9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDispar juriştii, apar prezicătorii

Dispar juriştii, apar prezicătorii

Ministerul Muncii pregăteşte o nouă clasificare a ocupaţiilor. Din nomenclator au dispărut ocupaţii importante ca jurist, conferenţiar sau lector universitar. În schimb, apar prezicătorii şi îngrijitorii de animale de companie.

În încercarea de a se alinia cerinţelor europene şi în privinţa clasificării ocupaţiilor, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de hotărâre privind aprobarea structurii Clasificării Ocupaţiilor din România – nivel grupă de bază, din care lipsesc însă o sumedenie de profesii extrem de cunoscute şi de practicate în România şi se introduc unele noi, precum cea de prezicător sau de îngrijitor de animale de companie.
Potrivit Structurii Clasificării Ocupaţiilor, postată pe site-ul Ministerului Muncii, meseriile de jurist sau consilier juridic nu mai sunt necesare, fiind numiţi, la capitolul 261 – „Specialişti în domeniul juridic“, numai avocaţii şi magistraţii (judecători, procurori) şi „specialişti în domeniul juridic neclasificaţi în grupele de bază anterioare“.
În grupele de bază din noua clasificare ar fi trebuit introdusă şi meseria de notar, având în vedere că, potrivit datelor Uniuniii Naţionale a Notarilor Publici din România, la nivel naţional sunt înregistraţi peste 2.400 de notari publici şi aproape 2.100 de cabinete notariale.
Probleme sunt şi în privinţa crainicilor la radio, televiziune şi alte mijloace de comunicare care sunt înregistraţi la capitolul 265 „Artişti creatori şi actori“, deşi ar fi trebuit menţionaţi la cel precedent, „264 – Autori, jurnalişti şi lingvişti“.
Nici la capitolul învăţământ lucrurile nu stau mai bine, din nomenclator lipsind termenii „conferenţiar“, „lector“, „asistent universitar“, aşa cum sunt menţionaţi în clasamentul aflat în vigoare „profesori universitari, conferenţiari, lectori, asistenţi şi asimilaţi ocupanţi în învăţământul superior“ (23 – „Profesori în învăţământul superior, secundar şi asimilaţi“).
La categoria „Alţi specialişti în învăţământ“ sunt trecuţi însă specialiştii în metodologie didactică şi instructorii formatori (pentru elevi cu nevoi speciale, de limbi străine, de muzică şi de artă), precum şi specialiştii neclasificaţi în grupele de bază anterioare.

Nici inspectorii nu mai sunt

În ceea ce priveşte inspectorii, fie ei vamali, de poliţie sau financiari, nici aceştia nu se mai regăsesc în noul nomenclator. La capitolul „Specialişti în domeniul finanţelor“, sunt publicate doar meseriile de contabili şi specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor, fiind introdusă şi o nouă noţiune, aceea de analişti financiari. De altfel, în proiectul de hotărâre aceste ocupaţii se regăsesc în mai toate domeniile, începând cu „Analişti de management şi organizare“ şi terminând cu „Analişti de sistem“, aşa cum întâlnim frecvent şi termenul de „specialist“, fie că este vorba despre „politici administrative“, fie despre „vânzarea de produse tehnice şi medicale“.

Industrie şi servicii

Şi ca să fie totul complet, iniţiatorii s-au gândit că se impune schimbarea noţiunii de director general sau preşedinte, aceste titulaturi find înlocuite cu cele de conducători. Excepţii de la această regulă fac doar membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice. Astfel, începând de anul viitor este foarte posibil să nu mai auzim termenul „directorul hotelului“ sau al unei fabrici sau „director IT“, titlul rezumându-se la „conducători de unităţi din industrie şi servicii“.

Domeniul „Servicii
personale“

Având în vedere cele enumerate mai sus, nu ne mai surprinde că iniţiatorul s-a gândit să introducă noi meserii, precum cea de prezicător sau de îngrijitor animale, inclusiv animale de companie. Printre surprizele pe care le-am descoperit la capitolul 51 – „Lucrători în domeniul serviciilor personale“ se numără ocupaţiile de astrologi, prezicători şi asimilaţi; îngrijitori animale, inclusiv animale de companie (cod 5164); supraveghetor clădiri şi gospodării; administratori în gospodării individuale; administratori de clădiri.

Forţele armate, fără ofiţeri superiori

Am fi putut felicita legiuitorul în privinţa reglementării ocupaţiilor din cadrul forţelor armate, dar nu le-a menţionat pe toate. În prezent, clasamentul funcţiilor din cadrul Ministerului Apărării este format din generali, ofiţeri, subofiţeri şi militari. În noul clasament, propus de Ministerul Muncii, ocupaţia de general nu mai există, dar sunt amintite cele de ofiţer, subofiţer şi „personal al forţelor armate, alte grade“.

Hotărârea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011

Conform proiectului de hotărâre, Clasificarea Ocupaţiilor din România se va aplica, începând cu 1 ianuarie 2011, în toate domeniile de activitate economică şi socială şi va fi obligatorie pentru toate organele administraţiei publice centrale şi locale, unităţi bugetare, agenţi economici, indiferent de forma de proprietate, organizaţii patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţii, asociaţii şi alte persoane fizice şi juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea ocupaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII