Drăgancea: Bă, fratele meu, eu sunt ascultat atent!

Autori


Deşi ştia că îi sunt ascultate convorbirile telefonice, directorul suspendat al APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a continuat să facă „afaceri“ şi a primit diverse sume de bani de la patronul unei societăţi comerciale din Dolj

În motivarea hotărârii din 10 septembrie a Tribunalului Bucureşti, prin care s-a dispus arestarea preventivă a lui Sergiu Drăgancea, directorul executiv al APIA Dolj, se menţionează că acesta a primit diverse sume de bani de la denunţător încă din anul 2009.

Pe 3 august, Constantin Gagiu a făcut un denunţ împotriva lui Drăgancea, sesizând că începând cu anul 2009, la cererea directorului APIA, i-a dat acestuia diverse sume de bani cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, de trei-patru ori pe an, dar şi alte sume în valută pentru a grăbi plata subvenţiei către societatea comercială care îi aparţinea. În decembrie 2010, denunţătorul a apelat la Drăgancea pentru a-i înlesni plata cu prioritate a subvenţiilor în valoare de aproximativ 300.000 de euro. Drăgancea a fost de acord să îi facă această „favoare“ până pe 24 decembrie, dar numai în schimbul sumei de 25.000 de dolari. Pentru că nu a rezolvat „problema“ până la termenul stabilit, Gagiu i-a comunicat lui Drăgancea că înţelegerea a picat. Ulterior, pe 29 decembrie, după ce a primit o tranşă de 400.000 de lei din subvenţia legală, directorul Drăgancea l-a sunat pe denunţător pentru a stabili o întâlnire, în urma căreia i-a amintit de cei 25.000 de dolari. În plus, Drăgancea a cerut să îi fie plătită o excursie în SUA, la un târg agricol. Denunţătorul a mai precizat că i-a dat directorului APIA 3.600 de dolari pentru excursia în care au plecat împreună pe 10 ianuarie 2011. În America, Drăgancea ar mai fi primit 500 de dolari drept cheltuieli şi 2.000 în numerar.

 

Târguială pe şpagă

 

În documentul întocmit de Tribunalul Dolj s-a mai consemnat că, pe 6 septembrie, denunţătorul a declarat în faţa procurorilor că a fost sunat de Drăgancea pentru „rezolvarea problemelor“ dintre ei. Cei doi s-au întâlnit pe 5 septembrie într-un restaurant din Craiova, unde denunţătorul i-a propus directorului APIA Dolj să îi dea 15.000 de euro în trei tranşe. În final s-au înţeles la 25.000 de euro în trei tranşe, sumă ce a fost acceptată de Drăgancea în contul celor 25.000 de dolari, obligându-se totodată să asigure firmei prioritate la plata subvenţiilor şi să nu dispună un eventual control în teren. Vineri, 9 septembrie, cei doi s-au întâlnit la restaurantul „Casa cu Tei“ din Craiova, unde Drăgancea urma să primească primii 10.000 de euro, toată convorbirea dintre Gagiu şi Drăgancea fiind înregistrată audio-video.

După ce şi-au adresat câteva cuvinte, cei doi au reluat problema… banilor

Gagiu (G): Deci, reluăm. Să nu aud dup-aia că… interpretări. Înainte de toate, vreau rugăminte: frate-miu ştie de cin’şpe mii. Dacă vreodată te va întreba… Zici: „Bă, cinci mii acum, cinci mii cutare“. Nu-i spui că acuma primeşti zece mii.

Drăgancea (D): Bine!

G.: Deci, rămâne cin’şpe, douăzeci, cinci mii şi când vin banii. Dacă vin banii săptămâna viitoare, îi scot şi ţi-i dau. Rămâne stabilit!

După aceea directorul APIA s-a arătat destul de deranjat că nu primise cei 25.000 de dolari nici la acea dată.

G.: Păi, bă, vere, vorbesc! Da’ şi tu ai fost căpcăun! Ţi-o spun pe româneşte! Că n-ai vrut decât douăzeci şi cinci. Atuncea am avut perioada care am avut-o şi n-am avut. Să moară mă-sa dacă am avut!

D: Deci… Ă… Îţi spun şi ţi… o iau ţigăneşte. Să dea Dumnezeu, să dau în primul stâlp dacă te mint, dacă nu banii ăştia i-am dat! Din ăştia… Deci, eu… Îţi spun sub cuvânt de onoare, dacă-mi opresc zece la sută din cât îi dau mai departe. Din ăia zece la sută, să zic că sunt zece mii, dau nouă.

Astfel, potrivit anchetatorilor, din aceste discuţii rezultă clar că inculpatul primeşte sume importante de bani pe care le dă „mai departe“ superiorilor săi ierarhici, lui revenindu-i doar o mică parte. În continuarea discuţiei, procurorii DNA au aflat că Drăgancea ştia că are telefoanele ascultate, dar nu îi păsa.

G.: Mai dă şi tu un telefon, da? Mai dă şi tu un telefon, când mai afli câte ceva, şi gata!

D:  Bă, fratele meu, eu sunt ascultat atent!

G.: Dă-le, mă, … ale mele nu sunt ascultate? Ce dacă?

D: Nu ştiu ale tale, da’ ale mele le-am văzut pe listă!

G.:  Păi, şi uite ne întâlnim şi stăm de vorbă! A, le-ai văzut pe listă?

D: Douăzeci şi patru din douăzeci şi patru! Le-am văzut pe listă!

G.:  Dă-le-n .… mea, că vorbim acuma, ce am vorbit? Ce am vorbit noi de sumă, de ceva de bani?

D: Şi e de preferaţi la …[neinteligibil]…

G.: Dă-le, mă, …

D: Până la cinşpe metri, dacă nu i-ai spus acolo…

G.: A!

D: …[neinteligibil]…

G.: Bă, … în ele! Auzi, tată!


D: Dacă, dacă ai vedea ce scule au ăştia, te … pe tine!

G.: Îm?

D: Te ascultă la treizeci de metri, de trece prin zid!

G.: Bă, dă-l în .… mea!

Flagrantul

 

Înainte de a-i da cei 10.000 de euro, denunţătorul i-a spus lui Drăgancea că o să înceapă să-şi pregătească documentaţia pentru obţinerea unor finanţări, inclusiv pentru suprafeţele de teren care ar fi avrut probleme la un control prin teledetecţie.

G.: Şi-acuma… Şi vezi că am informaţii…

D: Aşa…

G.: Acuma, nu ştiu, adevărate, neadevărate. Ţi-am zis că vreau să te-ntreb. De-acum încolo nu mai vreau s-o mai iau pe poveşti. Că sunt primul pe listă la teledetecţie.

D: Nu. Nu, e greşită informaţia! E greşită.

G.: Să n-am vreo surpriză de-aia…

D: E greşit.

G.: Că te blestem! …[râde]…

D: E greşit.

G.: Bine, eu ştiu… na, aud şi eu.

G.: Nu vreau nici un fel de… de ăsta. Eu pot să ţi-i dau…

D: Da!

G.: Uite! (în acel moment îi dă inculpatului suma de 10.000 de euro, totul fiind înregistrat video) .… Numără-i, fă-i ce vrei.

D: Lasă…

G.: Nu sunt lipsuri. Dacă sunt lipsuri, mă suni, nu e problemă!

D: Da.

G.: Deci, sunt zece miuţe, tati, da?

D: OK!

După ce au mai schimbat câteva cuvinte, de cele două persoane s-au apropiat ofiţerii de poliţie şi procurorii de caz. Oameni legii i-au cerut directorului Drăgancea să se prezinte şi să declare dacă a primit vreo sumă de bani. Acesta a susţinut că nu a primit nici o sumă de bani, iar banii pe care îi are sunt ai săi. Din păcate, seriile bancnotelor de 500 de euro găsite într-unul din buzunarele lui Drăgancea coincideau cu cele consemnate în procesul-verbal întocmit cu o zi înainte de procurori.

Rămâne în arest

În baza probelor prezentate de procurorii DNA, Tribunalul Bucureşti a emis pe numele lui Drăgancea un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Inculpatul a făcut recurs, care s-a judecat ieri la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a hotărât ieri după-amiază să respingă recursul ca nefondat, astfel că Drăgancea va fi cercetat în continuare în stare de arest pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.Comenteaza acum

31 Comentarii

 1. Mioara said:

  Pacat de el, ca a luat banii pentru partid, nu pentru el. Asa stai in functie, trebuie sa iti platesti postul.

 2. Thunder said:

  daca dosarul a iesit in presa…. pun pariu ca scapa….
  numai la noi se face Justitia cu pareri din public…..

 3. tot eu said:

  . /// si dupa discutia asta vreti sa fie aresta….? pana la urma ce a primit… 10 miute sau 10 muite?

 4. jane preda said:

  l-au bagat nenorocitii astia care au inselat toata tara si au nenorocit o firma de cereale din ungaria inselind-o cu citeva milioane de euro.DNA tu ce pazesti,chiar nu stii nimic de acesti frati excroci internationali?

 5. hmmm said:

  de asta este bine sa le asculte telefoanele la toti directorii,magistrat ii si a celor din functii de decizie care ne papa banii publici……dasta sar demagogii din psd pe la televiziuni ca arsi si pozand in victime ca au si ei jegurile lor care aduc bani pentru partid…..se complac cu totii in acest stat mafiot ,toti tipa si dramatizeaza ca niste curve penale insa prea putini au si curajul sa faca ceva !!!!
  ps: la magistrati si restul cand aveti de gand sa ascultati telefoanele ca sunt numai infractori care impart legea aici la craiova……!!

 6. Thunder byter said:

  Ba fratilor expresia lui Sergiu,faceti verifcari si la BAILESTI ca fratii astea Gagiu polecriti si GRASII faceau afaceri gen “DRAGANCEA” si cu Fam.Negret angajatii lui Dragancea la Filiala A.P.I.ABailesti.Au un depozit de Cereala chiar pe centura la intrarea in Bilestiaici se invartesc bani puternici.Din oficiu sesizati+va D.N.A si ve/ti avea de lucru pana la finele anului

 7. abc said:

  Fiindca tot e vorba de spaga , de dosare penale, ia incercati , domnilor “specialisti” si faceti o verificare a tuturor amenzilor de circulatie date in ultimii doar 3-4 ani si , la o confruntare a lor din evidenta Politiei Craiova , vedeti cate au fost anulate de gasca din Primarie si cui ii revenea …comisionul incasat pentru anularea proceselor verbale ???

 8. toni said:

  Ba fratilor,sunt vinovati fratii Gagiu,ca Dragancea,desi stia ca e ascultat,cerea spaga 25000€,salariul unui medic pe 4 ani de zile!!!!!! In alta ordine de idei,stiu de la o cunostinta,care lucreaza la ITM si care i-a controlat ca au peste 130 angajati cu contracte de munca!!!!!!

 9. TOM said:

  O fi pus mana ,nu zic NU ,dar sa nu uitam ca a fost atras in cursa.Sigur este mana PDL ofticati ca nu au putut sa ia ei aceasta functie desi sunt la putere.Dragancea a castigat in justitie si a ramas pe functie desi era PNL. Asta nu i-au putut ierta cei de la PDL care l-au haituit intr-una si pana la urma i-au tras-o.Eu l-as baga la racoare si pe Gagiu care a intrat in acest joc mai de mult. Oricum ramane sa speram ca se va face dreptate.

 10. kata said:

  Poi a lcerut si a luat bani numai de astia!? Poi cunosc cel putin 15 fermieri care le-au fost ceruti si dat bani! Spre deosebire de ceilalti,ori a avut sange in instalatie”,ori. In urma ascultarilor telefonice,nu a mai avut ce face!!!!

 11. Ofelia said:

  Verificati si terenurile pe care fratii Gagiu la Catane au insamantat si cultivat folosind teledetectia care domnul Sergiu Dragancea impreuna cu acolitii NEGRET IOAN SI VALENTINA SI MOREANU CASTELIA refuzau sa le verifice,Daca se sapa mai adanc de D.N.A hora se intinde.Valentina Negret cand era vorba de restructurari vorbea cu colegele in versuri si le spunea asa:Cat e Sergiu la putere VALI BOABA nu v a piere!As vrea s o intrebati si acum Sergiu mai e la putere?

 12. Nu exista prejudiciu said:

  A luat prea putin, daca partea lui era de doar 10%. Nu prezinta pericol social, sa fie eliberat!

 13. apia aripa feminina said:

  totul e politic, hai sa fim seriosi toti furam, cum de il ridicara pe el, e mana lui basescu…

 14. ION said:

  TOTI DIRECTORII DE LA DECONCENTRATE IAU SPAGA.ESTE UNUL CARE IA BANI PRODUSE SI MAI CERE SALARIATELOR SI ALTCEVA VOI REVENI

 15. Ginel said:

  Ar cam trebui sa inceapa sa ciripeasca acesti mafioti cu gulere albe, sa spuna cui dau banii. Ei tac pentru ca spera ca vor iesi repede. Schimbati societatea numai daca aveti curaj: Gagiu a avut, mai ramane sa aiba si Dragancea, si ca ei multi altii.

 16. Vai de voi! said:

  “apia aripa feminina” o sa fie vai de voi degeaba il mai strigati pe Sergiu nu mai exista cale de intors.v

 17. comunistu said:

  degeaba isi fac treaba baietii de la dna ca le scapa astia cat de curand

 18. DEH! said:

  Dupa 6 luni de arest preventiv da pot fi pusi in libertate dar sa vedem cine ia spaga ca de laq spagari la spagari nu prea merge……….

 19. bogdi said:

  HOTII HOTILOR adica fratii Gagiu care au inselat toata Romania s-au gasit acum sa pozeze in victime.Oare cate dosare de inselaciune sau evaziune si-au “aranjat” oferind capul lui Dragancea?

 20. papillon said:

  Ce nu intelegeti? …Grasii sunt “sifoanele” DNA ….L-au “predat” pe Dragancea si si-au “rezolvat” astfel un dosar pe care il aveau la DNA …..sau mai multe poate?…..o sa vedem…..acum pot sa tepuiasca linistiti in continuare

 21. Maria said:

  Daca e razbunare politica e normal ca PNL sa aiba un comunicat poate nu e membru PNL la ei e tacere maxima dar citii ce vor pentru orasul nostru .1 microcentrale de cartier + 2 televiziune comunitara cu un euro pe luna3 reorganizarea orasului nu pricepui cum muta strazile sau casele ,3noi locuri de agrement in cartiere4 siguranta rutiera adunate e vai de noi.Domnul director daca sta inchis o luna e bine, cine vrea sa-l viziteze poate .Din taxele noastre am facut si dormitor in penitenciar .Zilele de arest vor fi direct proportionale cu demnitatea reginei ,ultima veriga in lantul mitei primite .Pe wwwpnlcraiovaro sunt propunerile de noua guvernare si ce ma uimeste e ca liberalismul e mort la el acasa.

 22. gagiu said:

  ma fratilor lasati-ma in pace
  eu sunt seful, voi sunte-ti subalterni, daca ma suparti va fac o inghetata

 23. grasu said:

  sa ii aresteze pe toti ,numai ca cad doar fraieri la comanda,fratii gaciu asa numiti grasi care au speriat o tara intreaga prin inselaciunile pe cere le-au fct nu ii aresteaza azi au o firma,maine alta ,tiruri cu cereale nu le opreste politia pina la arad si inapoi au spate la bucuresti in parlament ii doar in pl de politia romana,au centre de colectare cereale in tot judetul unde se plateste cu cash miliarde zilnic..astea nu se observa bravo lor sunt tari asa baieti tineti-o tot asa…la mumu la toata politia

 24. JIJI said:

  dar unde sunte fetele de la apia, tiitoarele d-uli director? nu mai aparura fanele pe aci… e grav inseamna!!! 😛

 25. marselino said:

  in tara noastra uneltele dna ului sunt evazionisti din cereale ,rau am ajuns, dar cand au incercat sa cumpere influenta de la inculpat cum se numeste ,ei nu raspund pt asta ? legea spune ca vinovat este si ala care da si cel care ia

 26. corleone said:

  SERBAN regele asfaltului in Oltenia si seful drumarilor este cel mai mare escroc pe care Dna-ul il are in vizor cu un dosar de la drumul de la Consul ……………….. ..Transalpina va spune ceva cunoscatorilor ??
  Dlor de la Dna cat mai asteptam ca acest escroc sa infunde puscaria?
  SERBAN Dna-ul e pe tine capusa sugatoare de la antrepenori !

 27. @corleone said:

  Este o calomnie la adresa domnului Serban. La DRDP Craiova este altcineva director.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 14 septembrie 2011

Actualitate

» Fotbal – Liga 2: Gaz Metan Severin – FC Bihor 3-0
» Patru benzi de circulaţie pe strada Brestei
» Solomon ar vrea cu Olguţa
» Statele Unite sunt foarte aproape să vândă Irakului 18 avioane F-16
» Mai multe biserici de lemn decât în Maramureş
» Craiova – iadul bicicliştilor
» Ministrul Sănătăţii, invitat săptămâna viitoare la Comisia de Sănătate de la Cameră
» MTI cere 1 milion de euro Guvernului pentru deblocarea navelor pe Dunăre
» Drăgancea: Bă, fratele meu, eu sunt ascultat atent!
» Seceta afectează debitul apei
» Ziua Pompierilor, aniversată în Dolj
» Semnături pentru facturarea individuală
» China: Un bărbat înarmat cu un topor a omorât şase persoane pe stradă
» Gorj: Protest după înlocuirea preotului din sat
» Craiova: Un elev a ajuns la spital după ce a fost lovit cu scaunul în cap de un coleg
» Lupta pentru Argus, tranşată de CNVM
» Înscrierile la facultăţi, pe ultima sută de metri
» Băsescu despre afacerea Bechtel: Era un contract în care ambii parteneri au vrut să fure
» Preşedintele Italiei vine mâine în România

Local

» Fentează disponibilizările
» Preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama
» Centre de afaceri moderne pe străzi degradate
» A luat credit cu acte false din Italia pentru a cumpăra o maşină
» Ziua Pompierilor, sărbătorită la ISU Olt
» În judeţul Olt se construieşte din ce în ce mai puţin
» Spitalul Judeţean Mehedinţi intră în reabilitare
» 3.000 de locuri de cazare pentru studenţii din Universitate
» Copilul la spital, mama cu dosar penal

Gorj

» Euro-Strategie, Euro-Administraţie…
» Drum ca după război la Vladimir

Sport

» Craiovenii au obţinut 16 medalii în Macedonia
» Anul lui Djokovic
» Oţelul se căleşte cu meciurile din Liga Campionilor
» Severinenii, gata de o nouă victorie
» Amatori contra juniori, în teste la Craiova
» Chintă de poveste

Bani & Afaceri

» Ford B-Max va apărea pe piaţă „cândva“…
» Adio, credit de consum!
» Discuţii despre noul Cod Fiscal

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Topless fără vârstă
» Culori de toamnă
» Horoscop
» Duet inedit pentru Rihanna
» Thrillerul „Contagion“, noul lider al box-office-ului american
» Colin Firth, într-o dramă de război
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top