11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎntre etnobotanice şi droguri uşoare

Între etnobotanice şi droguri uşoare

Autorităţile par din ce în ce mai depăşite de fenomenul etnobotanicelor. Ştirile care anunţă închiderea „magazinele de vise“ devin pentru consumatori doar nişte glume bune. Ei ştiu că aceste plante se mai găsesc în multe zone ale oraşului.

Consumator de etnobotanice de la 16 ani

Contestate de specialişti, părinţi, dar şi de o bună parte a populaţiei, etnobotanicele rămân pentru tineri o sursă sigură de distracţie şi adrenalină. Cei mai mulţi încearcă aceste droguri legale din cauza anturajului, dar şi din curiozitate. Aşa a devenit consumator şi S.I., la vârsta de 16 ani. În prezent, este student la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, în anul II, şi nu crede în efectele euforice ale acestor plante „Consider că de la etnobotanice nu poţi avea senzaţii euforice. Pe mine, de exemplu, după ce fumam un joint (ţigară de marijuana confecţionată artizanal – n.r.), mă apuca o stare de oboseală, de somn. Uneori, dacă le combinam cu alcool, mi se făcea rău, alteori nu aveam nimic“.
Despre locurile unde se consumă cel mai mult aceste produse nu sunt multe de spus. Ele se găsesc peste tot. „Cei care fumează acum nu au un loc anume. Pot să fumeze într-un pub, într-o discotecă sau pe stradă. Este plin oraşul de OCB-uri (foiţe pentru rulat ţigările – n.r.) şi pliculeţe“, explică S.I.
El crede însă că unele droguri considerate ilegale nu sunt la fel de nocive ca etnobotanicele. Printre cele pe care le-a consumat se află canabis şi haşiş, precum şi derivate ale acestora: „Sunt mai puţin dăunătoare şi îţi dau o senzaţie plăcută, de siguranţă şi ocrotire, urmată de un calm deosebit“. Mai mult, este fericit că a renunţat la drogurile legale în favoarea celor uşoare. Consideră că prezenţa etnobotanicelor pe piaţă este o dovadă de inconştienţă a legiuitorilor, care au permis comercializarea lor deşi cunoşteau riscurile pe care le implică. Dependenţa, şi ea parte din acest proces al consumului de droguri, pare a nu fi o problemă pentru studentul de la Medicină: „Nu există dependenţă. Trebuie doar să ai voinţă să te laşi. Eu fumez ocazional, chiar dinainte să încerc etnobotanicele, şi nu mi s-a întâmplat să intru în sevraj sau să am stări depresive“.  „Drogurile uşoare nu au aceleaşi efecte ca etnobotanicele, acestea depind de structura personalităţii fiecăruia. Canabisul are şi un scop terapeutic. Unele persoane reuşesc să se lase, altele, cum ar fi psihopaţii, se lasă foarte greu pentru că organismul cere doze tot mai mari“, consideră medicul psihiatru Elena Cergan.

Judecata celor care nu consumă

Cazurile tragice, consumul crescut de droguri şi campaniile eşuate îi fac pe cei mai mulţi să îi privească neînţelegători şi cu asprime pe cei care consumă aceste produse. „Etnobotanicele sunt foarte rele, au un efect devastator. Ar trebui să dispară de pe piaţă, întrucât duc la deteriorare cognitivă şi alterează memoria. Ele provoacă dependenţă, tulburări de comportament, scăderea capacităţii intelectuale, fenomene psihotice, halucinaţii“, mai explică medicul Elena Cergan.

Florentina Decă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII