20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMatematica rămâne proba de foc la Evaluarea Naţională

Matematica rămâne proba de foc la Evaluarea Naţională

Rezultatele simulării probelor de matematică şi limba română indică şi pentru acest an o problemă a viitorilor absolvenţi de gimnaziu tot la disciplina cifrelor, la care s-au obţinut cele mai puţine note maxime şi cele mai multe note sub 5.00.
Elevii de clasa a VIII-a din şcolile din judeţul Olt vor avea, la Evaluarea Naţională, cele mai mari probleme tot la matematică, rezultatele simulării desfăşurate în 4 şi 5 mai indicând pentru această probă un nivel al cunoştinţelor inferior celui de la limba şi literatura română. Din 5.392 de elevi care au susţinut testarea la matematică, doar 146 au obţinut nota maximă, faţă de 680 la limba şi literatura română. Note între 9 şi 9,99 au fost 521 la matematică şi 844 la limba română, între 8 şi 8,99 – 486 la matematică şi 991 la limba română etc. Şi notele sub 5.00 au fost mai multe tot la matematică – 1430, faţă de 892 la limba română.
Simularea a reuşit, în schimb, să cuprindă aproximativ 96% din numărul total al elevilor de clasa a VIII-a, deşi nu a avut caracter obligatoriu. Subiectele au fost concepute la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi transmise în şcoli în dimineaţa probei, în format electronic, verificându-se astfel şi condiţiile tehnice. Evaluarea s-a realizat, în schimb, la nivelul fiecărei şcoli. „Se poate mult mai bine. Sunt rezultate bune dacă ne gândim prin prisma numărului de note de 10, dar nu e chiar aşa de bine dacă ne gândim la numărul notelor sub 5. Este, până la urmă, o simulare. Depinde ce va oferi ministerul ca subiecte în vară“, a declarat inspectorul şcolar Simona Ene.
Rezultatele la Evaluarea Naţională, dincolo de importanţa pe care o au pentru fiecare elev, vor conta şi pentru şcolile din care provin, mediile de admitere la liceu fiind un important indicator al calităţii actului educativ din fiecare unitate. Faptul că admiterea se realizează pe baza mediei dintre notele la probele din cadrul Evaluării Naţionale şi media anilor de gimnaziu a scăzut stresul la care absolvenţii de gimnaziu erau supuşi, nemaipunându-se problema promovabilităţii examenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS