9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii de clasa a VIII-a au intrat în evaluare naţională

Elevii de clasa a VIII-a au intrat în evaluare naţională

Săptămâna aceasta a debutat cu emoţii pentru zeci de mii de elevi şi părinţi din Dolj. Ieri s-a dat startul examenului de evaluare naţională din acest an cu proba la limba şi literatura română. Astfel, în faţa instituţiilor de învăţământ din Craiova, părinţii îngrijoraţi şi nerăbdători şi-au aşteptat ore în şir copiii care susţineau primul examen important din viaţa lor. Majoritatea adolescenţilor au ieşit din sălile de examen siguri pe ei. „Mă aşteptam ca subiectele să fie la fel de dificile sau chiar mai dificile decât la simulare. A fost însă mai uşor decât atunci. Sper că şi la matematică va fi la fel“, a declarat Alina, una dintre candidatele de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi elevi. „Am avut emoţii foarte mari. A fost însă mai uşor decât la simulare“, a precizat Traian, alt candidat de la CN „Elena Cuza“.

Baremul de corectare se găseşte pe site-ul www.edu.ro

Anul acesta, la examenul de evaluare naţională, la nivelul judeţului Dolj s-au înscris 7.431 de candidaţi din clasa a VIII-a. Dintre aceştia, 19 l-au susţinut în condiţii speciale (12 la Penitenciarul de Maximă Siguranţă, şase la Penitenciarul de Minori şi Tineri şi unu la domiciliu, fiind imobilizat). „Toţi candidaţii au avut aceleaşi subiecte. Aceştia vor primi note de la 1 la 10. Baremul de corectare se găseşte pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (www.edu.ro)“, a declarat Alexandrina Năstase, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceasta a explicat că elevii claselor a VIII-a care sunt în situaţie de corigenţă nu au putut participa la examene. Totuşi, potrivit legislaţiei în vigoare, atât ei, cât şi cei care nu vor reuşi să obţină o notă de trecere la examen vor putea participa la cea de-a treia perioadă de admitere la liceu, în perioada 1-7 septembrie, urmând să fie admişi pe locurile rămase libere. Următoarele probe de examen se vor desfăşura după cum urmează: astăzi, 21 iunie, are loc examenul la limba maternă, iar pe 22 iunie – proba de matematică.  Rezultatele vor fi afişate pe 24 iunie, iar în perioada 25-26 iunie se vor rezolva eventualele contestaţii.

Promovabilitate de 80% la simulare

La simulările pentru evaluarea naţională la limba şi literatura română, clasa a VIII-a, în mediul urban, promovabilitatea a fost de peste 86%. În mediul rural, aceasta a fost de aproximativ 75%. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII