9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMărinică Dincă: În martie încep lucrările la pasaj

Mărinică Dincă: În martie încep lucrările la pasaj


Craiova se va transforma în şantier peste câteva săptămâni. Viceprimarul Mărinică Dincă a explicat într-un interviu acordat GdS cum va evolua oraşul în următoarea perioadă şi ce-i aşteaptă pe craioveni.
GdS: Veţi candida la primărie în 2012?
Mărinică Dincă: Candidatul la primărie al PDL este domnul Antonie Solomon. Tot timpul este obligatoriu ca preşedintele partidului să candideze pentru funcţia de primar şi este şi firesc atâta timp cât este cel mai bine situat în sondaje.
GdS: Dar, momentan, Antonie Solomon nu poate intra în cărţile pentru primărie…
M.D.: Legea prevede clar că numai în măsura în care ţi se interzice dreptul de a alege sau de a fi ales nu poţi candida, iar Antonie Solomon nu are interdicţie. Mai este un an şi jumătate până la alegeri. Până atunci poate să înceapă să-şi exercite mandatul peste o săptămână, peste o lună… nu putem să prevedem ce se va întâmpla.
GdS: Dar v-ar tenta să candidaţi?
M.D.: Tentaţia este lucrul cel mai puţin important în actuala situaţie. Oricum, aşa cum s-au desfăşurat lucrurile la nivelul tuturor autorităţilor locale în ultimul an, cred că puţini pot spune că sunt tentaţi să candideze la o primărie. Cel puţin, cei conştienţi.
GdS: Aţi mai vorbit cu Antonie Solomon? Vă sfătuiţi cu el în probleme legate de primărie?
M.D.: Bineînţeles. Este preşedintele partidului, vorbim la partid. Lucruri cât se poate de fireşti, despre organizarea la partid şi despre primărie. În condiţiile în care ai nişte ţinte şi vrei să ţi le atingi, este firesc să discuţi. Este de bun-simţ să pui întrebări pentru că una este să ai zece ani în primărie şi alta să ai doi ani şi jumătate. Eu în permanenţă sunt calificat ca o persoană extrem de antipatică pentru că am luat extrem de multe măsuri nepopulare. Dumnealui este o persoană populară. Pe perioada mandatului s-au putut lua numeroase măsuri care este evident că îţi cresc popularitatea, dar în prezent discuţiile sunt în limite foarte înguste, pentru că totul se desfăşoară pe un calapod impus de lege. Este aproape matematică ce faci în cadrul unei autorităţi locale.
GdS: Ce aţi găsit bun şi ce aţi găsit rău când aţi preluat atribuţiile de primar?
M.D.: Lucrurile le ştiam, nu erau bune sau rele. Am fost întrebat dacă o să continuăm proiectele. Păi toate proiectele alea presupuneau să aduci bani la bugetul local. Dacă defalcăm veniturile noastre de cele europene, rămânem cu 75%. La anul trebuie să fie minimum 35%. Acum, în buget, avem 60% bani alocaţi pentru funcţionare şi 40% pentru investiţii. La anul trebuie să fie invers, pentru că în lumea civilizată procentul de funcţionare este de maximum 30%, iar 70% sunt investiţii. Cu centrul multifuncţional suntem în faza finală. Peste vreo două săptămâni semnăm contractul, vor fi încă două-trei proiecte semnate în luna martie pentru modernizarea a şase străzi şi bulevarde.
GdS: Avem un câştigător la licitaţia pentru pasajul suprateran. Când încep lucrările?
M.D.: La pasajul suprateran nu putem declara pe nimeni câştigător până nu trece termenul de contestaţii. Luna martie este obligatorie pentru începerea lucrărilor. Calea Bucureşti se va închide pe tronsoane, nu ştim care, deoarece constructorul are un plan de lucru, iar când o să ştim, o să comunicăm. Populaţia va fi înştiinţată cu 10-15 zile înainte. Şi poliţia locală îi va informa pe toţi participanţii la trafic, le va da câte un material care să le comunice rutele ocolitoare.
GdS: Şi pe unde vor ocoli şoferii centrul aflat în lucru?
M.D.: Rutele ocolitoare sunt previzibile, dar le vom stabili în funcţie de segmentul de lucru al constructorului. Până la un moment dat se va putea circula inclusiv până la kilometrul zero, doar că nu se va putea înainta pe Calea Bucureşti, ci se va putea urca pe Unirii, Brestei, Ştefan cel Mare, iar de acolo spre Principatele Unite. Avem strada Brâncuşi şi vom recomanda să se meargă foarte mult în această direcţie, avem variantă spre Brestei, pe la Grădina Botanică. Avem experienţa situaţiei când A.I. Cuza a fost închisă zece zile. În primele două-trei zile  circulaţia a fost critică, apoi fiecare şofer şi-a dat seama şi a ocolit.
GdS: Autobuzele vor mai circula?
M.D.: Vor fi momente când Calea Bucureşti va fi închisă total. Chiar şi aşa, transportul în comun va avea o bandă liberă. În principiu, sensurile de circulaţie nu se vor schimba, pentru că ar fi brambureală.
GdS. Când încep lucrările la pasajul subteran?
M.D.: Din proiecţiile noastre, cel mai târziu în vară, iunie-iulie, putem vorbi de un constructor.
GdS: Multe voci au criticat proiectul pasajului subteran, spunând că nu va fluidiza circulaţia.
M.D.: Nu fac pe specialistul, dar un pasaj subteran înseamnă să intri sub pământ. Venind de pe Carol, strada este în pantă faţă de Calea Bucureşti. Ar fi trebuit o diferenţă de nivel imensă. Proiectanţii au spus că aşa ceva este extrem de costisitor şi foarte greu de făcut. Prin acest pasaj, cei care vin dinspre gară vor evita două intersecţii. Dacă ne ajuta relieful, poate începeam pasajul de la mijlocul străzii Carol. Este important, când se face ceva, să critici, pentru că numai aşa poţi să ieşi în evidenţă.
GdS: Este posibil un sens giratoriu la intersecţia străzilor Arieş cu Împăratul Traian?
M.D.: Acolo se poate discuta. Eu cred că specialiştii trebuie să vorbească. Am luat în calcul locul unde
ne-au spus ei, adică intersecţia de la Tineretului cu Olteniei, unde este prevăzut în proiect un giratoriu. Pentru aceste bulevarde sperăm ca la sfârşitul lunii martie să semnăm contractul de finanţare.
GdS: Acordul-cadru a căzut. Când veţi organiza licitaţia pentru plombarea străzilor din Craiova?
M.D.: Va fi o singură licitaţie, de 2,5 milioane de euro, pentru nevoile Craiovei. Procedura a început. Se va face reabilitare acolo unde este nevoie. Dacă este o groapă pe unul dintre bulevardele prinse în Planul Integrat de Dezvoltare, o vom astupa, nu putem sta două-trei luni până se termină licitaţia. Dar acolo unde sunt mici denivelări şi ştim că vom interveni în totalitate, nu.

La Craiova va fi Sala Polivalentă a României

GdS: Craiova va deveni în curând şantier. Vor exista suprapuneri de lucrări?
M.D.: Cu siguranţă. Vor exista suprapuneri chiar şi doi ani, doi ani şi jumătate. Şi lucrările de la pasajul subteran şi cel suprateran se vor suprapune, iar cel subteran cu siguranţă se va suprapune cu lucrările la centrul istoric.
GdS: Ne vom lua biciclete?
M.D.: Unii dintre noi, care vor avea mai mulţi bani, îşi vor lua, alţii vor merge pe jos, cei care au nevoie vor merge cu mijloacele de transport în comun. Vom încerca să ţinem în funcţiune şi tramvaiul chiar pe perioada cât se va lucra la modernizarea liniei, adică să funcţioneze pe o singură linie.
GdS: Ideea introducerii troleibuzului mai este de actualitate?
M.D.: Este o variantă, dar putem discuta de ea din iulie pentru că la fiecare proiect vom vedea că se face economie şi avem o proiecţie cât ar însemna o investiţie pe troleu şi atunci vom face o temă de proiectare. Acum avem parcarea subterană, unde s-a încheiat tema de proiectare. Urmează să facem licitaţie pentru studiul de fezabilitate (SF – n.r.) şi proiectul tehnic. Vom da drumul la SF-uri şi pentru acele centre de afaceri obligatorii prin Planul Integrat de Dezvoltare.
GdS: De ce nu alocaţi bani pentru Sala Polivalentă de la bugetul local şi aşteptaţi mereu fonduri de la Bucureşti?
M.D.: Acum trei săptămâni am alocat 11 miliarde de lei vechi pentru aducerea utilităţilor, iar pentru ce înseamnă finalizarea sălii, în iunie anul trecut, guvernul a aprobat diferenţa la indicatorii tehnico-economici pentru aceste lucrări. Mai este nevoie de 400 de miliarde de lei vechi. Clădirea aceasta va fi de departe Sala Polivalentă a României, nu numai a Craiovei. Are toate standardele şi utilităţile impuse de oricare federaţie din lume.
GdS: Va fi gata anul acesta?
M.D.: Eu aşa sper.
GdS: Tot sperăm de ani buni…
M.D.: Acum avem nu numai speranţa, ci şi banii prevăzuţi. Vă spun că multe din lucrările care se încep pe PID nu se termină în acest mandat. Doar cele şase străzi, linia de tramvai şi poate pasajul suprateran vor fi gata în acest mandat. Multe se vor termina în 2015, cele pe infrastructura de afaceri, iar cele pe infrastructura rutieră vor fi gata cel mai târziu în 2013.
GdS: Aquaparkul se mai face?

M.D.: Este un proiect depus care presupune etape de evaluare şi care este în concurenţă cu toate celelalte proiecte depuse în Oltenia. Trebuie să prindă banii.
GdS: Arteziene se vor mai construi?
M.D.: Ţinta principală de acum înainte este să aduci cât mai mulţi bani europeni. Nu e rău să faci fântâni.
GdS: Lumea se plânge de cei care ridică maşinile parcate neregulamentar şi spune că autoturismele scumpe nu sunt deranjate.
M.D: Acum nu se mai poate vorbi că nu este poliţistul cu ei, pentru că sunt poliţişti locali repartizaţi. Am tot auzit că ridicau numai maşini amărâte, dar aş vrea să mergem acolo unde sunt depozitate să vedem ce tipuri de maşini sunt. Acum se pot ridica chiar şi jeepuri. Este o măsură nepopulară, dar trebuie să ne disciplinăm. Niciodată nu vor fi mai multe locuri de parcare decât maşini.
GdS: Ce mai fac centrul istoric şi parcarea?
M.D.: Centrul istoric este în evaluare. La finele lunii martie o să ştim exact. Pentru parcare acum se va scoate sf-ul la licitaţie, iar în primăvara anului viitor sper să avem un constructor.
GdS: Care este poziţia dumneavoastră faţă de clubul de fotbal Universitatea?
M.D.: Eu pe stadion am mers de la şase ani până în zilele noastre, dar trebuie să fim realişti. Echipele de fotbal sunt proprietatea cuiva.
GdS: Veţi da bani clubului?
M.D.: Suntem acţionari la club. Primăria dă bani sportului cam 1,2 milioane de euro pe an. Nu se pune problema de a vrea sau nu să dai bani, ci dacă ai pârghiile legale. Acum, cel care spune că nu vrea să ajute echipa de fotbal nu e interesat de Craiova şi nu are nici o treabă cu fotbalul.
GdS: Cum veţi proceda cu stadionul „Oblemenco“?
M.D.: Dacă ne raportăm la Codul Civil, stadionul nu e folosit fără bază legală. Între primărie şi clubul de fotbal a existat un contract. Acum, chiriaşul a ales să nu plece de acolo, iar în măsura în care a invocat un drept de retenţie pentru investiţiile făcute acolo, ne judecăm. Nu este ceva diferit faţă de ceilalţi chiriaşi ai noştri.
GdS: De ce nu închiriaţi cu un leu pe lună?
M.D.: Nicăieri în ţară nu este lăsat la latitudinea autorităţilor locale să stabilească preţul chiriei. Orice bun proprietate publică are nişte reglementări.
GdS: Puteţi semna un contract de asociere.
M.D.: Asta presupune obligaţii de ambele părţi, deci nu se poate gratis.

Funcţia de primar te îndepărtează de familie

GdS: Ce faceţi dacă veţi fi pus în situaţia de a candida la primărie? Domnul Pavel Badea spunea că nu aveţi nici o şansă.
M.D.: Eu nu candidez împotriva nimănui. Am spus că există un candidat foarte clar. Cei care candidează ar trebui să fie conştienţi că nu candidează unul împotriva celuilalt, ci pentru a-i convinge pe craioveni că pot face ceva.
GdS: E greu să fii primar?
M.D.: E un lucru care îţi mănâncă extrem de mult timp şi energie, care cu siguranţă te îndepărtează de familie, de prieteni. În fiecare dimineaţă îţi propui să faci multe lucruri şi constaţi că ai făcut jumătate. Este clar că e mult mai mult decât să fii viceprimar.
GdS: Şi totuşi, există un miraj pentru această funcţie. Îţi dă putere, aduce mai mulţi bani?
M.D.: Din punct de vedere fizic, te simţi epuizat. Satisfacţii ai doar dacă poţi să spui că ai făcut ceva. Singurul lucru care în 2010 mi-a dat satisfacţie, dar nu foarte mare, a fost atunci când am reuşit să realizăm obiectivul de la staţia de epurare după 22 de ani. Desigur, au fost şi cele pe parcurs, cu semnarea cererilor de finanţare, aşa, o licărire când am semnat pentru pasajul suprateran, când ni s-a reconfirmat lista de investiţii pentru PID.
GdS: Ce v-a nemulţumit?
M.D.: Prima nemulţumire este personală, şi anume că pe fetiţa mea, care în aprilie împlineşte doi ani, eu am văzut-o adunat zi de zi, ceas de ceas, trei luni.
GdS: De ce reorganizaţi direcţiile din primărie?
M.D.: Nu ştiu dacă e bine. Eu spun că ar putea fi bine. Am constatat că tipul acesta de organizare a primăriei a mai existat acum şase ani, cu mai puţine direcţii şi mai multe atribuţii pe fiecare director şi cu concentrarea anumitor activităţi în mâna unei singure persoane. Eu tot spun despre proiecte europene. Restul sunt poveşti. Că mai punem noi trei floricele, că mai facem două covoare de flori, asta trebuie să intre în normalitate. Cum mergem acasă şi ştergem praful, aşa de uşor trebuie să fie şi să punem gazon şi flori. Bătălia este pe fonduri şi, recunosc, sunt obsedat de ele. Şi am făcut o direcţie numai pe asta.
GdS: Mai este oraşul trist şi murdar, cum spunea Antonie Solomon?
M.D.: Partea de tristeţe fiecare o simte sau nu. Acum doi-trei ani erau mai multe evenimente culturale. Din păcate, nu ni s-a mai permis financiar. Referitor la curăţenie, de la Salubritate am dat afară 320 de oameni în august, iar efectul nu avea cum să nu se vadă pe străzi. Acum vom angaja 150 de oameni.
GdS: Ce veţi face totuşi dacă va trebui să candidaţi la primărie?
M.D.: Oricum am fost pus în situaţia să ajung să exercit această funcţie prin forţa împrejurărilor. Eu exercit un mandat al lui Antonie Solomon, nu cel pe care l-am câştigat eu. E o mare diferenţă. Un om ales prin vot are un suport foarte mare în cadrul craiovenilor. Făcând parte din aceeaşi echipă cu primarul, din acelaşi partid, este de bun-simţ să duc mai departe aceste proiecte.
GdS: De ce daţi bonuri de masă la Regia de Termoficare, iar la spitale nu?
M.D.: Legea prevede un plafon de salariu la toate instituţiile din subordinea consiliului local, în afara regiilor şi a societăţilor comerciale. Uitându-ne la acest plafon, bonurile nu se pot da. La termoficare, faptul că au prevăzut bani nu e obligatoriu să-i dea, dacă nu ating ţintele.
GdS: Atunci, de ce nu s-au prevăzut bonuri de masă şi la RAT sau RAADPFL?
M.D.: Nu sunt de acord să-şi ia bonuri. Nu e vorba că mi-am impus punctul de vedere, dar nu vor putea atinge acele ţinte.
GdS: Vă vedeţi mergând în campanie cerându-le oamenilor să vă voteze?
M.D.: Mă văd mergând în campania lui Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

55 COMENTARII