28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJandarmii mehedinţeni au propriul însemn heraldic

Jandarmii mehedinţeni au propriul însemn heraldic

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mehedinti a obţinut acordul pentru a folosi un însemn heraldic propriu, care îi va distinge pe jandarmii mehedinţeni de alte unităţi ale Jandarmeriei Române.
     Însemnul heraldic este simbolul ce defineşte specificul unei structuri şi  va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi  prezintă, pe fond albastru, o acvilã cruciatã, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Pe pieptul acvilei, un alt scut de dimensiuni mai mici, tãiat, având, în cartierul din partea de sus, pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cununã compusã din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera ,,J’’ stilizatã, scrisã cu negru, iar în cartierul din partea de jos, pe roşu o albină de aur. În partea inferioară sub acvilă, deviza scrisă cu litete negre pe o esarfă albă: LEX ET ORDO(LEGE ŞI ORDINE ). În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule de asemenea aurii: INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN MEHEDINŢI.
Semnificaţia elementelor însumate este următoarea: rombul-viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă; litera J-sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română; cununa din frunze de stejar-forţa, puterea, autoritatea veche; albina-element preluat din vechea stemă a judeţului Mehedinţi, pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşura activitatea.
 Potrivit normelor legale, însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în MAI, constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor personalului acestuia, îmbinând prin simbolistica lor tradiţiile de armă cu reprezentări actuale. Însemnul heraldic specific poate fi amplasat la intrarea în sediul instituţiei, în sala de festivitaţi, se poate utiliza de asemenea în antetul corespondenţei între ministere, în relaţiile cu societatea civilă, şi instituţiile similare din alte state. Însemnul Jandarmeriei  Mehedinţi s-a făcut potrivit normelor stricte ale artei heraldice, cu păstrarea elementelor specifice zonei de responsabilitate a unităţii, fiind deja publicat în Monitoruil Oficial al României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII