23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Parteneri pentru dezvoltare“, soluţie pentru mediul de afaceri

„Parteneri pentru dezvoltare“, soluţie pentru mediul de afaceri

Demersul Uniunii Generale a Industriaşilor din România uneşte patronatele într-un proiect comun de reconstrucţie şi dezvoltare a mediului privat. Reprezentanţii UGIR, ACPR şi CECCAR au vorbit despre parteneriatul public-privat, absorbţia fondurilor europene şi importanţa eticii în afaceri.

Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) au organizat sâmbătă, la Sibiu, conferinţa cu tema „Parteneri pentru dezvoltare“. În cadrul întâlnirii la care au participat atât investitori privaţi, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor, s-au dezbătut teme importante, precum parteneriatul public-privat, accesarea fondurilor europene şi importanţa eticii în afaceri. În timpul conferinţei, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România şi al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, George Constantin Păunescu, a vorbit despre importanţa evenimentului pentru dezvoltarea mediului de afaceri din România, dezvoltare ce depinde în principal de deciziile guvernanţilor. „Pentru întreprinzători, guvernul, indiferent cine face parte din el, şi autorităţile locale sunt interlocutorii principali. Datorită atitudinii sau inatitudinii lor, întreprinzătorii îşi pot desfăşura activitatea mai bine, mai eficient şi cu speranţe mai bune faţă de viitor şi faţă de banii pe care i-au investit“, a declarat preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, George Constantin Păunescu. Preşedintele UGIR a lansat, totodată, un apel către întreprinzători să se alăture demersului Uniunii Generale a Industriaşilor din România de a atrage laolaltă toată suflarea activităţii economice din ţară. „Rog colegii mei, membrii confederaţiilor patronale, experţii din cadrul Corpului Experţilor Contabili, cei care s-au ataşat cu mintea ca întreprinzători, să se alăture demersului pe care noi am decis să îl iniţiem, în sensul de a atrage toţi întreprinzătorii din ţară, de a atrage toată suflarea activităţii economice din România la această viaţă a confederaţiilor patronale. S-a dus timpul în care, la Bucureşti sau în oricare alt centru, un grup de oameni să spună că reprezintă întreprinzătorii. Astăzi este primul pas pe care noi l-am făcut. Cei care reprezintă teritoriul ţării vor fi la conducerea confederaţiilor patronale, pentru că dânşii sunt purtătorii de cuvânt direcţi ai ideilor, intereselor, dorinţelor şi speranţelor întreprinzătorilor“, a spus preşedintele UGIR.

CECCAR salută asocierea la mişcarea patronală din România

La rândul său, Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, a salutat asocierea experţilor contabili din întreaga ţară la mişcarea patronală din România. „Avem acordul de colaborare cu majoritatea organismelor patronale, în mod deosebit cu Alianţa Confederaţiilor Patronale din România, Uniunea Generală a Industriaşilor din România şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Proiectul «Parteneri pentru Dezvoltare» este util şi pentru Corpul Experţilor Contabili, prin prisma dezvoltării culturii necesare pentru consultanţă externă şi dezvoltarea educaţiei financiare“, a declarat preşedintele CECCAR, Marin Toma.

Criza economică, principalul adversar al întreprinzătorilor

Reprezentanţii guvernului şi autorităţilor prezenţi la conferinţa organizată de UGIR au vorbit despre importanţa patronatelor în dezvoltarea economică a ţării. „Apreciez foarte mult oamenii care investesc şi îmi dau seama câte riscuri sunt, câte greutăţi, în a face investiţii, a crea locuri de muncă, a dărui întreaga activitate pentru dezvoltarea economiei. Ministerul Finanţelor îi apreciază foarte mult pe cei care investesc şi încearcă, în măsura posibilităţilor, să ajute mediul de afaceri“, a declarat ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu. La rândul său, consilierul de stat în Guvernul României, Andreea Paul Vass, a subliniat principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din România: populismul şi criza economică. „Atunci când antreprenorii vor fi cu adevărat centrul în jurul căruia se vor purta discuţiile autorităţilor vom putea vorbi de competitivitate şi productivitate. Acesta este călcâiul lui Ahile din economia românească. Nu putem vorbi despre viitor, dacă nu vorbim despre competitivitate şi productivitate“, a subliniat Andreea Paul Vass. Reprezentanţii Ministerului Muncii au transmis, cu această ocazie, reiterarea poziţiei de colaborare şi dialog în relaţia cu patronatele în vederea identificării soluţiilor pentru depăşirea problemelor economice care afectează România.

Se încearcă ieşirea către teritoriu

Prim-vicepreşedintele UGIR, Ştefan Varfalvi, a declarat că evenimentul de la Sibiu reprezintă o schimbare de strategie şi atitudine a Uniunii Generale a Industriaşilor din România. „Este o schimbare de strategie, de atitudine, o schimbare de manieră existenţială a UGIR, pe care vrem să o transmitem mai departe. Încercăm o ieşire către teritoriu, astfel încât fiecare dintre membri să fie mai aproape de cei care iau deciziile, să aibă posibilitatea de a participa direct la activitatea organizaţiilor patronale“, a declarat, pentru Curierul Naţional, Ştefan Varfalvi. Totodată, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), este de părere că funcţionarea economiei naţionale, aplicarea măsurilor de importanţă naţională depind şi de implicarea mişcării patronale. La rândul său, Florian Costache, preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), a precizat că, în prezent, există 13 organizaţii patronale reprezentative care de patru ani s-au unit pentru a creşte puterea organizaţiei patronale. „Ne-am unit şi suntem recunoscuţi la nivel european şi mondial. (…) Eu cred că nu întâmplător a fost ales Sibiul drept loc de întâlnire pentru acest eveniment. Cred că s-a dat un semnal că în teritoriu comunităţile trebuie să facă ceva, nu să aştepte să venim noi de la Bucureşti pentru a ne întâlni“, a subliniat preşedintele CES.

Accent pe încurajarea  tinerilor

Ticu Plăcintă, preşedintele Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, a spus: „Parteneriatul încheiat între Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România s-a vrut a fi un prim pas către implicarea tinerilor în dezvoltarea durabilă, punându-se accent, în special, pe încurajarea iniţiativei private în rândul acestora“.
 
UGIR, invitat să facă parte din Consiliul Naţional pentru Competitivitate

„Conform mandatului primit în şedinţa de guvern din 28 septembrie 2011 pentru coordonarea activităţilor în vederea creării şi organizării Consiliului Naţional pentru Competitivitate (CONACO) şi a realizării Strategiei României de Competitivitate 2020, vă adresăm rugămintea şi invitaţia de a participa cu un reprezentant al asociaţiei dumneavoastră în acest organism public, ce urmează să fie înfiinţat“, se arată în invitaţia transmisă UGIR. Potrivit sursei citate, Consiliul Naţional pentru Competitivitate va funcţiona sub forma unui think tank guvernamental, bazat pe un parteneriat public-privat, care să asigure o platformă de dialog autentic pentru garantarea competitivităţii economiei româneşti.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU