19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietarii, cititori de repartitoare

Proprietarii, cititori de repartitoare

După citirea apometrelor, craiovenii au ajuns să-şi citească şi repartitoarele singuri, deşi firmele de profil le percep, în cele mai multe cazuri, comision pentru aceste servicii.

Lucrul acesta se întâmplă, cel mai frecvent, în cazul contractelor încheiate între firmele de repartitoare şi asociaţiile de proprietari, situaţie în care s-a ajuns ca femeia de serviciu să facă citirea repartitoarelor. „Nu vine nimeni de la firma de repartitoare, de la Techem, ducem noi citirea la asociaţie. Mai vine femeia de serviciu sau copilul nu ştiu cui, aşa se fac citirile la noi, dă fiecare cât vrea“, a susţinut un locatar din cartierul craiovean Valea Roşie. Reprezentanţii firmelor de repartitoare au însă altă variantă. „Între noi şi asociaţii există un contract de prestări servicii. Mai degrabă, eu i-aş întreba pe cei de la asociaţii de ce nu respectă art. 48 şi art. 49 din Normele metodologice de punere în aplicare a Legii 230? Cei doi lei şi trei lei pe care eu îi percep pentru fiecare repartitor sunt costul serviciului de repartizare şi nu includ comision de citire“, a declarat reprezentantul Techem, Cătălin Popescu.
La cele mai multe dintre asociaţii, nici măcar femeia de serviciu nu-şi mai bate capul cu unităţile înregistrate de repartitoare. Proprietarii fac citirile lunar şi le lasă în cutia special amenajată în acest scop la intrarea în bloc sau la uşa asociaţiei. „Citirea trebuie să o facă cei de la firma de repartitoare. Eu ştiu că ei percep următoarele costuri: 2,08 lei cei de la Techem şi 2,23 lei pentru fiecare calorifer cei de la Elsaco“, a afirmat administratorul Asociaţiei nr. 18 Brazda lui Novac, Vasile Calciu.
Citirea repartitoarelor de către proprietari duce şi la apariţia unor erori, deoarece citirea nu se face în aceeaşi zi şi în acelaşi interval orar de către toţi proprietarii din bloc. „La blocul D14, scara 2, la unităţile de la repartitoare eu am un consum de 25 de unităţi şi plătesc 31 de lei căldura, iar o vecină are 100 de unităţi şi plăteşte 62 de lei. În mod normal, ar trebui să am 50 de unităţi pentru cei 31 de lei facturaţi“, a spus o locatară din Brazda lui Novac.

Dispută pe citirea
repartitoarelor

Citirea repartitoarelor şi stabilirea cotei de încălzire se realizează cu acordul  locatarilor şi al asociaţiei de proprietari, de regulă, de către firma care a montat repartitoarele, aceasta având personal instruit în acest sens, precum şi program de calculator pentru prelucrarea datelor. Cel puţin acesta este punctul de vedere al celor mai multe dintre asociaţii. „Firma de repartitoare a încheiat un contract-cadru privind exploatarea şi citirea repartitoarelor de costuri cu asociaţia, iar cu proprietarul, un contract pentru montarea şi întreţinerea acestora. În baza celui dintâi contract, asociaţia are obligaţia să comunice firmei de specialitate valoarea facturii generale, iar firma să citească şi să repartizeze costurile individuale pentru consumul de energie termică. Când spun asta mă bazez pe clauzele contractelor încheiate între proprietari şi firmele autorizate de ANRSC, pe de o parte, şi asociaţii şi respectivele societăţi, pe de alta, plus HG nr.933/2004 şi ordinele ANRSC de reglementare în domeniu“, susţine Ovidiu Smărăndoiu, reprezentant juridic al mai multor asociaţii de proprietari din Craiova.

Citirea, impusă asociaţiilor
Art. 48

„Cheltuielile pe beneficiari reprezintă cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiază în mod individual proprietarii, toţi sau în parte, gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari“.
Art. 49
„Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul şi gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, caldură, gaze, energie electrică, deşeuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spaţilor comune – boxe, casa scării, holuri, spaţiu ghenă, terasă etc.“
Normele metodologice de punere în aplicare a Legii nr. 230/2007

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII