19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTun de un sfert de miliard de euro

Tun de un sfert de miliard de euro

Conducerea Primăriei Slatina atribuie contracte uriaşe firmelor prietene. Primarul Darius Vâlcov a prins drag de un om de afaceri din Bucureşti, căruia în doar câteva luni i-a dat pe mână o sumă uriaşă de bani publici: 250 de milioane de euro.

La Slatina, contractele publice pe sume mari sunt câştigate doar de anumite personaje agreate de edilii locali. Două societăţi comerciale, Rupiah şi Plus Confort, patronate de Ovidiu Ramba, un bărbat de 30 de ani din Bucureşti, firme de care nu a auzit nimeni până acum, au reuşit să-l convingă pe Darius Vâlcov că sunt singurele capabile să execute lucrări publice plătite gras din bani publici. Să-l convingă e un fel de a spune, pentru că aceste două societăţi s-au prezentat singure la licitaţiile organizate de primărie. Şi, evident, au câştigat la preţuri aproape identice cu cele estimate de primărie, ceea ce înseamnă că municipalitatea din Slatina va pierde bani publici din lipsa concurenţei. Licitaţiile cu un singur ofertant sunt mai mult decât suspecte, atâta timp cât sumele puse în joc ar fi foarte atractive şi pentru cele mai importante societăţi din România.

Legături dubioase pe bani publici

Gazeta de Sud a scris pe larg despre afacerea spaţiilor verzi din Slatina. Primăria a concesionat pe o perioadă de 30 de ani serviciul public de administrare a domeniului public şi privat al oraşului. Obiectul contractului semnat pe 25 august 2010 prevede ca SC Rupiah SRL să întreţină, dezvolte şi amenajeze spaţiile verzi, locurile de joacă şi fântânile arteziene. Totul contra sumei record de 800 de milioane de lei, aproximativ 200 de milioane de euro. Aşa cum am demonstrat la vremea respectivă, tarifele practicate de Rupiah sunt, în multe cazuri, duble faţă de cele ale Regiei de Administrare a Domeniului Public Craiova, care prestează aceleaşi servicii în Bănie. Practic, primarul Darius Vâlcov a privatizat Serviciul de Administrare a Domeniului Public îmbogăţindu-l pe patronul firmei, Ovidiu Ramba, care va primi în următorii 30 de ani o sumă care reprezintă aproximativ un sfert din tranşa pe care FMI o va vira României peste puţin timp. Aceasta nu este singura legătură de afaceri dintre primărie şi Rupiah. Primăria a vândut acum un an, la un preţ derizoriu, de câteva sute de mii de lei, firma ACETI, societate care are ca obiect de activitate operaţiunile de întreţinere şi de service a reţelelor de apă şi canalizare din Slatina. Cumpărătorul a fost nimeni altul decât firma Rupiah, care a devenit unicul acţionar al firmei ACETI.

Reabilitare cu dedicaţie?

Cea mai nouă afacere încheiată de primărie cu acţionarul Ovidiu Ramba este în domeniul construcţiilor, şi anume reabilitarea termică a blocurilor din oraş. De această dată, Ramba a venit la licitaţie nu cu firma Rupiah, ci cu SC Plus Confort SRL, societate la care deţine 60% din acţiuni, restul fiind în proprietatea fratelui său, Christian Virgil. Deşi suma pusă la bătaie este de 160 de milioane de lei plus TVA, aproximativ 40 de milioane de euro, Plus Confort a fost singura societate care a depus ofertă. Potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pe data de 17 decembrie 2010, licitaţia a avut ca obiect „proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţii, finisare, reparaţii, renovare şi restaurare a clădirilor din municipiul Slatina. Cum Plus Confort a fost unicul ofertant, suma la care s-a câştigat licitaţia a fost cu puţin sub cea estimată de primărie, şi anume 158.524.080 de lei plus TVA. Forma sub care s-a încheiat înţelegerea este de acord-cadru pe patru ani, compus din 21 de contracte subsecvente. Pe lângă fonduri europene, primăria va susţine finanţarea acordului din bugetul local, credite interne şi externe şi alte surse de venituri constituite la nivelul bugetului local, după cum se arată în caietul de sarcini. Pentru că tot a venit vorba de caietul de sarcini, trebuie spus că acesta a impus reguli foarte dure concurenţilor, dar care s-au potrivit  perfect firmei Plus Confort. De exemplu, firmele concurente trebuia să dovedească faptul că au acces la facilităţi de credit de cel puţin cinci milioane de lei. Altă cerinţă era ca firmele să demonstreze că au finalizat în ultimii cinci ani un contract de execuţie de clădiri de minimum opt milioane de lei plus TVA sau un contract de reparaţii de cinci milioane de lei plus TVA. De asemenea, condiţie era şi existenţa unui contract de reabilitare termică de minimum două milioane de lei plus TVA şi a unui contract de aceeaşi valoare pentru furnizarea şi montarea de termopane. Altă cerinţă a fost existenţa a cel puţin trei contracte de „elaborare de proiecte complexe arhitectură în valoare cumulată de minimum trei milioane de lei plus TVA. Şi personalul a fost condiţie eliminatorie la licitaţie. Astfel, ofertantul trebuia să aibă angajaţi specialişti în domeniu cu diplomă şi experienţă, pornind de la zece ani specialitatea construcţii civile industriale şi agricole. Teoretic, după aceste cerinţe, primăria urma să selecteze minimum cinci ofertanţi pentru etapa finală a licitaţiei, aşa cum scrie şi în caietul de sarcini. Ei bine, Plus Confort a fost singura firmă care a avut „curaj“ să depună ofertă. Iar „curajul“ i-a fost răsplătit pe măsură.

Exigentul Vâlcov, spaima constructorilor

Întrebat dacă are vreo legătură de prietenie cu patronul firmei Plus Confort, primarul Darius Vâlcov a spus că nu ştie despre ce e vorba. „Nu am ştiut de această licitaţie“. Apoi şi-a amintit. „A fost un consorţiu de patru-cinci firme. Este vreo ilegalitate că a venit o singură firmă? Eu îi cunosc pe toţi cei care lucrează cu primăria. Încerc să nu fiu prieten cu ei şi cred că am reuşit. Suma din contractul-cadru este estimativă, nu înseamnă că o să şi plătim atât“, a declarat Vâlcov. Edilul-şef al Slatinei a găsit explicaţia pentru care la licitaţie s-a prezentat o singură firmă în condiţiile în care societăţile din domeniu au mari probleme financiare tocmai din lipsa lucrărilor. „Slatina este singura localitate din ţară unde lucrările de reabilitare de până acum nu s-au făcut cu bani suplimentari. Noi nu am cerut bani în plus, ba chiar am micşorat valoarea lucrărilor cu 3%. Deci, firmele nu vin la licitaţie pentru că ştiu că noi suntem exigenţi, eu personal mă duc la recepţie“, a spus primarul Slatinei. Coacţionar, împreună cu fratele său Ovidiu, la Plus Confort, Christian Virgil Ramba a spus că nu ştie detalii legate de licitaţie. „Eu mă ocup mai mult de lucrările din Bucureşti. Cu primarul din Slatina nu ne cunoaştem decât de un an. Nu ştiu cum de am fost singuri la licitaţie, poate condiţiile de participare au fost dure“, a spus Ramba. Acesta a dat de înţeles că licitaţia de la Slatina nu are o valoare mare pentru firma la care este acţionar, spunând că Plus Confort a avut lucrări şi de un un milion de euro. Cum la Slatina pot obţine nu unul, ci patruzeci de milioane de euro, modestia sa este greu de înţeles.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII