20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlorile din Craiova, în ton cu clădirile din zonă

Florile din Craiova, în ton cu clădirile din zonă

Susţinând regulamentul referitor la cromatica faţadelor construcţiilor din Bănie, primarul Antonie Solomon îşi doreşte ca în oraş să se ajungă la situaţia în care şi plantarea florilor să se facă în funcţie de aspectul zonei

Respins în şedinţa precedentă a Consiliului Local Craiova, regulamentul referitor la cromatica faţadelor construcţiilor din oraş se va afla şi în această lună pe masa consilierilor. De data aceasta, el a suferit mici modificări, considerate suficiente de către iniţiator pentru a fi aprobat. „Eu nu sunt adeptul regulamentelor stufoase. Cu cât e mai mare, cu atât e mai uşor de fentat. Vor fi modificări de amănunt, nu de fond. Am făcut referire şi la soclu, cum s-a solicitat, am scos şi partea legată de materialul din care trebuie făcută tâmplăria unui imobil în raport cu tencuiala, în sensul că nu mai trebuie să se armonizeze nuanţele“, a precizat arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, autorul proiectului de urbanism care are ca scop creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din oraş. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, consideră că oraşul are nevoie de un astfel de regulament al faţadelor clădirilor, pentru a nu se strica imaginea cartierelor. „Avem nevoie de un astfel de regulament, altfel vom avea un oraş împestriţat cu tot feluri de culori ţipătoare. Am permis ca locatarii să-şi izoleze pe cheltuiala lor blocurile, dar ne-am trezit că nu se respectă nuanţe apropiate şi atunci nu facem decât să stricăm imaginea unui cartier sau chiar a oraşului“, a spus Solomon. Edilul-şef al Băniei merge chiar mai departe şi susţine că îşi doreşte ca, pe viitor, chiar şi atunci când se plantează o floare în oraş să se ţină cont de aspectul zonei. „Îmi doresc să ajungem la stadiul în care şi atunci când se plantează o floare în Craiova, să se ţină cont de întreg aspectul zonei în care este plantată. Şi veţi vedea că vom ajunge acolo“, a spus Antonie Solomon.

Aprobare de la arhitect pentru culori

Pentru realizarea faţadelor clădirilor din Bănie, se dorea doar utilizarea a şase culori, alb, galben, bej, gri, verde şi bleu, aplicate în câmpuri care nu depăşesc 90 la sută din suprafaţă, în nuanţe deschise şi neutre, în timp ce culorile puternice nu se puteau folosi „decât în proporție de maximum zece la sută şi doar pe elemente volumetrice distincte ale faţadei“. Acum se pare că se va renunţa la orice fel de culoare, cu specificaţia că pentru orice lucrare de faţadă să se apeleze la un arhitect. În acest fel, se doreşte să nu mai apară blocuri vopsite în culori în contrast cu imobilele învecinate. „Nu cred că vor mai fi culori limitate, doar că acea documentaţie sumară, care se obţine gratuit, să fie întocmită de un arhitect“, a spus Mircea Diaconescu. Excepţie vor face însă sediile de bănci. „În acest regulament nu avem treabă cu băncile. Ele au culori proprii, ca elemente de identificare, şi le vom respecta“, a explicat arhitectul-şef al Craiovei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII