19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul corupţiei din primărie, la rejudecare

Dosarul corupţiei din primărie, la rejudecare

Curtea de Apel Craiova urmează să se pronunţe din nou în dosarul în care îi condamnase deja la închisoare cu executare pe Daici, Păpălă şi Bojenoiu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel Craiova dosarul de corupţie în care au fost judecaţi funcţionarii Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, care au activat până nu demult la Serviciul Disciplina în Construcţii al Primăriei Craiova, precum şi fostul consilier local Aurel Bojenoiu. Instanţa supremă a considerat că judecătorii craioveni trebuie să-şi îndrepte anumite greşeli, apoi să pronunţe o nouă soluţie în acest dosar de corupţie.

Un teren pentru familie

Reamintim că dosarul întocmit de procurorii DNA Craiova surprinde modalitatea în care, în toamna anului 2006, Aurel Bojenoiu, consilier local la acea vreme, a reuşit să facă rost fără licitaţie de un teren al municipalităţii, pentru firma SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi sunt fiica şi ginerele lui – soţii Elena Cristina şi Ştefan Răzvan Tică. Amintita societate tânjea după o suprafaţă de 110 mp, situată pe strada Dâmboviţa, în zona blocurilor B20 – B21, dar nu l-a putut obţine fără licitaţie. Atunci a preluat problema Bojenoiu, care i-a cerut ajutorul primarului Antonie Solomon. Edilul l-a chemat la ordin pe şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici, căruia i-a trasat sarcina să rezolve problema lui Bojenoiu. La rândul său, Daici i-a pasat-o subalternului său Ionel Păpălă, care, câteva zile mai târziu, s-a dus personal – însoţit chiar de consilierul Bojenoiu – să vadă suprafaţa de teren cu pricina. Deşi a observat că terenul vizat de SC TICSIM SRL era liber de orice construcţie, a întocmit pe 11 octombrie 2006 raportul nr. 75.209/2006, în care „a menţionat în fals că pe terenul solicitat de această firmă exista o construcţie provizorie“, după cum se menţionează în rechizitoriu.
Anchetatorii au mai reţinut şi că Păpălă l-a informat despre cele constatate în teren pe şeful său, Gheorghe Daici, care însă a avizat raportul respectiv, consfinţind astfel minciuna. Raportul falsificat a devenit apoi hotărâre a consiliului local, pe 31 octombrie 2006, hotărâre pe care a votat-o inclusiv Bojenoiu, deşi, potrivit Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, era obligat să se abţină.

Câte un an de închisoare cu executare

După doi ani de judecată şi 25 de termene, Curtea de Apel Craiova i-a găsit vinovaţi pe cei trei inculpaţi. Bojenoiu a fost condamnat la un an de închisoare cu executare în penitenciar, o pedeapsă uşoară, din moment ce sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea de conflict de interese este închisoarea între şase luni şi cinci ani. În plus, ca pedeapsă complementară, instanţa i-a interzis pe încă zece ani dreptul de a alege şi de a fi ales, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Cât despre Daici şi Păpălă, aceştia au fost achitaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, însă au fost găsiţi vinovaţi pentru fals intelectual şi uz de fals, fiind sancţionaţi tot cu câte un an de închisoare cu detenţie în penitenciar.
Atât procurorii DNA, cât şi cei trei inculpaţi au formulat recurs, care s-a judecat miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a găsit anumite nereguli în prima sentinţă, decizând s-o caseze şi să trimită cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS