11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVocea cartierului, debut în forţă

Vocea cartierului, debut în forţă

Gazeta de Sud a reluat joi, 16 februarie, seria întâlnirilor dintre craioveni şi autorităţi, cu scopul stabilirii şi rezolvării problemelor din cartierele municipiului. Prima întâlnire pe anul 2011, organizată în cadrul acţiunii „Fii vocea cartierului tău!“, a fost în George Enescu. Zeci de cetăţeni din această zonă a municipiului au dat curs invitaţiei, adunându-se în cantina Grupului Şcolar „C.D. Neniţescu“. În faţa lor, au venit pentru a le răspunde la întrebări mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu Mărinică Dincă, viceprimar al Craiovei.

Întreţinerea, eterna problemă

Principala nemulţumire a locuitorilor din cartierul George Enescu pare să fie legată de modul în care îşi fac treaba administratorii asociaţiilor de locatari. Marin Broncea, spre exemplu, locuieşte în blocul 32 şi este nemulţumit de costul întreţinerii.
„Pe luna decembrie, la trei camere, pentru două persoane mi-a venit întreţinerea 820 de lei. Suntem pe scară doar două apartamente care n-avem centrală şi nu mi se pare corect ca toate pierderile de apă caldă să se bage la noi“, a spus Broncea, solicitând primăriei să facă un control la asociaţie.
Craioveanca Elena Voinea s-a arătat, la rândul ei, nemulţumită de activitatea celor de la asociaţie: „Deşi am centrală, plătesc aproape jumătate din căldura unui apartament fără centrală“. Femeia s-a plâns că primeşte tot timpul chitanţe neştampilate când plăteşte întreţinerea, ceea ce nu i se pare în regulă.
Tot în legătură cu costul întreţinerii era şi problema Mariei Grigorescu, din cadrul Asociaţiei 3 Titulescu: „Cred că e o problemă cu administratorul. În fiecare lună ne bagă în plus câte un metru cub de apă rece şi 600 de litri de apă caldă. Şi la noi cred că trebuie făcut un control la asociaţie“.

„Administratorii au controlul pentru că suntem slabi“

Viceprimarul Dincă a promis că va dispune asemenea controale, însă puterea schimbării administratorilor stă în mâinile locatarilor. „Atunci când găsim nereguli, le putem retrage atestatul administratorilor, îi putem amenda, facem plângere la poliţie, dar ei rămân în funcţie pentru că îi menţineţi dumneavoastră, cetăţenii. Ei, administratorii, au controlul pentru că noi, membrii, suntem slabi, iar ei profită de asta. Cea mai eficientă metodă este să-i daţi chiar dumneavoastră afară“, a spus Mărinică Dincă.
În ceea ce priveşte pierderile de apă, viceprimarul a menţionat: „Atâta timp cât nu e apă în beci, nu există pierdere. Persoana plăteşte câtă apă a declarat că a consumat, iar diferenţa o suportă cei care n-au declarat“.
O problemă aparte a ridicat-o Ionel Augustin, care s-a plâns că are căldură prea… multă! Viceprimarul Dincă i-a indicat o singură soluţie posibilă: „Puneţi-vă repartitoare de costuri şi mai închideţi din calorifere“.

Ori gratuităţi, ori autobuze

O altă solicitare a cetăţenilor se referea la gratuitatea transportului în comun pentru pensionari.
„Acum nu putem să reducem decât 50% din preţ. Dacă am fi dat gratuitate pentru pensionari, nu ne-am fi putut permite să cumpărăm 20 de autobuze noi în acest an“, a menţionat Mărinică Dincă.
„Noi, cei din Asociaţia de Pensionari «Mihai Viteazul», cerem ca, în locul reducerii de 50% pentru întreaga lună, pensionarilor să li se dea voie să circule gratis, doar pe baza cuponului de pensie şi a buletinului de identitate, în zilele de sâmbătă şi duminică, atunci când au şi ei nevoie să se mai ducă la cumpărături“, a propus Theodor Roşu.
„Ideea nu e rea“, a spus Mărinică Dincă. Viceprimarul i-a răspuns şi lui Vasile Rac, care a întrebat de ce angajaţii primăriei au gratuitate pe transportul în comun: „Nu există o asemenea gratuitate. Dacă auziţi de asemenea cazuri să-mi spuneţi“.

Socrul lui Mărinică, muşcat de câinii comunitari

Mai mulţi cetăţeni au ridicat problema câinilor comunitari. „Eu chiar am fost muşcat de un câine pe stradă. Trebuie să faceţi ceva cu ei!“, a cerut Dan Băluţă, unul dintre vorbitori.
Mărinică Dincă le-a mărturisit cetăţenilor de la întâlnire că înţelege foarte bine problema deoarece şi socrul lui (tatăl consilierului judeţean Oana Dincă – n.r.) a fost muşcat de un câine comunitar în faţa blocului chiar în decembrie 2010.
„Toată lumea vrea să scape de câini, dar nimeni nu vrea să ştie cum şi nici de ce s-a ajuns în această situaţie. În 2003, pe vremea lui Adrian Năstase, s-a dat o ordonanţă potrivit căreia câinele e mai presus decât omul. Aşa am ajuns să avem, în prezent, pe străzi, peste 5.000 de câini. Modificarea legislativă s-a blocat de opt luni în Camera Deputaţilor pentru că aceia care au dat legea din 2003 acum nu vor să o modifice“, a spus viceprimarul.

Mulţumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte Primăriei Craiova, instituţiilor subordonate municipalităţii ai căror reprezentanţi au luat parte la această întâlnire, precum şi conducerii Grupului Şcolar „C.D. Neniţescu“ pentru sprijinul acordat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII