9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii îşi amenajează curte pe domeniul public

Craiovenii îşi amenajează curte pe domeniul public

Proprietarii apartamentelor de la parterul multor blocuri din Craiova au acaparat abuziv spaţiile verzi din jur, le-au îngrădit şi le-au transformat în curţi personale. Nimic de zis acolo unde locatarii au păstrat destinaţia acestor zone şi au amenajat grădini. Numai că unii dintre ei, în loc să planteze flori sau arbori, au adus în faţa blocului tot felul de lucruri care le-au fost de prisos prin apartamente.
În plus, de aceste spaţii verzi este normal să se bucure toţi locatarii din bloc, dar cum unele sunt îngrădite cu tot felul de plase, aici au acces numai cei care „deţin“ locul. Ca să nu mai vorbim de construcţiile provizorii lipite de blocuri şi care măresc suprafaţa unor apartamente cu zeci de metri pătraţi.
Este vorba de sutele de balcoane din Craiova cu ieşire şi „curţi“ separate. „Curţi“ amenajate abuziv pe domeniul public abundă în cartierele Craioviţa Nouă, în 1 Mai şi Valea Roşie. Astfel de cazuri au fost sesizate la blocul 20A, scara 1, din Craioviţa Nouă, unde unul dintre locatari „şi-a făcut la parter nu balcon, ci încă un apartament“, a semnalat un vecin. O situaţie similară este la blocul 9A, tot din Craioviţa Nouă.
„În zona Orizont, la blocul 9A, există de câţiva ani un garaj betonat ca un buncăr, iar alături, şi asemenea lui, mai este un balcon cât apartamentul şi se mai încing şi nişte grătare pentru afumat vecinii“, s-a plâns un locatar. Şi exemplele pot continua cu balcoanele şi grădinile de la blocurile B9 şi D3 de pe strada George Enescu, cu cea de la blocul I 43 din cartierul 1 Mai, cu curtea de la blocul M 42 din Valea Roşie.

Primăria nu se uită-n „curtea“ blocurilor

Toate aceste „curţi“ nu ar exista dacă angajaţii din Primăria Craiova ar fi mult mai vigilenţi şi mai aspri cu cei care folosesc ilegal domeniul public. Mai ales că au pârghii de control, existând o hotărâre a consiliului local, care le dă puterea să-i amendeze pe cei care consideră că pe domeniul public pot face tot ce poftesc. Împrejmuirea unor suprafeţe aparţinând domeniului public este considerată contravenţie şi se sancţionează ca atare. Numai că astfel de amenzi sunt prea puţine comparativ cu îngrădirile ilegale care există în cartierele de blocuri din Craiova. „Sunt 12 amenzi pe care le-am aplicat unor cetăţeni care au îngrădit spaţiile verzi din imediata vecinătate a blocurilor de locuinţe. Uneori, astfel de împrejmuiri sunt binevenite, pentru că zona verde nu este distrusă, dar trebuie păstrată destinaţia. Nu să se pună în faţa blocului ceapă sau roşii. Şi cu atât mai mult să se închidă cu gard şi să facă grătare, limitând accesul celorlalţi vecini. Astfel de curţi apar acolo unde administraţia locală încă nu a montat acele gărduleţe metalice şi strică mult aspectul zonei“, a spus Dan Dobrescu, şeful Corpului de control în gospodărire comunală al primăriei.

Ce spune legea

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei – pentru persoane fizice şi 1.000 şi 2.500 lei – pentru persoane juridice: împrejmuirea sau rezervarea unor suprafeţe aparţinând domeniului public fără autorizare legală.
(HCL nr. 319/2009 cap.II, art 4, lit h.)
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

48 COMENTARII