14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVeşti bune pentru bolnavii din Oltenia

Veşti bune pentru bolnavii din Oltenia

Un sfert din medicii de familie doljeni pot să dea bolnavilor trimiteri şi reţete gratuite şi compensate. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, 103 medici de familie din cei 412 existenţi în judeţul Dolj semnaseră până ieri actele adiţionale pentru luna iunie cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, în ciuda recomandărilor făcute de Societatea de Medicină de Familie şi Patronatul Medicilor de Familie. Organizaţiile profesionale ale medicilor de familie sunt nemulţumite de faptul că, potrivit propriilor calcule, normele în baza cărora au fost semnate actele adiţionale ar duce la o scădere a fondurilor alocate medicilor de familie cu sume cuprinse între 100 şi 1.800 de lei pe lună.

Medicii din Gorj şi Olt au venit la semnat

60 de medici de familie din judeţul Gorj au decis să semneze contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Deşi au declarat că nu sunt mulţumiţi de noul contract-cadru, medicii au semnat, spre dezamăgirea lui Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Gorj. Normele noului contract pe 2011 intră în vigoare de la 1 iulie. În judeţul Gorj, activează 204 medici de familie. Chiar la ora la care şefii Societăţii Medicilor de Familie discutau aprins la Bucureşti pe marginea semnării contractelor după normele noi, apărute pe 1 iunie, când ar fi trebuit ca lucrurile să fie clare, zeci de medici de familie din Olt semnau acte adiţionale la contractele din 2010, care permit însă finanţarea activităţii în luna iunie conform prevederilor noi. Până ieri, la ora 16.00, 90 din cei 234 de medici de familie din Olt şi-au pus semnătura pe actele adiţionale, cei care încă stau pe gânduri neputând să prescrie medicamente compensate şi să elibereze trimiteri la medicii specialişti pe formulare-tip eliberate de CJAS.

Haosul continuă la Mehedinţi

Reprezentanţii medicilor de familie din Mehedinţi au hotărât că vor refuza categoric să semneze atât actul adiţional pe luna iunie, cât şi noul contract-cadru, atâta timp cât nu le vor fi luate în considerare pretenţiile şi nevoile. Medicii de familie spun că, în primul rând, nu sunt de acord să le fie diminuate veniturile. Aceştia mai declară că se simt presaţi pentru a accepta să semneze noul contract-cadru, în ciuda faptului că nu sunt de acord cu normele de aplicare ale acestuia.
În tot acest timp bolnavii vin zilnic la uşile cabinetelor în speranţa că vor obţine o reţetă compensată să îşi procure medicamentele fără de care nu pot să trăiască.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII