14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, tovarăş cu a şaptea economie a lumii

Doljul, tovarăş cu a şaptea economie a lumii

http:http://www.youtube.com/watch?v=bmtQwxoN6rA

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj îi aşteaptă pe investitorii chinezi ca pe pâinea caldă. Primul pas către o posibilă colaborare în afaceri a fost făcut vineri, când o delegaţie chineză a uneia dintre cele mai puternice provincii a semnat cu oficialii doljeni un memorandum de colaborare în mai multe domenii.

Denumit „Memorandum de înţelegere între provincia Guangdong şi judeţul Dolj“, documentul pune bazele dezvoltării înţelegerii reciproce şi a relaţiilor de prietenie, a încrederii reciproce şi a beneficiilor comune, respectând principiile şi spiritul Comunicatului privind Stabilirea Relaţiilor Diplomatice Româno-Chineze şi a altor acorduri relevante, după cum se menţionează în memorandum. Domeniile în care vor să colaboreze cele două părţi sunt cel economic, tehnologic, cultural, ştiinţific şi de cercetare, educaţional, al tehnologiilor de mediu şi al energiilor regenerabile fără să se limiteze, însă, la acestea. „Ne înfrăţim cu provincia numărul unu în investiţii, a cărei suprafaţă este de şapte ori mai mare decât cea a României. Dacă ar fi independentă, provincia ar fi a şaptea putere economică a lumii. Este un început pe care îl vom continua şi sperăm să găsim calea prin care să se realizeze ceva şi în Dolj“, a declarat preşedintele CJ, Ion Prioteasa. Directorul general adjunct al Biroului de Afaceri Externe Guangdong, Wang Shitong, cel care a semnat memorandumul din partea chinezilor, nu a promis investiţii, ci şi-a exprimat doar speranţa în dezvoltarea relaţiilor de cooperare. „Sper să întărim relaţiile în tehnologie, cultură şi protecţia mediului. Am încredere în viitorul relaţiei noastre, care va fi de succes. Aşteptăm delegaţii de la Consiliul Judeţean Dolj şi din mediul economic“, a spus el. 

Guangdong, colos economic

Dacă îi vor convinge pe chinezi să investească în Dolj, reprezentanţii CJ pot spune că l-au prins pe Dumnezeu de un picior. Provincia Guangdong, cel mai mare exportator şi importator de bunuri al Chinei, are mai multe aeroporturi, zeci de universităţi şi o industrie de top, materializate într-un produs intern brut de peste 700 de miliarde de dolari, de aproximativ cinci ori mai mare decât al României. Un sfert din comerţul extern al Chinei se face în Guangdong. Provincia este localizată în sudul Chinei şi se învecinează cu Hong Kong şi Macau.

Alţi chinezi au investit deja în Bulgaria

Şi, totuşi, de ce a venit colosul chinez tocmai în Dolj şi nu s-a dus, de exemplu, în zone mult mai dezvoltate economic din România? În lipsa unor informaţii suplimentare din partea actorilor implicaţi, o posibilă explicaţie s-ar putea găsi la sud de Dunăre, la vecinii noştri bulgari. Potrivit unei ştiri publicate vineri de Hotnews.ro, compania chineză de stat Tianjin State Farms Agribusiness Group a investit zece milioane de euro în arendarea a 20.000 de hectare de teren agricol în nord-vestul Bulgariei, cea mai săracă regiune a ţării. Porumbul, plantele furajere și floarea-soarelui care vor fi cultivate pe această suprafaţă din regiunea Vidin vor fi exportate în China. Firma chineză intenţionează să mai investească alte 20 de milioane de euro în agricultura din Bulgaria, unele dintre aceste fonduri în zootehnie. Cum nord-vestul Bulgariei este în oglindă cu sud-vestul României, adică judeţul Dolj cu preponderenţă, chinezii ar putea deţine activităţi economice în două regiuni unite de Dunăre.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII