19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalm prudent pe piaţa petrolului

Calm prudent pe piaţa petrolului

Situaţia din Libia a trezit îngrijorare la nivel mondial, creşterea preţului petrolului putând influenţa economia planetei

Muammar Gaddafi, deşi în pierdere de sprijin intern şi extern, nu renunţă la putere înainte de „a pârjoli“ Libia. Mulţi analişti consideră că penuria de petrol, fie ea şi parţială, însoţită de creşterea fulminantă a preţului barilului de petrol, riscă să pună în pericol creşterea economică la nivel mondial.
După ce, în urmă cu patru zile, barilul de petrol se apropiase bine de 120 de dolari, sâmbătă se înregistra un calm foarte prudent pe pieţele petroliere ale lumii. La bursa din Londra, aurul negru a înregistrat o scădere de aproape zece dolari pe baril, iar bursele europene trecuseră deja pe „verde“, după câteva zile de alarmă. Ele continuă însă să fie „nervoase“.
Anunţul potrivit căruia rata de creştere economică a SUA a fost în ultimul trimestru al anului trecut mai mică decât se prevăzuse, ajungând de la 3,2 la sută (prognozat) la 2,8 la sută, a impulsionat scăderea preţului petrolului la bursa din New York. Un PIB american mai anemic, se ştie, are drept consecinţă o scădere a consumului de ţiţei. O informaţie ce a calmat piaţa şi, implicit, ansamblul pieţelor financiare europene a fost decizia Arabiei Saudite de a-şi mări producţia de petrol cu 700.000 de barili, ajungând la trei milioane de barili pe zi. Ryadul a dorit, astfel, să compenseze reducerea producţiei libiene, ajunsă vineri la doar un sfert din producţia obişnuită. Unii experţi cred însă că această măsură nu este suficientă.

Putin: Creşterea preţului ţiţeiului, o ameninţare pentru toţi

Situaţia politică din nordul african rămâne totuşi foarte incertă. Preţul barilului de petrol continuă să fie la un nivel ce ameninţă rata creşterii economice.  
Vladimir Putin, aflat săptămâna trecută la Bruxelles, aprecia şi el creşterea preţului la petrol drept „o serioasă ameninţare la adresa creşterii economice la nivel mondial“, cu impact inclusiv asupra ţărilor ce deţin rezerve de petrol. El lansa, de asemenea, ideea unui pericol ce nu trebuie ignorat ca ţări în care au loc revolte să cadă în mâinile extremiştilor.  
Experţii Goldman Sachs, bazându-se pe analize concrete, sunt de părere că planeta nu va fi capabilă să facă faţă întreruperilor de producţie într-o altă ţară de talia Libiei. Şi analiştii de la Deutsche Bank sunt de părere că s-a ajuns la producţii şi preţuri ale petrolului care nu mai permit creşteri.  
Îngrijorător este faptul că, în continuare, există riscul creşterii preţului petrolului, risc alimentat de perspectiva extinderii revoltelor în ţări din Orientul Mijlociu, precum şi în Algeria, unde sunt semnalate deja acţiuni ce vizează înlăturarea regimurilor dictatoriale. 

Maria Cora – Curierul Naţional

Arabia Saudită, soluţia salvatoare?

Intervenţia Arabiei Saudite a avut efect pozitiv pe pieţele de acţiuni europene. Bursa din Paris a terminat sâmbătă în creştere cu 1,51 la sută, Milano – piaţa cea mai expusă din cauza dependenţei Italiei de petrolul libian – a terminat totuşi în creştere, cu 1,85 la sută. La bursa din Londra s-a înregistrat o creştere de 1,2 la sută, iar la Frankfurt – de 0,75 la sută. Pe Wall Street, indicele Dow Jones afişa la sfârşitul zilei de sâmbătă un plus de 0,24 la sută, iar indicele Nasdaq, un plus de 0,96 la sută. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII