23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultura salvează România

Agricultura salvează România

Oamenii de afaceri văd cele mai sigure investiţii în industria alimentară autohtonă, infrastructură şi energie regenerabilă. Aceştia atenţionează că greşeala cea mai mare a României a fost că nu a investit şi nu a dezvoltat sectorul agricol.

Majoritatea întreprinzătorilor sunt de părere că sectorul cel mai profitabil, dar şi cel mai sigur unde putem investi este industria alimentară autohtonă.
„Cea mai mare greşeală a României a fost că nu a investit şi nu a dezvoltat sectorul agricol. Toţi cei care vor să investească anul acesta ar trebui să o facă în industria alimentară autohtonă, în tot ceea ce ţine de hrana românului. Asta ar duce la creşterea producţiei de produse alimentare autohtone, pentru că ar trebui ca românii să consume numai produse tradiţionale româneşti şi nu toate prostiile importate, care sunt mai scumpe şi de o calitate mai proastă“, a declarat Florea Pîrvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Acesta susţine că dezvoltarea agriculturii româneşti este benefică atât pentru populaţie, cât şi pentru stat.
„Dacă am produce la potenţialul nostru, nu am mai avea nevoie de importuri. Nu am mai plăti miliarde de euro pe produse pe care le putem face şi noi, mai ieftine şi mai bune. Pe de altă parte, investiţiile în mediul rural necesită şi anumite stimulente din partea guvernanţilor, care ar trebui să le facă sătenilor nişte sisteme de irigaţii, de canalizare ca lumea. Păi de ce credeţi că nu există sere în România, mai ales în mediul rural? Pentru că nu poţi să pui săracul ţăran să-şi ude legumele sau fructele scoţând apă cu găleata din fântână şi cărând-o în seră. Este inadmisibil aşa ceva, mai ales pentru o ţară membră UE“, a subliniat Florea Pîrvu.
De aceeaşi părere este şi directorul general al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), care a adăugat că România are un potenţial agricol uriaş, dar care nu este exploatat.
„Agricultura alimentară şi mai ales industria alimentară reprezintă un sector care nu e exploatat la adevărata lui valoare. Avem potenţial uriaş în agricultură şi este spre binele nostru să ne folosim în mod inteligent de resursele oferite de mama natură. Important este că trebuie să reducem din exporturile de grâu şi porumb în formă brută şi să producem în loc să dăm la alţii, chiar dacă grâul este furajer sau de panificaţie“, a declarat Cristian Pârvan, directorul general al CNPR.

Infrastructura rămâne profitabilă

Altă oportunitate este să investeşti în infrastructură. Oamenii de afaceri cred că acest sector va rămâne, la fel ca şi agricultura, printre principalele sectoare profitabile.
„Suntem o ţară europeană doar cu numele pentru că, dacă vine cineva la noi nici nu are şosele, ca să nu mai zic autostrăzi, să se ducă să viziteze ceea ce promovează Ministerul Turismului“, a explicat Cristian Pârvan.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, îndeamnă, mai în glumă, mai în serios, pe viitorii investitori să-şi deschidă o afacere în altă ţară, şi nu în România. Cu toate acestea, el este de părere că sectorul profitabil la noi în ţară este infrastructura.
„Nu ştiu cine se mai încumetă să investească la noi. Trebuie să fii nebun, dar dacă totuşi vrei să-ţi bagi banii undeva ar trebui să o faci în proiectele de infrastructură, mai exact în asfaltări, canalizări. În plus, este foarte important ca investitorul să ştie exact în ce se bagă, iar dacă prinde câteva proiecte bune şi îşi face treaba ar putea deveni foarte repede o afacere profitabilă“, a declarat Sorin Minea.

Suntem abia la început de drum cu energia regenerabilă

Totodată, directorul general al CNPR, Cristian Pârvan, mai sfătuieşte viitorii investitori să se orienteze spre sectorul energiei regenerabile.
„Suntem la început cu energia regenerabilă, abia avem câteva eoliene, când în alte ţări sunt firme care se bat pe astfel de investiţii. Avem nevoie de energie solară, eoliană dacă vrem să ne aliniem şi noi cu restul Europei. Faptul că se scoate la licitaţie Cernavodă 3 şi 4 arată că acest sector rămâne încă unul foarte atractiv şi pentru actualii investitori, cât şi pentru cei care vor să se bage în business“, a mai afirmat Pârvan.
Pe de altă parte, consultantul financiar Niels Schnecker susţine că 2011 nu este totuşi un an prielnic deschiderii de noi businessuri, în condiţiile în care perspectivele privind creşterea economică de anul acesta nu sunt îmbucurătoare.
„Dacă ar fi să dau un sfat în ceea ce priveşte începerea unei noi afaceri, aş spune că ar fi ideal să nu o facă. Spun acest lucru pentru că vom avea restrângere economică şi anul acesta, iar mediul economic actual nu oferă condiţii favorabile pentru un nou business. În cazul în care persoana respectivă se află într-o situaţie privilegiată în sensul că i se oferă să subcontracteze o activitate a unui contract cu statul, atunci o astfel de investiţie este realizabilă“, a declarat Niels Schnecker.
Potrivit consultantului financiar, alt tip de afacere care ar putea fi o opţiune profitabilă pentru un întreprinzător ce deţine mai multe lichidităţi ar fi achiziţia de societăţi comerciale care se află în dificultate, dar care au o perspectivă bună de dezvoltare.
„Pentru cei care au fonduri mai mari, un element care le-ar aduce profit ar fi achiziţia de societăţi comerciale mijlocii care sunt uşor sub profitabilitate, dar care au perspective bune de realizări. O astfel de afacere va aduce profit pe viitor“, a mai spus Niels Schnecker.

Cristina CHICOŞ
Mădălina DRĂGHICI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII