9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit Steve Jobs, părintele iPhone

A murit Steve Jobs, părintele iPhone


Steve Jobs, cofondator și președinte al Consiliului de Administrație al Apple, a murit miercuri, la vârsta de 56 de ani. „Suntem profund îndurerați să vă anunțăm că Steve Jobs a decedat. Geniul lui Steve, pasiunea și energia sa au reprezentat sursa a nenumărate inovații care îmbogățesc și îmbunătățesc viețile noastre. Lumea este incomensurabil mai bună datorită lui Steve“, se arăta într-un comunicat Apple, postat de pagina de internet a companiei. Deși nu a fost precizată cauza morții sale, era bine cunoscut faptul ca Jobs suferea de mai mulți ani de cancer. El a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru cancer pancreatic în 2004, a făcut un transplant de ficat în 2009 și și-a luat trei concedii medicale, înainte de a demisiona din funcția de CEO al Apple, în luna august. „Steve a murit astăzi în pace, înconjurat de familia sa. În viața publică, Steve era cunoscut ca un vizionar. În viața particulară, și-a îndrăgit familia“, a precizat familia lui într-un comunicat separat. Un site de internet va fi pus la dispoziția celor care vor să-i aducă un omagiu lui Steve Jobs.

Cine a fost Steve Jobs
 
Născut la 24 februarie 1955, Steven Paul a fost plasat spre adopție la nici o săptămână de la naștere de către părinții săi biologici, Joanne Simpson și Abdulfattah „John“ Jandal, studenți și necăsătoriți la acel moment. La scurt timp, Steven Paul a fost adoptat de Paul și Clara Jobs și a primit numele de Steve Jobs. Tatăl său de originie siriană, Abdulfattah Jandal, a fost profesor de științe politice, iar mama sa, Joanne Simpson, logoped. După ce Steve a fost plasat spre adopție, părinții săi naturali au mai avut un copil, Mona Simpson. Abia la vârsta de 27 de ani, Jobs a început să descopere informații cu privire la originea părinților săi biologici. În 1972, Jobs a absolvit liceul și s-a înscris la Facultatea Reed, din Portland, Oregon, pe care a abandonat-o după doar un semestru, însă a continuat să participe la anumite cursuri, printre care și cel de caligrafie. În 1974, Jobs s-a angajat ca designer la Attari, companie producătoare de jocuri video, din dorința de a strânge bani pentru o retragere spirituală în India. În 1976, Steve Jobs, alături de Steve Wozniak, fondează Apple. Jobs și Wozniak sunt creditați cu revoluționarea industriei de calculatoare. Cei doi au conceput o serie de computere user-friendly, pe care le comercializau inițial la un preț de 666 de dolari fiecare. Primul model, Apple I, le-a adus profituri de 774.000 de dolari. La trei ani de la lansarea celui de-al doilea model, Apple II, vânzările au crescut cu 700%, la 139 de milioane de dolari. În 1980, Apple Computer a devenit o companie listată la bursă, cu o valoare de piață de 1,2 miliarde de dolari în prima zi de tranzacționare. În 1983, Steve Jobs l-a ademenit pe John Sculley, director Pepsi-Cola, să vină la Apple pentru postul de CEO. La opt ani de la fondarea Apple, în 1984, Steve Jobs a prezentat Macintosh, primul computer personal care utiliza un mouse și avea o modernă interfață grafică. Dar, în ciuda vânzărilor pozitive și a unei performanțe superioare PC-urilor IBM, Macintosh nu a reușit să depășească succesul vânzărilor IBM. Scully a considerat atunci că Jobs dăuna imaginii Apple, iar în 1985, Jobs a demisionat în urma unui conflict cu Scully, pentru a fonda în anul următor, cu un grup mic de angajați Apple, NeXt Computer, care în cele din urmă nu a avut un succes notabil. În 1986, Jobs a cumpărat divizia de grafică computerizată Lucasfilm și a transformat-o în studioul independent de animație Pixar. Crezând în potențialul Pixar, Jobs a investit inițial 50 de milioane de dolari din banii proprii în cadrul companiei. Pixar Studios a continuat să producă filme de animație extrem de populare, cum ar fi „Toy Story“, „Finding Nemo“ și „The Incredibles“. Filmele Pixar au strâns profituri de 4 miliarde de dolari, urmând ca în 2006 studioul să fuzioneze cu Walt Disney. Un deceniu mai târziu, Apple a cumpărat NeXT pentru 429 de milioane de dolari.

Întoarcerea la Apple

Ulterior, Jobs a revenit în fruntea Apple. Steve Jobs este creditat cu revitalizarea companiei în anii 1990. Cu o nouă echipă de management, au apărut imediat primele semne care dovedeau că firma intra într-o nouă eră, una cu adevărat prosperă. În 1998 a prezentat noua gamă a desktop-urilor all-in-one iMac, produse care aveau să relanseze afacerile Apple și să ajute acțiunile să crească de cinci ori în valoare. În 2001, Steve Jobs a lansat player-ul iPod, care avea să aibă diverse variante și avea să se vândă în sute de milioane de exemplare. Primul iPod putea stoca 1.000 de melodii și avea zece ore de autonomie. În 2003, Jobs a descoperit că are o tumoră neuroendocrină, o formă rară, dar operabilă, de cancer pancreatic. În loc să opteze pe loc pentru o intervenție chirurgicală, Jobs a ales să-și modifice dieta și să urmeze o serie de tratamente. Timp de nouă luni, Jobs a amânat intervenția chirurgicală, stârnind o serie de nemulțumiri în cadrul Consiliului de Administrație Apple. În 2004, el a suferit o intervenție chirurgicală de succes, care a eliminat tumora pancreatică, iar în anii următori, Jobs a început să dezvăluie detalii despre starea lui de sănătate. Într-un eveniment de presă extrem de așteptat, în 2007, Jobs a prezentat iPhone, telefonul cu touch-screen care, așa cum a anticipat creatorul său, avea să devină un succes uriaș. În 2010 a venit vremea ca alt segment puțin dezvoltat să intre în vizorul Apple: tableta. i-Pad-ul avea să-și găsească 15 milioane de clienți în primele nouă luni de comercializare. Pe 7 iunie 2011, Jobs a prezentat serviciul iCloud prin intermediul căruia fișierele utilizatorilor pot fi păstrate pe serverele Apple, iar aceștia le pot accesa ușor de oriunde, fie de pe iPhone, iPad, iPod sau alte terminale produse de companie. În ultimii ani, Apple a introdus produse revoluționare precum Macbook Air, iPod, iPhone și toate care au dictat evoluția tehnologiei moderne. Aproape imediat după ce Apple lansează un nou produs, concurenții se luptă pentru a produce tehnologii comparabile. Jobs a fost cel căruia i-a fost atribuit meritul pentru transformarea Apple într-una dintre cele mai valoroase companii din lume. În luna iulie, Apple a devenit, pentru scurt timp, cea mai valoroasă companie din lume, depășind grupul petrolier Exxon Mobil.
Mai multe puteţi citi la adresa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10334518-steve-jobs-think-different.htm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII