9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Copii cu copii

Tot mai multe minore devin mame în urma unor relaţii întâmplătoare, din păcate tot cu minori. Este şi cazul a două fete, de 14, respectiv 16 ani, care au născut în prima zi a acestui an la două spitale din Craiova.

A.B., de 14 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 37 „Mihai Eminescu“, a adus pe lume pe 1 ianuarie 2012, la Spitalul „Filantropia“ din Craiova, o fetiţă. Copilul este rodul unei relaţii pe care minora a avut-o cu un coleg de aceeaşi vârstă cu ea. „La unitatea noastră s-a prezentat pe 1 ianuarie o tânără în travaliu care a născut prin cezariană, prematur, o fetiţă cu o greutate de 2,400 kg. Din primele informaţii am înţeles că mama are doar 14 ani. Nu putem spune dacă va păstra sau nu copilul. Aceasta este decizia ei“, a precizat Margareta Stănescu, director de îngrijiri medicale. Cu privire la starea nou-născutului, Mirela Siminel, şefa Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului „Filantropia“ Craiova, a spus: „Nou-născutul este o fetiţă perfect sănătoasă. Este echilibrată cardio-respirator și nu se află pe aparate. Deoarece mama este minoră, putem spune că este un caz special, dar nu este prima situaţie de acest gen. Familia şi organele abilitate stabilesc ce se va întâmpla cu acest copil“.
Deoarece ambii părinţi sunt minori, instituţiile abilitate, în speţă poliţia şi Direcţia pentru Protecţia Copilului, s-au autosesizat. „Vor fi întocmite acte premergătoare pentru a vedea care este situaţia concretă, adică dacă minora a consimţit să întreţină relaţii sexuale cu tatăl copilului sau nu. Trebuie să se vadă dacă tatăl, la rândul lui, este minor sau nu. Acesta va fi supus unei expertize neuro-psihiatrice. Dacă acesta are peste 14 ani, poate răspunde penal dacă fapta sa întruneşte elementele infracţiunii de întreţinere a unui act sexual cu o minoră“, a precizat  comisar Florentina Popescu, din cadrul Biroului de presă al Inspectoratului de Poliţie (IPJ) Dolj.
Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj au luat act de cele întâmplate şi vor demara o anchetă. „Urmărim să vedem cum reacţionează tânăra mamă, familia acesteia. Este o perioadă destul de dificilă pentru un minor aflat într-o astfel de situaţie. În privinţa nou-născutului, hotărârile sunt luate tot de către familie, dacă îl păstrează sau îl vor abandona“, este de părere Emilia Stoian, psiholog în cadrul Direcţiei.
Minora de 14 ani devenită mamă, cât şi mama acesteia nu au vrut să dea nici o declarație în legătură cu cele întâmplate.

 Mamă la 16 ani

 O altă minoră care a adus pe lume un copil este A.I., din satul Mârza, comuna doljeană Sălcuţă. Fata are 16 ani şi este elevă în clasa a VIII-a la școala din comună. Aceasta a avut o relaţie cu un alt tânăr din satul Plopşor, au locuit împreună cu acordul părinţilor câteva luni, după care s-au despărţit. În urma acestei legături, fata a rămas însărcinată. Ea a născut prin cezariană o fetiţă de 3,500 kg la Maternitatea Spitalului Judeţean Craiova. „Duminică noapte aproape de ora 12.00 a născut. Fata este sănătoasă şi frumoasă. Tatăl este un tânăr din comună, mai mare ca vârstă şi mai şmecher. El aşa a dus-o cu vorba până s-au luat. Au locuit împreună câteva luni la el, dar trăia rău, o bătea. Când era gravidă în trei luni nu a mai răbdat şi a venit acasă. Am ştiut că este gravidă. Tatăl nu vrea să ştie de copil. Ea nu prea este de acord să-l ţină pentru că nu avem condiţii financiare. Acum să vedem“, a spus Maria Ion, mama fetei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS