9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu dispărut infochioşcurile

Au dispărut infochioşcurile

Trei din cele patru computere stradale care trebuia să-i îndrume pe turişti către punctele de atracţie ale Craiovei au fost ridicate de pe strada Unirii

De câteva zile, trei dintre infochioşcurile instalate pe strada Unirii din Craiova au dispărut. Erau, oricum, defecte de ani buni. Altele le-ar putea lua în curând locul, în condiţii aparent convenabile pentru primărie.

Informaţii perimate

Cele trei infochioşcuri fac parte din pachetul de lucrări intitulat „Piaţa Socio-Umană“, care mai includea şi fântâna muzicală cu care speră să intre în istorie primarul Antonie Solomon. Investiţia totală trebuia să coste 21 de milioane de lei şi să fie gata pe 19 noiembrie 2006, la şase luni de la începerea lucrărilor. Şi totuşi, costurile au ajuns la aproape 30 de milioane de lei, iar lucrarea a fost încheiată abia pe 3 iunie 2007.
La aceeaşi dată, executantul lucrării – UTI Internaţional – a predat municipalităţii şi cele trei infochioşcuri – unul amplasat lângă semafoarele din faţa Mercurului, altul mai jos de filarmonică, iar al treilea, nu departe de cinematograful Modern. Minţilor luminate din Primăria Craiova nu le-au părut suficiente, aşa că au achiziţionat şi montat un al patrulea infochioşc, tot pe strada Unirii, chiar în colţul clădirii Serviciului municipal de Evidenţa Informatizată a Persoanei (lângă „Buletine“).
Aparatele aveau menirea de a oferi turiştilor informaţii atât despre administraţia oraşului, cât şi despre zonele de interes ale urbei. O perioadă, aceste sisteme informatice cu touch-screen au fost des utilizate de cetăţeni, curioşi să vadă ce informaţii oferă despre Craiova. Şi ofereau nişte informaţii „minunate“: nu mai departe de anul trecut, computerele cu pricina îi informau pe curioşi că primarul Craiovei este Antonie Solomon, iar viceprimari sunt…  Sorin Iordache şi Gheorghe Nedelescu! Nu corespundea nici lista consilierilor locali, iar multe dintre barurile şi restaurantele recomandate turiştilor erau de mult închise.

UTI le schimbă gratis

Unul câte unul, aparatele s-au stricat, iar de mai mult de un an nu mai mergea nici unul. Nimeni din primărie n-avea însă habar de această investiţie lăsată de izbelişte. Şi chiar dacă ar fi avut, infochioşcurile nu puteau fi reparate pentru că nu exista un contract de întreţinere pentru ele. UTI ar fi vrut să se ocupe de mentenanţă, însă conducerea primăriei din acea perioadă n-a fost de acord cu suma solicitată.
După întoarcerea lui Solomon, obsesia sa de a transforma Craiova în oraş turistic pare să fie avut un efect neaşteptat: cu câteva zile în urmă, angajaţii UTI au demontat cele trei infochioşcuri pe care le puseseră, le-au urcat în camioane şi duşi au fost! Misterul acestei „dispariţii“ a fost dezlegat de Cristian Ignat, directorul UTI Oltenia.
„Deşi aceste infochioşcuri nu mai sunt în garanţie, am decis totuşi să le înlocuim cu unele noi, pe care le vom instala în cel mai scurt timp. Această operaţiune este, să-i zicem, un fel de sponsorizare, în sensul că primăria nu va plăti nimic pentru înlocuirea lor“, a precizat Ignat.
O firmă privată înlocuieşte gratis nişte aparate foarte scumpe? Greu de crezut! Nu cumva UTI a convins primăria să accepte contractul de mentenanţă? Ori, poate, UTI a primit – sau va primi – o altă lucrare bănoasă din bani publici? Nici un angajat al primăriei n-a ştiut (sau n-a putut) să răspundă la aceste întrebări.
Până una-alta, ca simbol al neputinţei Primăriei Craiova a rămas la îndemâna turiştilor doar infochioşcul de lângă Sediul Serviciului de Evidenţa Populaţiei. Defect şi prăfuit, computerul stradal mai are încă la un colţişor lipită o etichetă discretă pe care scrie: „Proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul de Modernizare pentru Dezvoltarea Administraţiei la Nivel Local“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII