze, în scris, fostul club al jucătorului. Pentru a legitima jucătorul, noul club trebuie să prezinte FRF, LPF/AJF“ mai multe documente, printre care şi „dovada achitării către fostul club a sumei aferente compensaţiei de formare ori dovada stingerii în alt mod a acestei compensaţii“. Totodată, „dreptul la compensaţia de formare se prescrie în termen de un an de la data la care jucătorul şi-a schimbat statutul în profesionist“. Rezumând, dacă „U“ Craiova le-a încheiat contracte de profesionişti unora dintre jucătorii de mai sus, ea nu-i putea legitima fără plata compensaţiilor de formare. Chiar şi ca împrumutaţi, jucătorii nu puteau fi legitimaţi la FRF pentru sezonul 2010-2011 fără plata acestei compensaţii. Legitimarea jucătorilor fără plata compensaţiei se putea face numai printr-un „blat“ între FRF şi „U“ Craiova.

CSJ, în litigiu cu cluburile la FRF

Directorul CSJ, Bogdan Pâncu, spune că nu a primit nici o înştiinţare din partea „U“ Craiova, cum că unii jucători ar fi încheiat contracte de profesionişti. CSJ s-a îndreptat împotriva noilor cluburi la care activează jucătorii formaţi la Dolj, pe bani publici. Litigiile prin care CSJ cere cei 30.000 de euro pentru jucători sunt înregistrate la Camera Naţională de Soluţionare a Litigiilor (CNSL) din cadrul FRF. Despre cei 5% dintr-un eventual transfer nici nu poate fi vorba: dezafilierea clubului a făcut ca jucătorii să poată fi legitimaţi fără transfer. Poate că CJ Dolj ar trebui să regândească modul în care este privită această şcoală de fotbal şi cum îi apără interesele. Poate că CJ ar găsi o modalitate prin care să recupereze de la cluburile beneficiare măcar compensaţiile de formare şi contribuţiile de solidaritate de 5% din viitoarele transferuri.
Potrivit site-ului transfermarkt.de, numai Mihai Roman, Silviu Lung Jr. şi Alexandru Ologu sunt cotaţi la 2,45 milioane de euro. Un contract ferm pentru contribuţia de solidaritate de 5% din suma de transfer ar fi adus CSJ circa 122.000 de euro, adică bugetul CSJ pe cinci ani. În acest fel, CJ ar putea să nu mai arunce pe fereastră bani publici. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS