9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele care au învins criza

Firmele care au învins criza

În ciuda climatului economic neprielnic, 850 de firme doljene au găsit calea spre succes, astfel că au fost premiate de Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. 373 dintre acestea au urcat pe podium la cea de-a XVII-a ediţie a Galei „Topul judeţean al firmelor“, pentru anul financiar 2009.

Într-o perioadă în care mediul economic se luptă cu piaţa, cu concurenţa şi chiar cu politicile fiscale, 850 de manageri doljeni şi echipele lor din tot atâtea firme s-au remarcat cu rezultate bune pe anul trecut. Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj a organizat ieri Ediţia din 2010 a „Topului judeţean al firmelor“ pentru activitatea economică desfăşurată în 2009. Oamenii de afaceri doljeni au fost prezenţi în număr mare la ceremonia de ieri, iar organizatorii au spus că managerii doljeni au manifestat un interes mai mare pentru top la această ediţie, faţă de cele precedente.
Clasamentul realizat la ediţia de anul acesta cuprinde 850 de firme doljene, dintre care 373 au fost clasate pe primele trei locuri, împărţite pe şase domenii de activitate: Cercetare-Dezvoltare şi high-tech; industrie; agricultură, pescuit, piscicultură; construcţii; servicii; comerţ şi turism. Dintre cele 16.606 companii care au depus bilanţuri contabile pe 2009, la evaluarea de anul acesta, doar 3.317 firme au îndeplinit criteriile pentru a fi eligibile. De asemenea, au primit trofee de excelenţă 46 de firme, pentru prezenţa, timp de cinci ani consecutiv, pe unul dintre primele trei locuri în „Topul judeţean al firmelor“, iar 55 de companii au primit distincţii de excelenţă pentru că au urcat trei ani la rând pe podium. În premieră, anul acesta s-a acordat „Trofeul creativităţii“, pentru zece companii care au pus accent pe inovare anul trecut. „Comparativ cu 2008, numărul firmelor clasate pe primele trei locuri este aproximativ la fel, dar a scăzut cu 123 numărul firmelor eligibile, care s-au calificat. Acest fapt înseamnă că efectele crizei s-au resimţit mai mult în 2009“, a spus Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. Vigaru a declarat, pentru GdS, că anul acesta, catalogul care cuprinde firmele premiate şi datele lor de identificare „reprezintă o bună ocazie pentru mediul de afaceri, pentru identificarea oportunităţilor de colaborare şi de încheire de noi afaceri“. Catalogul poate fi cumpărat de la CCI a judeţului Dolj la un preţ modic, spune Vigaru.

Cum a fost evaluată performanţa firmelor

Stabilirea clasamentului pe domenii, grupe de activitate şi clase de mărime a firmelor s-a realizat pentru anul financiar 2009, prin prelucrare electronică a datelor, în conformitate cu metodologia unitară stabilită la nivelul camerelor de comerţ din România, informează CCI a judeţului Dolj. Organizatorii Topului au precizat că indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor au fost: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat. Au fost admise să participe la „Topul judeţean al firmelor“, entităţile care sunt comercianţi, conform legii, şi care au îndeplinit simultan următoarele condiţii: au avut profit din exploatare pozitiv; au avut cel puţin un angajat; au avut cifra de afaceri minimum 100.000 de lei – pentru microîntreprinderi şi minimum 250.000 de lei –  pentru celelalte firme; valorile indicatorilor calculaţi sunt pozitive.  

Click News a fost premiată

Agenţia de presă Click News SRL este prezentă în „Topul judeţean al firmelor“ la categoria „Întreprinderi mici“, Secţiunea „Activităţi cinematografice, de radio şi televiziune şi ale agenţiilor de presă, alte activităţi de spectacole, editarea cărţilor, ziarelor şi alte activităţi de editare“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII