11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAventurile unui fermier printre funcţionarii din primărie

Aventurile unui fermier printre funcţionarii din primărie

Reprezentanţii Primăriei Baldovineşti din judeţul Olt îşi bat joc de o firmă care a arendat mai multe hectare de teren de la oamenii din comună

Administratorul firmei îşi începe povestea astfel: „În primul rând, o problemă cu care ne-am confruntat încă de la început este aceea că Primăria Baldovineşti refuză să înregistreze contractele de arendă întocmite de către SC A BALDOVINEŞTI SRL, pe motiv că arendatorii nu au plătite taxele şi impozitele locale. În al doilea rând, am solicitat la Primăria Baldovineşti: copie după registrul agricol şi un certificat fiscal în care să se specifice că SC A BALDOVINEŞ TI SRL nu figurează cu nici un fel de datorie. Toate aceste documente îmi sunt necesare pentru întocmirea proiectului «Instalarea tinerilor fermieri», măsura 112“.
În ciuda argumentelor legale pe care le-a adus funcţionarilor nu a fost chip să-i înduplece să respecte legea. Blocaţi în practici abuzive care să le uşureze munca, aceştia au ridicat din umeri spunând că aşa au procedat dintotdeauna şi că singura soluţie pe care o are o firmă care a arendat teren de la persoane care nu şi-au plătit impozitul pe pământ este să plătească ea datoriile şi apoi să-şi recupereze banii de la oameni. Adică să facă ceea ce ar trebui să facă primăria. Potrivit articolului zece din Legea arendei nr. 16/1994 republicată în 2008 „impozitele şi taxele datorate pentru bunurile agricole arendate sunt în sarcina arendatorului“. Şi Codul Fiscal prevede la articolul 75 aceeaşi obligaţie din partea arendatorului. „În cazul în care terenul, proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, este închiriat, concesionat sau arendat în baza unui contract de închiriere, de concesiune ori de arendare, după caz, impozitul pe teren se datorează de către proprietar“, scrie negru pe alb în cod. Cele două acte normative nu au nici o valoare. „Primăria Baldovineşti mi-a cerut să iau eu legătura cu arendatorii în cauză şi să-i oblig să-şi achite toate datoriile, aceasta fiind singura soluţie pe care mi-a oferit-o ca să-mi elibereze actele solicitate care îmi sunt necesare. Datoria totală mi s-a spus că este în jur de 300 de lei. Ce să înţeleg din asta?! Că de fiecare dată când am nevoie să-mi elibereze un document, trebuie să umblu din poartă în poartă, aşa cum mi-au sugerat, să-i oblig pe oameni să-şi plătească taxele şi impozitele datorate primăriei?! Eu refuz totuşi să cred că funcţionarii Primăriei Baldovineşti nu sunt capabili să-şi colecteze singuri impozitele şi taxele. Menţionez, de asemenea, că toate aceste documente îmi sunt necesare pentru depunerea proiectului până pe 29 iulie 2011. Prin neeliberarea acestor documente, eu pierd suma de 25.000 de euro, acordată prin proiectul «Instalarea tinerilor fermieri», măsura 112, şi totodată şansa de a mai depune proiectul în cadrul altei sesiuni“, se plânge administratorul firmei. Contactat telefonic primarul comunei, Ion Enescu, a declarat că nu este nici o problemă legată de contractele de arendă. Realitatea îl contrazice însă. Mai jos puteţi citi transcriptul discuţiei dintre administratorul firmei şi funcţionarii primăriei, care demonstrează că unele administraţii locale, în loc să-i ajute pe contribuabili, le pun beţe în roate.

Dialog absurd între administratorul firmei şi funcţionarii Primăriei Baldovineşti

Administrator: Am cerere depusă, taxă plătită, daţi-mi un răspuns de ce nu vreţi să-mi eliberaţi asta?
Funcţionar: Da, suntem obligaţi să vă dăm un răspuns.
A: Cum să-i plătesc eu ca persoană juridică banii respectivilor?
F: Legătura o aveţi că le munciţi pământul.
A: Dar Legea arendei spune că fiecare îşi plăteşte impozitele.
F: Mai mult nu am ce să vă spun. O să vă facem, nu ştiu, un răspuns… o să aduc şi eu la cunoştinţă.
A: Păi şi asta? Aia cu registrul?
F: Păi vă spusei, când stabiliţi cu impozitul acolo… nu pot eu să dau şi să… vă daţi seama că după aia trebuie să plătesc eu impozitul. Dumneavoastră nu înţeleserăţi discuţia de dinainte când fu şi dom’ primar aici?
A: Da, dar dânsul nu ştie legea.
F: Nu pot spune eu… ce mi se spune aia fac. Încercăm să facem un răspuns. Cum v-aţi înţeles cu ei, vă duceţi cu chitanţa şi… din banii ăia…
A: Nu pot să fac asta… Nu eu sunt proprietarul, ca primărie nu poţi să te răsfrângi asupra mea.
F: Că-l folosiţi, până la urmă noi trebuie să recuperăm banii.

Alt funcţionar public intră în scenă

Auziţi, să ştiţi că şi eu am pământ în arendă, părinţii mei, şi nu se duc în fiecare an să-şi plătească impozitele şi anul trecut când am sunat la societate şi mi-au spus clar că din bani ni s-a oprit pentru că ne-au plătit impozitul. Şi nu am comentat. Şi ei s-au dus la primărie…
A: Şi cum mă scad?
F: Când vine ăla la retribuţie, îi puneţi chitanţa în braţe şi îi mai daţi diferenţa dacă mai are de luat. Uite, nene, am plătit impozitul. Problema este că nu trebuia să vă înregistreze contractele de arendă până nu-şi plăteau impozitele.
A: Unde se specifică asta? (…)
F: Problema este că omul are şi drepturi, şi obligaţii… au dreptul să ia de la dumneavoastră, să-şi ia produse, au şi obligaţia să plătească impozitul.
A: Dar nu puteţi să mă constrângeţi pe mine. Aveţi pârghii prin care să-i obligaţi să plătească.
F: Nu avem nici o pârghie.
A: Ştiţi că puteţi să-i amendaţi că lasă pământul pârloagă?
F: Şi ce dacă? Noi nu recuperăm impozitele… şi ce faci cu pârghiile… te afli cu amenzi înregistrate… la noi aşa s-a procedat… toate primăriile procedează aşa. Faceţi sesizare unde vreţi dumneavoastră.

Discuţie cu contabila primăriei

Contabila: De ce vă trimite aici? Cine vă trimise aici? Mă Manule, nu mai trimite băiatul la mine… nu pot face mai mult! Dumneavoastră nu figuraţi cu nimic aici la noi.
A: Păi asta vreau şi eu, să-mi daţi un certificat fiscal că nu am datorii…
C: Veniţi după certificat fiscal, dar practic nu aveţi… păi ce să vă spunem în hârtie?
A: Că nu am datorii.
C: Păi aia e, că nu aveţi datorii, dacă n-aveţi, la ce să vă dau? Nu ştiu, nu ar trebui să aveţi totuşi ceva? Societatea asta, eu nu ştiu…
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII