11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrea mulţi şomeri, prea puţine slujbe

Prea mulţi şomeri, prea puţine slujbe

Sute de oameni s-au înghesuit în fiecare oraş din Oltenia unde a avut loc vineri Bursa Locurilor de Muncă. Deşi unii s-au angajat pe loc, majoritatea au plecat dezamăgiţi din cauza numărului mic de slujbe. Puţinele firme are au vrut să facă angajări au rămas cu un gust amar, deoarece nu au găsit oameni calificaţi.

DOLJ: Oltenii vor să muncească

Zona din faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova părea neîncăpătoare vineri dimineaţă pentru sutele de oameni veniţi la Bursa Generală a Locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Numărul de locuri de muncă disponibile a fost cu aproximativ 40% mai mare comparativ cu anul trecut.
„Din 150 de agenţi economici contactaţi, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă de anul acesta au fost prezenţi 44, care au pus la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui job peste 800 de posturi vacante, dintre care 41 pentru persoane cu studii superioare, 584 cu studii medii şi restul pentru necalificaţi. Acestea vizau domenii de activitate variate: prestări servicii, producţie, confecţii îmbrăcăminte şi încălţăminte“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj. În afara locurilor de muncă disponibile la angajatorii din Dolj, cei interesaţi mai puteau alege unul dintre posturile vacante din străinătate, prin reţeaua Eures (43 în domeniul medical, agricultură şi producţie).

„Oltenii vor să muncească, dar nu au unde“

Chiar dacă oferta angajatorilor a fost destul de diversificată, mulţi dintre potenţialii candidaţi veniseră de teamă să nu-şi piardă indemnizaţia de şomaj, potrivit legislaţiei aceştia fiind obligaţi să se prezinte la bursele de locuri de muncă. Printre cei prezenţi erau însă şi foarte multe persoane care au venit în speranţa că vor reuşi să-şi găsească un loc de muncă.
„Reprezentanţii guvernului ar trebui să ştie că oltenii vor să muncească, dar nu au unde. Dacă cineva se găseşte acum să-mi ofere un loc de muncă, eu accept, dar să fie ceva sigur şi să primesc salariu, nu să-mi spună că nu sunt bani, pentru că eu am mai lucrat aşa  Eu am o vechime în lucru de vreo 15 ani şi calificare de mecanic de utilaj terasier. De-a lungul timpului am lucrat în mai multe domenii, nu neapărat ca şi calificat“, a declarat Ion, unul dintre craiovenii care au participat la Bursă, în speranţa că-şi vor găsi un loc de muncă.
De altfel, peste 300 dintre participanţi au reuşit să-şi găsească un nou serviciu. „75 dintre participanţi au fost încadraţi pe loc. La aceştia s-au adăugat 275 de persoane selectate pentru angajare“, a adăugat Aneta Bădulescu.

Problema este lipsa calificărilor

Potrivit angajatorilor, una dintre problemele cu care se confruntă în prezent piaţa forţei de muncă din Dolj este lipsa calificărilor într-o serie de domenii de activitate. „Eu caut angajaţi pentru meseria de fierar-betonist şi subinginer. Problema este lipsa calificărilor la cei interesaţi să muncească. Eu încerc de două luni să găsesc persoane calificate“, a declarat Dan Constantinescu, administratorul uneia dintre firmele prezente la eveniment. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi angajatori. „Cautăm angajaţi pentru posturile de inginer instalaţii HVAC (termice, ventilaţie şi climatizare), project manager HVAC, asistent manager şi sudor. Din păcate, sunt cam slab calificaţi cei care s-au prezentat la târg. De altfel, noi avem un deficit chiar în domeniul nostru de activitate, pentru că în Craiova nu există o astfel de specializare“, a declarat Irina Simion, manager resurse umane.

OLT: Viitoarea fabrică din Balş, un miraj pentru şomeri

Şomerii şi persoanele care au dorit să găsească un loc de muncă mai bun au avut, la bursa organizată vineri la Slatina şi Caracal, mai multe oportunităţi decât cu alte ocazii. La acţiune au participat chiar mai mulţi angajatori decât şi-au anunţat iniţial interesul, astfel că numărul locurilor de muncă oferite a crescut cu peste 100 faţă de cele anunţate. Din statistica Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă reiese că prin faţa patronilor au trecut vineri 1.120 de persoane, care au consultat listele cuprinzând 356 de locuri de muncă vacante. 451 de persoane au fost selectate în vederea încadrării, iar 64 chiar au avut norocul să semneze un contract. Printre norocoşi, şi persoane care au optat pentru posturi necesitând  studii superioare, deşi acestea au fost puţine. Mecanicii agricoli şi muncitorii necalificaţi, în schimb, au fost la mare căutare.

Slujbe, cursuri de recalificare şi chiar premii

Patronii au dovedit imaginaţie nemăsurată în atragerea participanţilor, unul dintre angajatori punând la bătaie chiar premii, care să se acorde în urma unei tombole organizate pentru aplicanţii la ofertele respectivei firme. S-a întâmplat la Slatina, unde numărul persoanelor atrase în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a depăşit 800. Pentru şomerii nemulţumiţi de locurile de muncă oferite au fost prezentate trei proiecte finanţate din fonduri europene, care îşi propun să califice sau recalifice persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, pe cheltuiala proiectului, în plus, în anumite cazuri, cursanţii fiind şi indemnizaţi pe perioada cursurilor (este vorba de şomerii neindemnizaţi din sistemul public de şomaj). Pe lângă oferta AJOFM, formatorii privaţi au venit şi ei cu propuneri de cursuri, unele tot gratuit, altele contra cost. Căutare a avut şi consultantul EURES, dovadă că pentru mulţi soluţia ieşirii din criză rămâne un loc de muncă bine plătit în afară, chiar dacă pentru acest lucru ar putea fi nevoie de cursuri de limbi străine.

Speranţă în furnizorul Ford

Cele 400 de locuri de muncă oferite de angajatorul care va deschide o fabrică de componente auto pentru Ford în oraşul Balş chiar de la sfârşitul acestei veri au atras în mod deosebit şomerii. „Se înghesuie, pentru că ştiţi ce se zvoneşte în Balş? Că locurile sunt deja ocupate, că sunt 100 de locuri şi că nu se mai primesc CV-uri!“, declara, grăbită să ajungă în faţa reprezentantului firmei, o tânără şomeră. „Noi aşteptăm CV-uri şi la sediu, dar şi pe internet, pentru că perioada de recrutare nu s-a încheiat. Nu avem o dată-limită, pentru că se doreşte ca fabrica să se deschidă în august, însă vor mai fi recrutări şi pe viitor, pentru extinderea activităţii“, a declarat reprezentanta firmei.

Cetăţenii preocupaţi doar de obţinerea vizei de şomaj

Dacă mulţi dintre participanţi chiar au dovedit interes pentru găsirea unui loc de muncă, au fost, ca la fiecare târg de joburi, şi şomeri preocupaţi exclusiv de a obţine două ştampile, de la doi angajatori, prin care să ateste că şi-au căutat de lucru, dar, ghinion, n-au găsit, astfel că mai au nevoie încă de viza pe carnetul de şomer. „Asta e boală veche. Nu ştiu cum se face, dar cum trec cele nouă luni de şomaj, îşi şi găsesc de lucru, nu mai este nici o problemă“, sunt constatările reprezentanţilor AJOFM.

GORJ: Angajatorii, păsări rare

Aproximativ 700 de şomeri din întreg judeţul Gorj au participat la Bursa Locurilor de Muncă, primul eveniment de acest fel din acest an. Oamenii au venit dis-de-dimineaţă şi au aşteptat chiar şi câteva ore până ce au putut să intre în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. La bursă au participat doar 44 de angajatori, dintre cei 230 contactaţi de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Angajatorii au scos la mezat 517 locuri de muncă, dintre care doar 20 pentru persoanele cu studii superioare. Cele mai multe slujbe au fost în domeniul confecţii-textile şi construcţii.
Dintre şomeri, 31 au fost angajaţi pe loc, iar alţi 361 au fost chemaţi la un interviu săptămâna viitoare. Principalele meserii în care s-au oferit locuri de muncă au fost confecţioner îmbrăcăminte, agent asigurări, inspector asigurări, agent pază şi ordine, dulgher, fierar-betonist, zidar, coafor, cameristă, bucătar, ospătar, barman, agent vânzări, inginer economic, arhitect, şofer, desenator şi muncitor necalificat.

Nemulţumiţi de organizare

Unii şomeri participanţi la bursă s-au declarat nemulţumiţi de organizarea evenimentului.
„Este exact cum vrea cineva să împartă cinci paie la zece măgari. Prea mulţi şomeri şi prea puţine locuri. Eu mi-am căutat un post de economist, dar nu am găsit nimic“, a spus unul dintre şomeri. „Am venit de dimineaţă şi din cauza înghesuielii nu am reuşit nici după două ore să ajung înăuntru. Puteau să afişeze afară lista locurilor disponibile, nu să stăm ore în şir, degeaba. Nu îmi place organizarea, este praf în ochi, o propagandă pentru guvern, ca să zică lumea: uite câte locuri de muncă au ăştia, dar nu vor să muncească“, a spus un bărbat din Bumbeşti Jiu, care îşi căuta un loc de muncă în construcţii. „Organizare proastă. Nu am putut să intru. Este înghesuială. Locul este prea mic. Cred că o să muncesc în continuare la negru, măcar să am ce pune pe masă“, a spus alt gorjean şomer.
La sfârşitul lunii martie, în judeţul Gorj, potrivit statisticilor AJOFM, rata şomajului a fost de 8,21%, corespunzătoare unui număr de 12.637 de şomeri. Dintre aceştia, 6.788 sunt indemnizaţi, iar 5.605 sunt femei.

MEHEDINŢI: Studiile medii, la mare căutare

Severinenii au venit în număr mare în căutarea unui job, dar, din cei 450 de agenţi economici contactaţi de AJOFM, doar 60 şi-au prezentat posturile vacante. Au fost oferite 300 de slujbe, dintre care 13 destinate absolvenţilor de studii superioare.
„În comparaţie cu anul trecut, interesul populaţiei este mai mare în acest an, probabil gradul de ocupare este redus în acest moment în judeţul nostru. Nu aş putea spune de ce răspund atât de puţini agenţi economici“, a spus Laurian Nicolescu, directorul executiv al AJOFM Mehedinţi.
Cele mai multe locuri de muncă disponibile au fost destinate muncitorilor necalificaţi şi persoanelor cu studii medii. Cele mai căutate au fost firmele care ofereau posturi de operator calculator, agent de vânzări sau consilier asigurări.

• Material realizat de Andreea Horcone, Mihaela Floroiu, Alina Mitran

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII