Modificările constituţionale privind limitarea deficitului trebuie să fie făcute de statele UE până pe 31 decembrie 2012, spune preşedintele Băsescu. „Această obligaţie trebuie realizată până la 31.12.2012. Nu o realizezi, nu eşti în acord. Mai mult decât atât, pentru a se preveni orice aranjament local, modul cum va fi introdus în Constituţie sau în legislaţia echivalentă acest obiectiv al pactului de stabilitate şi creştere va fi analizat şi aprobat de Curtea de Justiţie a UE. Deci, nici Curtea Constituţională a României, nici a Franţei, nici a Germaniei, nici a Belgiei nu vor analiza dacă am introdus în Constituţie sau într-un act normativ echivalent această prevedere de a ne încadra în deficit structural de maximum 0,5%, ci analiza juridică va fi făcută de Curtea de Justiţie a UE. Ea va fi singura care va da verdictul“, a spus Băsescu. El a susţinut că ideea USL de a nu se modifica în România Constituţia, ci de a se adopta doar o lege cu caracter constituţional, în temeiul articolului 148 din Constituţie, este „eronată“.
Analiştii care îşi sparg capul de pereţi
Traian Băsescu a spus că după decizia României de a adopta acordul interguvernamental pentru stabilizarea economică a UE, unii analişti „şi-au luat capul şi l-au aruncat de pereţi“, spunând că preşedintele a pus în jug România. „Foarte mulţi, după terminarea Consiliului şi mai ales după conferinţa mea de presă, prin diverse studiouri de televiziune, îşi luau capul şi-l aruncau de pereţi – ia uite cum ne subjugă Comisia, ne-a pus Băsescu în jug. Vreau să ştiţi că aceste prevederi se aplică în mod egal României, Germaniei, Franţei, Spaniei, oricărui stat al UE. Deci nu i-a predat nimeni pe bieţii politicieni balaurilor de la Bruxelles şi toate statele UE am convenit că singura structură neutră care poate face acest lucru şi care poate veni să controleze orice membru al UE este Comisia Europeană. Ei vor aplica sancţiunile, ei vor stabili împreună cu statul membru programele de reintrare în criteriile de la Maastricht. Acum, vestea bună: noi nu suntem în situaţia de a avea astfel de programe pentru că bugetul acestui an deja vine pe deficit de 1,9% şi ne îndreptăm în 2013 către deficit zero, deşi aveam angajament pentru 2015 să avem deficit zero“, a declarat Băsescu, într-o conferinţă de presă la Cotroceni.
Orban: Pasul spre Statele Unite ale Europei
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a apreciat că nu se pune problema și nu ar fi logic ca România, țară aflată în prezent în program cu Fondul Monetar Internațional, să contribuie cu bani la eventualele fonduri de garantare ale FMI, informează Agerpres. „În momentul de față nu există nimic scris. Deci, din punctul acesta de vedere, nu putem să spunem că vom contribui sau nu. Dar, pe de altă parte, sigur că noi am fost în contact cu reprezentanții Consiliului care pregătesc documentele. Și, din toate informațiile pe care le avem, rezultă foarte clar că nu se pune problema ca un stat aflat în program cu Fondul Monetar să contribuie cu bani. Ar fi ilogic. Deci primești, sau ești sprijinit într-un fel sau altul de Fondul Monetar, și tu vii și contribui cu bani la Fondul Monetar“, a declarat Orban, în emisiunea „Catedra de politică“, difuzată de EuropaFm. Acesta a mai precizat că decizia Consiliului European cu privire la acordul de guvernanță fiscală, la care a aderat și România, reprezintă un pas important spre constituirea „Statelor Unite ale Europei“. „Statele Unite ale Europei înseamnă avansarea integrării și pe alte domenii. Dar, cel puțin pe zonă economică, în ceea ce privește coordonarea politicilor macroeconomice, deciziile care au fost luate sunt extrem de importante. Nu reprezintă un pas înainte, ci reprezintă o schimbare fundamentală“, a afirmat Orban. Potrivit ministrului afacerilor europene, Comisia Europeană ar urma să fie nucleul de putere al viitoarei entități europene.
• NewsIn