19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine-i harnic şi munceşte bani de la buget primeşte

Cine-i harnic şi munceşte bani de la buget primeşte

Lucrările la clădirea care va rivaliza cu Romexpo au un avans de cinci luni, motiv pentru care Primăria Craiova a trebuit să refacă graficul de plăţi

La Centrul Expoziţional şi de Afaceri care se construieşte pe locul fostului Târg Romaneşti din Craiova s-a lucrat în şase luni cât pentru un an. Demarate la 15 iunie 2011, lucrările au avut, la sfârşitul anului, un avans de cinci luni, iar Primăria Craiova, beneficiara proiectului, a trebuit să refacă graficul de plăţi. „La Centrul Multifuncţional, faţă de ritmul lucrărilor prevăzut pentru 2011 şi cuantumul plăţilor, situaţia este alta. S-a constatat că lucrarea se poate realiza într-un termen mai scurt şi în acest sens s-a redus durata de finalizare stabilită prin contract de la 36 la 31 de luni, modificându-se astfel şi graficul de plăţi. De aceea şi la rectificarea bugetară din august s-au prevăzut bani mai mulţi pentru acest obiectiv“, a explicat viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă.
În bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Local Craiova pe anul 2011 a fost prevăzută pentru Centrul Multifuncţional suma de 5.478.000 de lei. Până la 30 noiembrie, pentru acest proiect se achitase suma de 4.847.665,57 lei, reprezentând cota ISC (Inspectoratul de Stat în Construcţii) de 0,1%, avize şi lucrări, „dar până la sfârşitul anului fondurile alocate vor fi cheltuite în totalitate“, după cum se preciza în ultimul raport privind execuţia bugetară întocmit de primărie.

În primăvară se va monta acoperişul

 Proiectul a cărui valoare totală se ridică la 87.446.455 de lei, din care 33.157.133 de lei provin de la Uniunea Europeană, ca asistenţă nerambursabilă, iar restul dintr-un împrumut contractat de municipalitate, trebuie finalizat în 2013. Ritmul în care se lucrează îi face însă pe constructori să creadă că imobilul cu trei niveluri, o cupolă cu diametrul de 80 de metri şi peste 6.000 de metri pătraţi de spaţii expoziţionale interioare ar putea fi finalizat chiar la vară. În momentul începerii lucrărilor, durata de execuţie luată în calcul de constructori a fost de 30 de luni.
Profitând de vremea bună, la Centrul Multifuncţional se va relua lucrul începând de astăzi. „Timpul ne permite şi este păcat să nu profităm“, a precizat şeful de şantier din partea SC Recon SA, Constantin Golfiţă. Acesta a explicat şi care este stadiul lucrării la început de an. „Lucrările la infrastructură sunt gata. Parterul şi planşeul peste parter, la fel. Am terminat şi toţi stâlpii de la etajul unu şi avem nouă plăci peste etajul unu făcute, din 20. Faţă de ultimul grafic de lucrări stăm foarte bine, dar recunosc că ne-a lăsat şi vremea. Am mai făcut şi jumătate din parcare“, a precizat Constantin Golfiţă.
Acesta a mai menţionat că în perioada de iarnă la Centrul Multifuncţional se va lucra în subsol, la tencuieli: „La subsol, scările şi pardoseala sunt gata, iar în perioada de iarnă aici se va putea lucra la tencuieli, pentru că avem încălzire pe camere“. Constantin Golfiţă a afirmat că în primăvară se va monta şi acoperişul, lucrare care era prevăzută să se facă în toamnă: „Toate elementele cupolei sunt executate. O s-o aducem în curte şi o să o punem în aprilie sau mai, nu în toamnă, cum era prevăzut“.    

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS