19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţia, văzută printr-o uşă de cămin

Studenţia, văzută printr-o uşă de cămin

Aproximativ 32.000 de studenţi învaţă la Universitatea din Craiova. 3.000 dintre ei sunt cazaţi în căminele din cele patru campusuri universitare: complexul Lăpuş (căminul nr. 10), cel de la Tehnologia Construcţiilor de Maşini (căminele nr. 6, 7, 8, 14), Agronomia (căminele nr. 1, 2, 3) şi complexul Sport (căminele nr. 11, 12 şi 13). În plus, campusul Universităţii de Medicină şi Farmacie are 800 de locuri pentru studenţi, repartizate în două corpuri.
Cele mai bune condiţii de cazare sunt oferite de căminele nr. 3, 6 şi 7 ale Universităţii, unde studenţii stau câte doi în cameră. Ei au mai multe facilităţi: cablu, internet, dar şi grup sanitar propriu. Ce-i drept, preţurile sunt mai mari, în funcţie de condiţiile oferite: între 90 şi 230 de lei pe lună. Şi căminele UMF oferă condiţii de cazare foarte bune, cu preţuri ce variază între 90 şi 190 de lei.

Avantaje şi dezavantaje

Tiberius Hodoroabă locuieşte de aproximativ un an în căminul nr. 3 de la Agronomie. Este mulţumit de condiţii şi consideră că un student ar trebui să aleagă această modalitate de cazare decât să stea cu chirie. Pentru el, experienţa căminului a întregit statutul de student. „Condiţiile de cazare în căminul renovat sunt foarte bune. Suntem doar doi în cameră, avem baie proprie, televizor, cablu TV, internet şi frigider, toate la un preţ accesibil. A locui într-unul din aceste cămine e un lucru bun şi te poate ajuta să te dezvolţi profesional. Există şi o sală de lectură, unde liniştea este respectată“.
Nu toţi studenţii din provincie au şansa să stea într-un cămin renovat, precum cel în care locuieşte Tiberius. Este şi cazul Simonei D. Tânăra are 20 de ani şi este în primul an la Facultatea de Matematică-Informatică. Locuieşte cu alte patru fete într-o cameră din căminul nr. 1, la Agronomie. Nu se declară mulţumită de condiţiile oferite, dar s-a obişnuit cu viaţa de cămin şi consideră că este nevoie de toleranţă pentru a convieţui mai multe persoane. „Fiecare are personalitatea şi concepţiile ei, iar dacă nu laşi de la tine, se produc certuri permanente“. Ce oferă căminul? Întrebarea pare uşor ironică, deoarece beneficiile sunt mult mai puţine decât insuficienţele descoperite de studentă. „Păi ce oferă căminul?! Căldură a fost, nu am avut mari probleme. Avem baie comună, se face curăţenie în fiecare dimineaţă… Dar mai sunt fel şi fel de inconveniente. De exemplu, de aproximativ două săptămâni, duşurile de pe palierul nostru nu mai funcţionează şi nu sunt reparate“.
Viaţa de student înseamnă începutul responsabilităţii, iar locuitul în cămin contribuie din plin la acest lucru. Avantajul campusurilor universitare este preţul redus pe care îl oferă comparativ cu cel al chiriilor, astfel că mulţi studenţi preferă prima modalitate de cazare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII