9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

De mână la divorţ

În acest an, 49 de cupluri au divorţat pe cale administrativă, direct la Oficiul de Stare Civilă al Primăriei Craiova. Alte opt divorţuri de acest tip au fost deja solicitate, urmând să fie pronunţate luna viitoare, după trecerea celor 30 de zile de la data depunerii actelor.
Reamintim că divorţul consensual pe cale administrativă se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2011. De la acea dată, cei doi soţi – cu condiţia să nu aibă copii minori rezultaţi în urma căsătoriei sau adoptaţi şi să se înţeleagă inclusiv în privinţa numelor pe care le vor purta după desfacerea căsătoriei – pot divorţa la notar sau la ofiţerul de stare civilă. Ei depun împreună actele, apoi au un termen de gândire de 30 de zile, după care, dacă revin şi îşi menţin dorinţa, li se desface căsătoria fără să mai meargă la judecată.
În Craiova, taxa de desfacere a căsătoriei pe cale administrativă a fost fixată de consiliul local la suma de 300 de lei, cam cât iau şi notarii pentru acelaşi serviciu. Suma nu e mare, dar nici prea mică, având în vedere faptul că în Târgu Jiu un divorţ la Starea Civilă costă doar 40 de lei, iar în comuna gorjeană Alimpeşti taxa de divorţ a fost fixată la 800 de lei. Cele mai multe cupluri de craioveni care au apelat la această variantă de divorţ sunt – potrivit funcţionarilor de la Starea Civilă – fie foarte tinere (de obicei în primul an de căsnicie), fie persoane căsătorite cu circa 20 de ani în urmă. Cei mai decişi sunt vârstnicii, iar cei mai nehotărâţi sunt tinerii, mulţi dintre aceştia depunând actele, apoi revenind să le retragă. Unii, însă, au venit din nou, pentru a depune iarăşi documentele de divorţ. Taxa a fost plătită aproape întotdeauna jumătate-jumătate, iar funcţionarii povestesc că, de cele mai multe ori, cuplurile proaspăt divorţate au plecat împreună (uneori chiar… de mână!) de la Starea Civilă imediat după ce au divorţat.
În acest an, pe lângă cele 49 de divorţuri, Oficiul de Stare Civilă Craiova a oficiat şi 903 căsătorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS