17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi drastice pentru recenzorii care îşi încalcă angajamentul

Amenzi drastice pentru recenzorii care îşi încalcă angajamentul

Direcţia Regională de Statistică Dolj nu a primit încă toate listele cu recenzorii care vor participa la recensământul populaţiei şi locuinţelor, programat în perioada 22-31 octombrie, însă termenul-limită dat de instituţie este 26 septembrie. „La nivelul judeţului mai sunt în jur de 15 localităţi de la care nu am primit listele cu recenzori, printre care şi Craiova. Aici avem nevoie de 1.408 persoane şi probabil că nu au finalizat selecţia, având în vedere că au fost depuse peste 3.000 de cereri“, a precizat Mariana Tănase, directorul Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.
La nivelul judeţului Dolj, pentru recensământ este nevoie de 3.903 persoane, dintre care 2.865 de recenzori, 386 de recenzori-şefi, 15 responsabili de circumscripţii urbane, 111 recenzori coordonatori şi 526 de recenzori de rezervă. În Craiova, personalul necesar este de 1.408, din care 1.057 de recenzori, 151 de recenzori-şefi, 15 responsabili de circumscripţii urbane, un recenzor coordonator şi 184 de recenzori de rezervă.  

Amenzile pot ajunge până la 1.500 de lei

Recenzorii vor fi instruiţi în prealabil, iar pe perioada recensământului trebuie să respecte contractul, în caz contrar fiind pasibili de sancţiuni drastice. „Pentru recenzorii care nu respectă confidenţialitatea datelor, amenda poate ajunge până la 1.500 de lei. Ei trebuie să înţeleagă că lucrează sub egida statului şi nu au voie să divulge date sau să dea formularele la alte persoane. Şi cei care refuză să ofere informaţii vor fi sancţionaţi, însă aici amenda ajunge până la 100 de lei de persoană“, susţine Mariana Tănase. Aceasta a mai menţionat că sancţiunile se vor aplica ulterior, de către un corp de control stabilit de Comisia Judeţeană de Recensământ condusă de prefect.  
Fiecare recenzor va lua în primire un sector compus din maximum 100 de locuinţe. „Sectorizarea provizorie realizată s-a făcut numai după criteriul numărului de locuinţe (un sector de 100, 80 sau 60 de locuinţe, în funcţie de gradul de dispersie a locuinţelor +/- 15%). Vizita preliminară se va face pe 19 octombrie, când recenzorii vor parcurge sectorul care îl vor avea de recenzat şi vor identifica şi actualiza pe harta sectorului, unde este cazul, omisiunile existente privind numărul şi poziţia clădirilor/locuinţelor comparativ cu situaţia exactă de pe teren“, se arată într-o informare oferită de Direcţia Regională de Statistică Dolj. Recenzorii va trebui să completeze şapte formulare de înregistrare, pentru fiecare locuinţă în parte, alte patru formulare de centralizare, la sfârşitul zilei, şi încă două formulare auxiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU