20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrăgancea: Bă, fratele meu, eu sunt ascultat atent!

Drăgancea: Bă, fratele meu, eu sunt ascultat atent!

Deşi ştia că îi sunt ascultate convorbirile telefonice, directorul suspendat al APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a continuat să facă „afaceri“ şi a primit diverse sume de bani de la patronul unei societăţi comerciale din Dolj

În motivarea hotărârii din 10 septembrie a Tribunalului Bucureşti, prin care s-a dispus arestarea preventivă a lui Sergiu Drăgancea, directorul executiv al APIA Dolj, se menţionează că acesta a primit diverse sume de bani de la denunţător încă din anul 2009.
Pe 3 august, Constantin Gagiu a făcut un denunţ împotriva lui Drăgancea, sesizând că începând cu anul 2009, la cererea directorului APIA, i-a dat acestuia diverse sume de bani cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, de trei-patru ori pe an, dar şi alte sume în valută pentru a grăbi plata subvenţiei către societatea comercială care îi aparţinea. În decembrie 2010, denunţătorul a apelat la Drăgancea pentru a-i înlesni plata cu prioritate a subvenţiilor în valoare de aproximativ 300.000 de euro. Drăgancea a fost de acord să îi facă această „favoare“ până pe 24 decembrie, dar numai în schimbul sumei de 25.000 de dolari. Pentru că nu a rezolvat „problema“ până la termenul stabilit, Gagiu i-a comunicat lui Drăgancea că înţelegerea a picat. Ulterior, pe 29 decembrie, după ce a primit o tranşă de 400.000 de lei din subvenţia legală, directorul Drăgancea l-a sunat pe denunţător pentru a stabili o întâlnire, în urma căreia i-a amintit de cei 25.000 de dolari. În plus, Drăgancea a cerut să îi fie plătită o excursie în SUA, la un târg agricol. Denunţătorul a mai precizat că i-a dat directorului APIA 3.600 de dolari pentru excursia în care au plecat împreună pe 10 ianuarie 2011. În America, Drăgancea ar mai fi primit 500 de dolari drept cheltuieli şi 2.000 în numerar.
 
Târguială pe şpagă
 
În documentul întocmit de Tribunalul Dolj s-a mai consemnat că, pe 6 septembrie, denunţătorul a declarat în faţa procurorilor că a fost sunat de Drăgancea pentru „rezolvarea problemelor“ dintre ei. Cei doi s-au întâlnit pe 5 septembrie într-un restaurant din Craiova, unde denunţătorul i-a propus directorului APIA Dolj să îi dea 15.000 de euro în trei tranşe. În final s-au înţeles la 25.000 de euro în trei tranşe, sumă ce a fost acceptată de Drăgancea în contul celor 25.000 de dolari, obligându-se totodată să asigure firmei prioritate la plata subvenţiilor şi să nu dispună un eventual control în teren. Vineri, 9 septembrie, cei doi s-au întâlnit la restaurantul „Casa cu Tei“ din Craiova, unde Drăgancea urma să primească primii 10.000 de euro, toată convorbirea dintre Gagiu şi Drăgancea fiind înregistrată audio-video.

După ce şi-au adresat câteva cuvinte, cei doi au reluat problema… banilor

Gagiu (G): Deci, reluăm. Să nu aud dup-aia că… interpretări. Înainte de toate, vreau rugăminte: frate-miu ştie de cin’şpe mii. Dacă vreodată te va întreba… Zici: „Bă, cinci mii acum, cinci mii cutare“. Nu-i spui că acuma primeşti zece mii.
Drăgancea (D): Bine!
G.: Deci, rămâne cin’şpe, douăzeci, cinci mii şi când vin banii. Dacă vin banii săptămâna viitoare, îi scot şi ţi-i dau. Rămâne stabilit!
După aceea directorul APIA s-a arătat destul de deranjat că nu primise cei 25.000 de dolari nici la acea dată.
G.: Păi, bă, vere, vorbesc! Da’ şi tu ai fost căpcăun! Ţi-o spun pe româneşte! Că n-ai vrut decât douăzeci şi cinci. Atuncea am avut perioada care am avut-o şi n-am avut. Să moară mă-sa dacă am avut!
D: Deci… Ă… Îţi spun şi ţi… o iau ţigăneşte. Să dea Dumnezeu, să dau în primul stâlp dacă te mint, dacă nu banii ăştia i-am dat! Din ăştia… Deci, eu… Îţi spun sub cuvânt de onoare, dacă-mi opresc zece la sută din cât îi dau mai departe. Din ăia zece la sută, să zic că sunt zece mii, dau nouă.
Astfel, potrivit anchetatorilor, din aceste discuţii rezultă clar că inculpatul primeşte sume importante de bani pe care le dă „mai departe“ superiorilor săi ierarhici, lui revenindu-i doar o mică parte. În continuarea discuţiei, procurorii DNA au aflat că Drăgancea ştia că are telefoanele ascultate, dar nu îi păsa.
G.: Mai dă şi tu un telefon, da? Mai dă şi tu un telefon, când mai afli câte ceva, şi gata!
D:  Bă, fratele meu, eu sunt ascultat atent!
G.: Dă-le, mă, … ale mele nu sunt ascultate? Ce dacă?
D: Nu ştiu ale tale, da’ ale mele le-am văzut pe listă!
G.:  Păi, şi uite ne întâlnim şi stăm de vorbă! A, le-ai văzut pe listă?
D: Douăzeci şi patru din douăzeci şi patru! Le-am văzut pe listă!
G.:  Dă-le-n .… mea, că vorbim acuma, ce am vorbit? Ce am vorbit noi de sumă, de ceva de bani?
D: Şi e de preferaţi la …[neinteligibil]…
G.:
Dă-le, mă, …
D: Până la cinşpe metri, dacă nu i-ai spus acolo…
G.: A!
D: …[neinteligibil]…
G.: Bă, … în ele! Auzi, tată!
D: Dacă, dacă ai vedea ce scule au ăştia, te … pe tine!
G.: Îm?
D: Te ascultă la treizeci de metri, de trece prin zid!
G.: Bă, dă-l în .… mea!

Flagrantul
 
Înainte de a-i da cei 10.000 de euro, denunţătorul i-a spus lui Drăgancea că o să înceapă să-şi pregătească documentaţia pentru obţinerea unor finanţări, inclusiv pentru suprafeţele de teren care ar fi avrut probleme la un control prin teledetecţie.
G.: Şi-acuma… Şi vezi că am informaţii…
D: Aşa…
G.: Acuma, nu ştiu, adevărate, neadevărate. Ţi-am zis că vreau să te-ntreb. De-acum încolo nu mai vreau s-o mai iau pe poveşti. Că sunt primul pe listă la teledetecţie.
D: Nu. Nu, e greşită informaţia! E greşită.
G.: Să n-am vreo surpriză de-aia…
D: E greşit.
G.: Că te blestem! …[râde]…
D: E greşit.
G.: Bine, eu ştiu… na, aud şi eu.
G.: Nu vreau nici un fel de… de ăsta. Eu pot să ţi-i dau…
D: Da!
G.: Uite! (în acel moment îi dă inculpatului suma de 10.000 de euro, totul fiind înregistrat video) .… Numără-i, fă-i ce vrei.
D: Lasă…
G.: Nu sunt lipsuri. Dacă sunt lipsuri, mă suni, nu e problemă!
D: Da.
G.: Deci, sunt zece miuţe, tati, da?
D: OK!
După ce au mai schimbat câteva cuvinte, de cele două persoane s-au apropiat ofiţerii de poliţie şi procurorii de caz. Oameni legii i-au cerut directorului Drăgancea să se prezinte şi să declare dacă a primit vreo sumă de bani. Acesta a susţinut că nu a primit nici o sumă de bani, iar banii pe care îi are sunt ai săi. Din păcate, seriile bancnotelor de 500 de euro găsite într-unul din buzunarele lui Drăgancea coincideau cu cele consemnate în procesul-verbal întocmit cu o zi înainte de procurori.

Rămâne în arest

În baza probelor prezentate de procurorii DNA, Tribunalul Bucureşti a emis pe numele lui Drăgancea un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Inculpatul a făcut recurs, care s-a judecat ieri la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a hotărât ieri după-amiază să respingă recursul ca nefondat, astfel că Drăgancea va fi cercetat în continuare în stare de arest pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII