10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCât de îndatoraţi sunt locuitorii Olteniei

Cât de îndatoraţi sunt locuitorii Olteniei

În Dolj există cele mai mari restanţe la credite din toată Oltenia, dar este şi judeţul cel mai mare. În Gorj, creditele în valută neachitate la scadenţă s-au dublat într-o singură lună. În Vâlcea au explodat datoriile neachitate la termen la împrumuturile în lei, iar în Olt şi Mehedinţi creditele neperformante s-au mai temperat în ultima perioadă, dar tot în creştere sunt.

Populaţia şi firmele din Oltenia continuă să înregistreze lună de lună restanţe la plata creditelor contractate de la bănci. Datele publicate recent de Banca Naţională a României (BNR) arată că în luna octombrie a acestui an s-au produs mişcări importante în conturile şi creditele locuitorilor din judeţele Olteniei faţă de luna anterioară, în unele judeţe înregistrându-se mari surprize neplăcute. În toate cele cinci judeţe ale regiunii, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea, s-au înregistrat creşteri ale creditelor neperformante.

Dolj: Fiecare locuitor are credite de 4.054 de lei, în medie

Judeţul cu cea mai mare populaţie din Oltenia are şi cel mai mare volum de credite, dar şi restanţele cele mai mari. În total, firmele şi oamenii din Dolj figurează cu împrumuturi bancare (în lei şi valută, exprimate tot în lei) de 5,185 miliarde de lei. Numai populaţia judeţului are, potrivit BNR, credite bancare contractate până acum de 2,838 miliarde de lei. Un calcul matematic simplu, pornind de la populaţia de 700.000 de locuitori a Doljului, ne arată cât de împrumutaţi sunt doljenii. În medie, fiecare persoană ar avea împrumuturi de 4.054 de lei de la instituţiile de credit. BNR arată că restanţele doljenilor au crescut destul de mult într-o singură lună. În octombrie faţă de septembrie, populaţia şi firmele au înregistrat noi debite neachitate la termen, cu 10,1 milioane de lei mai mult faţă de luna precedentă. Ca şi sumă absolută, restanţele doljenilor la plata creditelor sunt cele mai mari din Oltenia, totalizând 395 de milioane de lei (atât la împrumuturile în lei, cât şi la cele în valută).

Gorj: Restanţe duble la creditele în valută

O situaţie inedită s-a produs în Gorj în luna octombrie. Potrivit BNR, restanţele gorjenilor la creditele în valută s-au dublat faţă de luna septembrie a acestui an, crescând de la 23,6 milioane de lei la 51,5 milioane de lei. Cu această sumă, Gorjul devine „lider“ al creditelor neperformante în luna octombrie, în Oltenia, cu un record al restanţelor de 32,7 milioane de lei, totalizându-le pe cele în lei şi în valută. De regulă, creditele în valută sunt cele mai stabile, pentru că „sunt acordate preponderent credite ipotecare în valută, iar la aceste tipuri de împrumuturi, de regulă, se înregistrează cea mai mică rată de default“, spune un bancher craiovean. 

Vâlcea: Tot mai multe credite neperformante

Populaţia şi companiile vâlcene au îngroşat rândurile restanţierilor la credite, suma crescând în octombrie cu 10,6 milioane de lei faţă de septembrie. Dacă vâlcenii şi-au achitat la timp împrumuturile în valută, probleme mai mari au fost la creditele în lei, la care debitorii nu s-au putut ţine de plata ratelor lunare. Volumul total al restanţelor la împrumuturile contractate în moneda naţională au ajuns la 168,7 milioane de lei în luna analizată de BNR.

Olt şi Mehedinţi, în tandem

Şi judeţele Olt şi Mehedinţi au înregistrat creşteri ale creditelor neachitate la scadenţă. În Olt, restanţele în valută sunt chiar mai mici decât în septembrie, ceea ce înseamnă că unii dintre olteni şi-au mai plătit din ratele restante la acest gen de împrumuturi. În schimb, la lei s-au adâncit sumele restante. Acestea au crescut cu 1 milion de lei într-o lună. În Mehedinţi, valoarea ratelor neachitate la scadenţă a urcat cu 1,6 milioane de lei, cele mai multe fiind la împrumuturile în moneda naţională.

Depozitele bancare, în uşoară creştere

Dintre toate judeţele Olteniei, doar în Dolj se observă o diminuare a depozitelor bancare în lei, ca şi la cele în valută.   În celelalte judeţe, banii ţinuţi în bănci de populaţie şi firme, în moneda naţională, au crescut în octombrie faţă de noiembrie. Despre sumele deţinute în valută sub formă de depozite la termen, surpriza vine de la judeţul Olt, unde există o creştere de 89 de milioane de lei într-o lună. Bancherii nu cunosc situaţia exactă, ci consideră că este posibil să fi venit sume importante din străinătate şi/sau oltenii să fi făcut permutări în propriile conturi şi să fi transferat disponibilităţi la vedere în depozite în valută. 

Câţi lei aveau oltenii în bănci în septembrie şi în octombrie*

Dolj            1.962,3 milioane de lei;     1.948,5 milioane de lei
Gorj              810,9 milioane de lei;     824,1 milioane de lei
Olt                751,8 milioane de lei;     754,8 milioane de lei
Mehedinţi    434,7 milioane de lei;     439,3 milioane de lei
Vâlcea           954,1 milioane de lei;     963 milioane de lei
*Depozite la termen în lei. Sursa BNR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII