19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătăţii atrage atenţia asupra riscului de îmbolnăvire de trichineloză

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra riscului de îmbolnăvire de trichineloză

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra existenţei unui risc mare de îmbolnavire de trichineloză în această perioadă şi sfătuieşte populaţia să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât din magazine specializate. Avertismentul vine după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a demarat o anchetă epidemiologică, întrucât 138 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză în urma consumului de carne de porc cumpărată din locuri neautorizate. Ministerul recomandă o atenţie deosebită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Trichineloza este o boală generată de Trichinella spiralis, un parazit care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Semnele clinice de trichineloză sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, varsături) care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, dureri musculare şi slăbiciune fizică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS