19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTsunami la SIF Oltenia!

Tsunami la SIF Oltenia!

Noi rapoarte de audit aruncă în aer cazul lui Teodor Buzatu, acuzat de prejudicierea SIF şi îndepărtat din CA de acţionari. Documentele infirmă acuzaţiile aduse şi dau noi indicii organelor de anchetă. Cine are dreptate?

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a paralizat activitatea Consiliului de Administraţie (CA) al SIF, prin deciziile pe care le-a luat în această primăvară. La şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 28/29 aprilie, acţionarii au ales doi administratori noi (Lucian Buşe şi Petre Ghibu) şi au votat pentru schimbarea altor doi (Carmen Popescu Ioana şi Florian Teodor Buzatu). Primii doi vin în locul lui Gheorghe Bică şi al lui Dinel Staicu. În cazul celorlalţi doi, situaţia este puţin mai complicată. Carmen Popescu Ioana este implicată în dosarul fraudării Transgaz Mediaş cu 11,3 milioane de euro, alături de Dinel Staicu. Cum Staicu este deja închis pentru dosarul BIR, a picat din schema CA şi Carmen Popescu Ioana, mâna dreaptă a fostului preşedinte. Un mister rămâne însă cazul Buzatu. Fostul director care administra portofoliul SIF Oltenia a fost executat rapid. În martie 2011, a apărut un raport al auditului intern de la SIF, care îl acuza pe Buzatu de prejudicierea acţionarilor. Imediat, CNVM a decis publicarea raportului pe site şi punerea în discuţie a lui Buzatu la AGA din 28/29 aprilie, pentru prejudicierea SCCF Craiova, CM1 SA Craiova, Univers SA Râmnicu Vâlcea şi Alimentara SA Slatina. Citind pe internet raportul, acţionarii au votat în bloc pentru schimbarea lui Buzatu. Interesant este că ulterior au apărut şi rapoartele de audit făcute separat pentru societăţile incriminate, care infirmă prejudiciile de care este reclamat Teodor Buzatu. Cine are dreptate?

Cazul Univers Râmnicu Vâlcea

Am prezentat deja acuzaţiile care i s-au adus lui Buzatu de către auditul intern („Cutremur la SIF Oltenia“ – 19 martie 2011), dar şi primele rapoarte care contrazic concluziile acestuia („Prejudicierea SCCF Craiova, infirmată“ – 13 aprilie 2011). În cazul SCCF, doi auditori (Elian Stancu şi Auditex SRL) infirmă concluziile auditului intern de la SIF. Potrivit acestora, relaţiile comerciale dintre Multifuncţional Ecologic System şi SCCF nu au adus prejudicii societăţii din portofoliul SIF. Grupexpert SRL (auditor Constantin Staicu) infirmă prejudiciile şi în cazul Univers SA. Şi aici sunt analizate relaţiile dintre Univers SA şi Multifuncţional Ecologic System, societate fondată de fiii lui Teodor Buzatu. Spre exemplu, auditorul intern reclama că firma respectivă a cumpărat de la Univers SA active de 346.000 de lei, beneficiind de faptul că fiul său Mihai Buzatu era director aici. Raportul constată că, în perioada 2007 – 2010, Univers SA a făcut zece vânzări de active, în valoare totală de 1,8 milioane de lei. Multifuncţional Ecologic a cumpărat două active în valoare de 346.000 de lei, la preţuri superioare celor de evaluare, cu aprobarea AGA. Auditul SIF acuza că Univers SA a făcut reparaţii de 930.000 de lei la spaţii date în chirie, concluzionând că această sumă este prejudiciu. Raportul Grupexpert afirmă că bugetul de investiţii a fost aprobat de AGA, iar lucrările au fost aprobate fiecare în parte de CA, printr-un raport de necesitate. Din această cauză, suma nu este prejudiciu.

Cazul Alimentara Slatina

În fine, alt caz controversat priveşte Alimentara SA Slatina. Auditul SIF susţine că Teodor Buzatu ar fi împiedicat societatea să participe la majorarea capitalului social, iar Multifuncţional Ecologic a ajuns la o deţinere de 33%. Grupexpert constată că stabilirea preţului de emisiune a fost de 5,93 lei/acţiune, iar cele 6,2 milioane de acţiuni trebuia să ridice capitalul social de la 634.487,58 lei la 15,7 milioane de lei. Auditorul constată că preţul propus de Teodor Buzatu a fost unul corect, pentru că în acea perioadă maximul cotaţiei societăţii la BVB era de 3,10 lei/acţiune. În plus, acţionarii au subscris doar 150.000 de acţiuni (2,42%), ceea ce înseamnă că valorile nu au fost subevaluate – notează auditorul. În concluzie, eventualul prejudiciu de 1,9 milioane de lei este infirmat, iar operaţiunea este legală, mai spune raportul Grupexpert. 
În urma majorării de capital, SIF Oltenia deţine 51,9% din acţiuni, Multifuncţional System – 33%, Clinica de Recuperare SA – 6,15%, iar restul sunt deţinute de persoane fizice şi juridice. Totodată, raportul contrazice şi un alt aspect controversat: vânzarea în 2008 către Multifuncţional Ecologic System a unui activ în str. Mânăstirii nr. 75A la preţul de 148.200 de lei. Vânzarea a fost legală. Mai mult, Grupexpert spune că auditorul SIF a stabilit un fals prejudiciu, pentru că evaluatorul nu inclusese în raport un teren în valoare de 34.000 de lei, luat ulterior în calcul.

În atenţia DNA

Interesante pentru organele de cercetare penală sunt şi alte aspecte din raportul Grupexpert. În perioada 2007 – 2010, societatea Univers SA a cumpărat acţiuni la Vulturul Comarnic, Spit Bucovina şi Galgros Galaţi – societăţi controlate de controversatul Cătălin Chelu. La Vulturul Comarnic s-au achiziţionat acţiuni de circa 1.000.000 de lei, la preţuri de cuprinse între 9 lei/acţiune şi 12,8 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul maxim al pieţei era de 8 lei/acţiune. La Spit Bucovina, s-au cumpărat acţiuni la 5,17 lei acţiune şi 5,33 lei/acţiune, în timp ce cotaţiile pieţei erau de 1,5 lei/acţiune. Valoarea acţiunilor cumpărate este de circa 775.000 lei/acţiune. La Galgros SA, maximul cotaţiei era de 5,1 lei/acţiune. Univers SA a cumpărat la 11,1 lei/acţiune. Prejudiciul înregistrat pentru cele trei societăţi a fost de 3,2 milioane de lei, din care 2,4 milioane de lei numai pentru cele trei societăţi. Raportul consideră că vinovaţi au fost atât CA, cât şi conducerea executivă a societăţii. Gheorghe Blidaru, şef al CA la vremea respectivă, aruncă vina asupra conducerii executive. „Ordinele de plată au fost semnate de conducerea executivă (Cătălin Munteanu – director general şi Maria Andrei – director economic). CA nu hotărăşte în toate problemele. Să vină organele abilitate, poliţia, Parchetul, să cerceteze“, spune Blidaru.

Ciurezu – rege la SIF

Doar trei administratori ai SIF Oltenia (Tudor Ciurezu, Vasile Şalapa, Gheorghe Blidaru) îşi pot exercita prerogativele la ora actuală, în condiţiile în care doi membri ai CA au fost îndepărtaţi de AGA, iar doi nu sunt încă validaţi de CNVM. În aceste condiţii, CA nu se poate întruni, iar singura persoană care conduce SIF este Tudor Ciurezu, preşedinte/director general al SIF.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII