9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvenţia anului 2011: taxa pe energie

Invenţia anului 2011: taxa pe energie

Ştiaţi că odată cu plata facturii la energie electrică, populaţia achită către CEZ şi o taxă de cogenerare, de 2-4 lei pe lună sau chiar mai mult? Cu cât consumul este mai mare, cu atât creşte taxa, care este şi purtătoare de TVA. Aflaţi din GdS unde ajung banii astfel colectaţi de către CEZ.

De câteva luni încoace, orice consumator de energie electrică plăteşte către furnizorul de curent electric o taxă numită „de cogenerare“, care apare distinct pe factură sub denumirea de „contribuţie cogenerare“. Taxa a fost stabilită de statul român, se aplică de la 1 aprilie 2011, şi este obligatorie pentru oricine este conectat la energie electrică. Adaptat la regiunea noastră geografică, fiecare consumator trebuie să achite lunar către CEZ – furnizorul de electricitate care activează în partea de sud a ţării – circa 0,02 lei pentru fiecare kilowat consumat. În medie, o gospodărie din România consumă 100 de kWh pe lună, ceea ce înseamnă că taxa de cogenerare este de 2 lei, la fiecare factură emisă de CEZ Vânzare. Taxa creşte odată cu consumul. De exemplu, cine a utilizat 223 de kWh, să zicem, plăteşte sub forma noii taxe 4,13 lei pe lună, plus TVA de 0,99 lei. În total, 5,12 lei. Într-un an, familia luată ca exemplu achită 61,44 lei sub forma noii taxe pe energie. 

Milioane încasate pe lună

Dar cum aproape fiecare locuinţă este conectată la energie electrică, într-o lună se adună sume de milioane de lei. Reprezentanţii CEZ au precizat, la solicitarea GdS, că într-o singură lună, taxa de cogenerare încasată a ajuns la 3,7 milioane de lei, deşi suma facturată populaţiei a fost 4,8 milioane de lei. Numai din Craiova se colectează lunar peste o jumătate de milion de lei, mai exact 0,6 milioane de lei, informează compania.

Plătiţi penalităţi dacă nu achitaţi taxa

Consumatorii nu prea au încotro. Cei care nu plătesc această taxă vor achita penalităţi către furnizorul de electricitate, potrivit legislaţiei în vigoare. „În conformitate cu prevederile articolelor 5 şi 6 ale Ordinului ANRE nr. 12/2011 «Pentru aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia», consumatorii de energie electrică din România au obligaţia să achite contravaloarea sumelor facturate de către furnizorul cu care au încheiat contractul de furnizare de energie electrică, la aceleaşi termene şi condiţii cu cele prevăzute în contractele încheiate între părţi, să plătească penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor emise de către furnizorul cu care au încheiate contracte de furnizare de energie electrică, inclusiv pentru suma calculată pentru contribuţia de cogenerare (…)“, susţin reprezantanţii CEZ. Compania virează sumele în contul Companiei Naţionale de Transport a Energiei Electrice – Transelectrica, iar de acolo, banii se împart producătorilor autorizaţi să-i folosească, potrivit unei scheme de sprijin stabilite de stat.

Cine se foloseşte de taxa pe „lumină“

Se invocă reducerea poluării din sistemul energetic, dar acest proces se face tot pe spinarea populaţiei, statul spunând că aceste norme au fost agreate de Uniunea Europeană. De „minunata“ taxă beneficiează producătorii de energie electrică şi termică, a căror producţie se realizează în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă. Sistemul de sprijin pentru aceşti producători se face pe spinarea populaţiei. Cu alte cuvinte, noi, toţi, plătim pentru ca producătorii de energie electrică sau termică să-şi gestioneze mai eficient resursele. Potrivit HG nr. 1.215/2009, ei beneficiază de aceşti bani doar dacă îi cer de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Beneficiari pot fi complexurile energetice şi alţii care produc energie în condiţiile legii şi o „livrează efectiv în reţelele electrice ale Sistemului Electroenergetic Naţional“, se arată în actul normativ citat. Şi Complexul Energetic Craiova (CEN) beneficiază de taxa de cogenerare. „Toţi cei care produc în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă beneficiază de această schemă. Chiar s-a stabilit un preţ al energiei electrice produse în cogenerare. Noi am considerat că este în avantajul societăţii. Să vedem cum ne va ajuta pe viitor această schemă“, a spus directorul CEN Craiova, Constantin Bălăşoiu.
Banii din taxă trebuie utilizaţi de producători pentru a reduce poluarea şi pentru a diminua consumul de resurse în procesul de producere a energiei, respectiv pentru a încuraja utilizarea resurselor regenerabile, potrivit legislaţiei în vigoare. În realitate, schema de sprijin financiar maschează problemele din sistemul energetic şi reprezintă o modalitate de rezolvare a lor, mai ales a celor legate de alimentarea centralizată cu energie termică. Taxa de cogenerare poate reprezenta o alternativă la sistemul clasic de acordare a subvenţiilor de la stat pentru diverşi producători de energie, sistem care nu se mai practică în prezent. 

Definiţia cogenerării

„Cogenerarea este un sistem de producere simultană, în acelaşi proces, de energie termică şi energie electrică, care utilizează mai multe surse de combustibil pentru a genera energie, randamentul fiind mai mare cu 20% faţă de producţia dintr-o singură sursă“, potrivit Hotnews. Cogenerarea permite scăderea consumului de gaz prin înlocuirea acestuia cu alte resurse regenerabile.

Energia va fi mai scumpă

Pe lângă faptul că taxa de cogenerare a scumpit factura de energie electrică, de anul viitor, aceasta va fi și mai „umflată“. Vom plăti mai mult la energia electrică, pentru că în 2012 acciza aferentă va fi mai mare deoarece va fi calculată la un curs leu/euro mai ridicat decât este cel pentru anul 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII