9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Legea anti-chef

Un proiect de lege iniţiat în Senat interzice muzica la terase după ora 22.00, accesul minorilor
în localurile unde se vinde alcool şi petrecerile din blocuri fără acordul scris al tuturor vecinilor

Un număr de 42 de senatori (40 de pesedişti, un independent şi un democrat-liberal) au iniţiat un proiect de lege privind asigurarea ordinii şi liniştii publice, prin care încearcă să adapteze la situaţia din zilele noastre o lege de acum 20 de ani. Propunerea lor vizează o îmbunătăţire a Legii nr. 61/1991 ce privea tot ordinea şi liniştea publică, dar care se dovedeşte în multe privinţe depăşită, cu toate modificările care i-au fost aduse în ultima vreme.

Bairam cu acordul tuturor vecinilor

Dacă acest proiect va deveni lege, muzica la terase ar trebui oprită după ora 22.00. Concret, în localurile publice situate în imobile cu destinaţie de locuinţă sau în imediata vecinătate a acestora, precum şi pe terasele în aer liber, programul muzical poate fi difuzat între orele 9.00-22.00. Această oră poate fi depăşită doar dacă „au fost efectuate lucrări de fonoizolaţie care au redus zgomotul sub limita legală admisă“ şi „numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate“, adică de pe o rază de 50 de metri. Primarii din staţiunile turistice vor putea reglementa alte orare de funcţionare a teraselor, dar numai „după consultarea cetăţenilor“.
Iniţiatorii s-au gândit şi la cazul unor evenimente în familie (nunţi, botezuri, zile onomastice, aniversări etc.). O astfel de petrecere cu muzică şi tămbălău se poate organiza „numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate“, se arată în proiectul de act normativ. Altfel spus, dacă un vecin nu semnează că e de acord cu petrecerea, organizatorul se poate alege cu o amendă.

Buletinul sau… la puşcărie

Actul normativ pare deosebit de dur, încercând să reimpună respectul faţă de organele de poliţie prin încadrarea ca infracţiuni a nerespectării anumitor norme. Astfel, cei care refuză să-şi decline identitatea, să se legitimeze sau să se prezinte la poliţie atunci când au fost chemaţi riscă închisoarea de la şase luni la cinci ani. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru cei care nu trag pe dreapta la semnalul poliţiei.
La închisoare mai pot ajunge cei care sună în mod repetat şi nejustificat la 112, dar şi cei care scriu expresii jignitoare sau fac desene obscene în procesul-verbal prin care sunt amendaţi.
Actul normativ încearcă să acopere golul rămas după desfiinţarea închisorii contravenţionale. Astfel, fapta celor care săvârşesc trei sau mai multe contravenţii în timp de un an, dar nu achită amenda şi nici nu vor să presteze muncă în folosul comunităţii constituie infracţiune şi se sancţionează cu până la cinci ani de puşcărie.

Minorii intră la discotecă numai cu părinţii

În prezent, oamenii legii nu pot să le sancţioneze decât pe prostituate, nu şi pe clienţii lor. Situaţia s-a putea schimba însă, viitoarea lege incluzând printre contravenţii şi „oferirea de bani sau alte foloase pentru practicarea de relaţii sexuale“. Sancţiunea constă fie într-o amendă între 400-1.000 de lei, fie în 100-200 de ore de muncă în folosul comunităţii. Cu aceeaşi pedeapsă vor mai fi sancţionate „înjurăturile sau vulgarităţile săvârşite în public“, dar şi „întreţinerea de relaţii sexuale în orice fel de locuri publice“.
În prezent, legislaţia le permite minorilor să intre în localurile publice de orice fel, având doar restricţia de a nu consuma alcool. Viitoarea lege corectează această scăpare a legiuitorilor din trecut, interzicând minorilor să intre singuri în orice fel de bar sau restaurant unde se vinde alcool, chiar dacă ei nu consumă efectiv băuturi alcoolice. „Permiterea accesului minorilor în cazinouri, baruri, cluburi, restaurante sau orice alt fel de local în care se consumă băuturi alcoolice, fără a fi însoţiţi de părinţi sau reprezentanţii lor legali“ se pedepseşte cu amendă între 500-1.500 de lei sau cu 125-300 de ore de muncă în folosul comunităţii. În plus, localul va fi închis dacă fapta respectivă se repetă în termen de trei luni.
Cu aceeaşi amendă se vor alege şi cei care organizează nunţi, botezuri sau alte astfel de petreceri la cort, „în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţie de locuinţe sau cu caracter social“.

„Copiii să se ducă doar la cofetărie“

Părerile despre acest proiect de lege sunt împărţite.
„Mie mi-ar plăcea legea asta, că m-aş duce la mai multe chefuri. Ştiţi, eu stau într-un bloc-turn şi când face vreunu’ chef pe scară îi zic că semnez că sunt de acord doar dacă mă invită şi pe mine sau dacă dă şi el o bere şi ceva de mâncare din ce pregăteşte pentru invitaţi“, susţine craioveanul Bogdan Grămescu.
Şi pensionarului Emanoil Popescu îi place ideea: „E foarte bine. De mult trebuia să se interzică intrarea copiilor în restaurante. Copiii să se ducă doar la cofetărie, unde nu se vinde alcool, că nici pe vremea noastră n-aveau voie la restaurant decât tot cu părinţii“.
În schimb, liceanul Mihai Nae spune că legea ar fi „stupidă“: „Cum să nu ni se mai dea voie în discoteci decât cu părinţii? O asemenea lege e stupidă! Noi ne ducem acolo să ne distrăm, nu neapărat să bem alcool. Păi atunci nici la o terasă nu mai avem voie singuri, pentru că şi acolo se vinde alcool…“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII