19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApă la robinet, numai când... plouă!

Apă la robinet, numai când… plouă!

Dacă nu dă din cer, nici la robinetele sătenilor din comuna doljeană Bucovăţ nu e presiune suficientă

Sute de gospodării din comuna doljeană Bucovăţ suferă de pe urma restricţiilor de apă. După ce că apa de la robinete nu e potabilă, ci doar menajeră, mai e livrată şi „cu ţârâita“.

„Ca să fac o baie, trebuie să aştept să plouă“

„E o problemă cu presiunea în reţeaua de apă. La mine, care locuiesc în partea de jos a comunei, curge apă tot timpul la robinet, însă la presiune mică. Atât de mică încât nu porneşte boilerul ca să o încălzească. Eu, ca să fac o baie cu apă caldă, trebuie să aştept să plouă, că doar atunci creşte presiunea şi îmi porneşte boilerul. Dar la mine e bine… Cei care stau mai în deal au apă doar câteva ore pe zi“, povesteşte Constantin Grecu.
Locuind cu câteva case mai sus, consăteanul său, Nicolae Ştefan, are mai mult de suferit din cauza lipsei apei. „În ultima vreme a mai plouat şi a curs şi apa la robinet. Dar când nu plouă e nenorocire. Exact atunci nu avem apă, când e mai multă nevoie de ea“, spune bărbatul.
Dan Nicola, din satul Palilula, susţine că problema a fost cauzată de dimensionarea greşită a sistemului de alimentare cu apă al comunei Bucovăţ: „Apa nu ajunge pentru miile de abonaţi. Sistemul trebuia de la început gândit la o dimensiune mai mare. El a fost însă subdimensionat, iar din motive politice, în preajma alegerilor, au fost legate la el prea multe gospodării. Problema nu este doar aceea a lipsei presiunii. Ne doare faptul că apa nu e potabilă. Nici măcar pentru spălat nu e prea bună“.
Lipsa apei în comuna Bucovăţ este resimţită şi la unităţile de învăţământ din localitate. Şcoala cu clasele I-VIII din localitate include, de fapt, opt structuri: trei şcoli cu clasele I-VIII şi cinci grădiniţe. „Dintre acestea, doar două structuri – şcoala din Bucovăţ şi grădiniţa din Leamna de Jos – sunt racordate la reţeaua stradală de apă, iar asta prin eforturi proprii, fără sprijinul primăriei, deşi am solicitat în nenumărate rânduri primăriei – atât în numele unităţii de învăţământ, cât şi în calitate de consilier local – racordarea la reţeaua de apă a tuturor localurilor de şcoli şi grădiniţe. În satul Palilula am plantat în curtea şcolii 150 de pomi fructiferi, printr-un proiect World Vision. Copiii vin cu sticlele de apă de acasă şi udă aceşti pomi, pentru că nu avem acces la reţeaua comunală“, a precizat Marin Licuţ, directorul şcolii din localitate.

O soluţie: încă două puţuri

Primarul din Bucovăţ, Constantin Vasile, recunoaşte că sunt probleme cu presiunea apei în reţeaua comunală. „În comună sunt două sisteme de alimentare cu apă. Unul este la Palilula şi alimentează satele Palilula, Cârligei şi Bucovăţ, iar altul este la Sărbătoarea, alimentând satele Sărbătoarea, Leamna de Jos şi Leamna de Sus. Fiecare are câte două puţuri, care sunt forate la 170-180 de metri adâncime. Debitul de apă asigurat de aceste puţuri a mai scăzut de când au fost date în folosinţă şi, în plus, atunci când oamenii udă grădinile şi consumul este mare, cele două sisteme nu fac faţă necesarului de apă. În plus, sunt multe furturi de apă, dar şi persoane răuvoitoare, care umblă în căminele reţelei şi întrerup apa în anumite zone pentru ca să ajungă la ele cu presiune mai mare“, susţine primarul Vasile.
Edilul vede o singură ieşire din acest impas: forarea altor puţuri. „Soluţia pentru a acoperi necesarul de apă al comunei ar fi să forăm câte un puţ în plus la fiecare dintre cele două sisteme de alimentare cu apă. Eu cred că ne-ar acoperi necesarul de apă în comună. Şi nici nu ar costa prea mult – cam 80.000-90.000 de lei ambele puţuri. Suma nu ar fi mare, însă nu dispunem în momentul de faţă de fonduri pentru asemenea investiţie“, a menţionat Constantin Vasile.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII