14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrăşenii ţin la rablele electrocasnice

Orăşenii ţin la rablele electrocasnice

O treime dintre orăşenii din ţară au în gospodărie electrocasnice nefuncţionale, mai ales televizoare şi frigidere vechi, dar nu renunţă la ele fie pentru că nu ştiu cum să facă asta, fie pentru că speră să le repare, arată un studiu realizat de Daedalus Millward Brown la comanda ECOTIC şi Recolamp. Totuşi, chiar şi când renunţă la un aparat, doar o zecime dintre orăşeni îl duc la reciclat, iar peste o treime îl dau altei persoane care continuă să-l folosească. Românilor la pasă foarte puţin de efectele nocive pe care păstrarea unor aparate vechi le are asupra mediului şi foarte puţini ştiu unde sunt punctele de colectarea deşeurilor. Studiul a fost realizat între 12 şi 16 septembrie în rândul a 800 de orăşeni cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani. Obiectivul a fost aflarea atitudinii acestora faţă de electronice şi electrocasnice, dar şi cunoştinţele despre modul în care acestea pot fi reciclate.
Aşa cum era de aşteptat, în peste 90% dintre case se găsesc frigidere, televizoare, aspiratoare şi maşini de spălat, desktop-urile şi cuptoarele sunt nelipsite din peste două treimi din gospodării, imprimantele se găsesc în peste jumătate dintre locuinţe, iar aerul condiţionat în numai o cincime. Cei 800 de respondenţi au fost întrebaţi când şi-au cumpărat electronicele şi electrocasnicele, iar din răspunsuri a rezultat că în medie au trecut patru ani de la achiziţionarea televizorului, a frigiderului, a aspiratorului şi a maşinii de spălat. Şi la desktop media a fost de patru ani, în timp ce la cuptorul cu microunde media a fost de 3,6 ani, la laptop 2,6 ani, iar la becurile economice, de 2,3 ani. În orice caz, peste 40% din cei întrebaţi au spus că nu şi-au cumpărat nici un aparat electronic sau electrocasnic în ultimele 12 luni şi o zecime au spus că au beneficiat de reducere la cumpărarea unui aparat nou fiindcă l-au predat pe cel vechi. O treime dintre cei întrebaţi au spus că au în casă electrocasnice nefuncţionale, marea majoritate a acestora fiind televizoare vechi şi în procente mai mici frigidere, aspiratoare şi fiare de călcat.
Întrebaţi fiind de ce ţin în casă aparate nefuncţionale, cei mai mulţi au spus că intenţionează să le repare, alţii au spus că nu ştiu cum să procedeze cu aceste aparate, în timp ce un procent semnificativ au spus că nu au avut timp să se ocupe de acele aparate. Dacă ar fi să renunţe la aparatele nefuncţionale, cei mai mulţi au spus că ar face-o pentru protecţia mediului, însă au venit şi cu motive mai pragmatice, precum dorinţa de a elibera spaţiul din casă sau faptul că pot beneficia de reduceri la achiziţionarea  unui produs nou. Valentin Negoiţă, şeful ECOTIC, a atras atenţia asupra faptului că publicul nu este conştient de pericolele ce derivă din păstrarea în locuinţe a unor aparate nefuncţionale. El a dat ca exemplu tuburile catodice din televizoarele vechi ce pot lăsa 30 de ani substanţe poluante în sol, dar şi freonul din frigiderele vechi care atacă stratul de ozon. „O baterie aruncată unde nu trebuie poate polua 4.000 de litri de apă“, spune el. Pe scurt, marea majoritate a populaţiei nu se preocupă de reciclare, nu colectează selectiv şi nu ştie unde se găsesc punctele de colectare deşeuri, lucru destul de logic ţinând cont că aceste puncte sunt foarte puţine din cauză că autorităţile nu s-au preocupat de acest lucru. ECOTIC şi Recolamp propun implicarea pe larg a şcolilor în programele de colectare a DEE-urilor şi deschiderea unor puncte de colectare lângă acestea deoarece o astfel de măsură ar avea un impact uriaş dat fiind că în ţară sunt 14.000 de şcoli la care sunt înscrişi trei milioane de elevi.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII