9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile, obligate să onoreze reţetele

Farmaciile, obligate să onoreze reţetele

Unele farmacii doljene care au refuzat să mai dea medicamente compensate şi gratuite săptămâna trecută au reluat de câteva zile eliberarea acestor medicamente. Astfel, dacă joi, 7 iulie, numărul farmaciilor care nu mai onorau reţetele compensate şi gratuite era de 50, numărul lor s-a redus în prezent la 27. Vestea bună pentru bolnavi nu îi bucură şi pe farmacişti, care se arată în continuare nemulţumiţi de termenele de plată. „Suntem obligaţi să dăm medicamente. Nu ai voie să refuzi un bolnav care vine cu reţetă“, a declarat Floarea Mondea, reprezentantul legal al lanţului de farmacii Trei F.

Decontarea, în limita fondurilor

Normele de aplicare ale contractului-cadru pe 2011-2012 confirmă cele spuse de Floarea Mondea. „Farmaciile au obligaţia să se aprovizioneze, la cererea scrisă a asiguratului, înregistrată la furnizor, în maximum 24 de ore pentru bolile acute şi subacute şi 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul/medicamentele din lista cu denumiri comerciale ale medicamentelor, dacă acesta/acestea nu există la momentul solicitării în farmacie“, se arată la art. 7, alineatul 6) din normele respective.  
Acest articol se bate însă cap în cap cu altă prevedere care spune că decontarea medicamentelor de către CAS se face în limita fondurilor alocate. „Prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor cu sau fără contribuţie personală din partea asiguraţilor se fac în limita fondului aprobat cu această destinaţie“, se arată la art. 15 din aceleaşi norme metodologice. Iar fondurile alocate sunt foarte mici. Pentru luna iulie, de exemplu, s-au alocat 1,78 milioane de lei, care s-au terminat într-o singură zi.
Pentru medicamentele eliberate în baza acestui plafon, CAS garantează farmaciilor un termen de plată. „Pentru medicamentele compensate şi gratuite, CAS primeşte prescripţiile pentru luna trecută până pe data de 15 a lunii în curs. Urmează apoi validarea reţetelor în termen de 30 de zile, iar plata se face în 180 de zile de la validare, adică în 210 zile de la primirea prescripţiilor“, a declarat Cristina Mândreci, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj. Pentru medicamentele eliberate peste plafon, nu există termene clare de plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS