14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiliaşi, oraş în dificultate

Filiaşi, oraş în dificultate

Campania „Fii vocea oraşului tău!“ a ajuns la Filiaşi. Din dezbatere a reieşit că administrarea localităţii tinde spre zero: bani puţini în buget, neajunsuri fără număr.

În Filiaşi nu mai există practic agenţi economici în producţie. De aceea, singurele venituri ale localităţii provin din taxe şi impozite şi se cifrează undeva la cota 4,2 milioane de lei, adică 75% din veniturile totale preconizate pe un an din strângerea taxelor şi impozitelor locale. În perioada următoare, sume importante din aceste venituri, sute de mii de euro, trebuie puse la dispoziţia proiectelor de infrastructură cofinanţate din fondul european de coeziune de care va beneficia Filiaşiul: Planul integrat de dezvoltare, pe domeniul infrastructură rutieră, şi reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare, în cadrul masterplanului la nivel judeţean, după cum a arătat la „Fii vocea oraşului tău!“ primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi. „Veniturile estimate se ridică la 5,5 milioane de lei, iar gradul de colectare este de 73, 74, 75%“, a spus primarul. În această situaţie, multe dintre cererile prezentate de locuitorii din Filiaşi la „Fii vocea oraşului tău!“ vor rămâne fără rezolvare, cel puţin pentru o perioadă de timp. Dacă mai punem la socoteală şi datoriile asociaţiilor de proprietari către furnizorul de apă, Compania de Apă „Oltenia“ SA, de circa 70.000 de lei, şi către operatorul de salubritate, Retim Timişoara, avem imaginea completă a unui oraş cu perspective de dezvoltare sumbre.

Între blocuri e jale

Imaginea Filiaşiului e gri chiar în centrul oraşului. Vizavi de primărie, la intrarea în cvartal stă încă în picioare o clădire veche, lăsată de izbelişte şi pe post de toaletă publică. „Această clădire părăsită a devenit toaleta publică a oraşului, domnule primar“, a spus Niculina Lasuschevici la „Fii vocea oraşului tău!“. Trecând de această clădire şi de primul bloc, în spate găseşti gropi, maşini parcate prin şi printre gropi, eventual pline cu apă, după ploaie, mizerie la tot pasul, deşi există de obicei şi rampe de gunoi în spaţiile dintre imobile. „Recunosc, sunt multe de făcut, dar din păcate nu sunt bani. Din puţinii bani pe care îi avem trebuie suportate cheltuielile şi celelalte obligaţii publice. Iar parcări în spaţiile verzi oricum nu se mai pot face, fiindcă nu mai putem diminua spaţiul verde şi nici nu-i mai putem schimba destinaţia“, a spus primarul Nicolae Stăncioi. În privinţa imobilului puturos, primarul a spus că acesta este proprietatea Bancpost. „Am solicitat Bancpost în nenumărate rânduri să ia măsuri pentru reabilitarea clădirii şi le-am dat şi câte trei amenzi pe săptămână pentru mizerie, însă degeaba. Căutăm o soluţie legală de a-i determina să vândă imobilul, dacă nu-l pot păstra curat“, a afirmat primarul Nicolae Stăncioi. Reprezentanţii Bancpost nu au răspuns ieri la telefoane. Nici pentru sancţionarea celor care aruncă deşeurile la întâmplare, alţii decât maidanezii despre care oamenii spun că smulg plasele cu gunoi din mâna oamenilor, primarul nu are o soluţie, întrucât în oraş mai sunt doar nouă poliţişti comunitari.

Piaţa oraşului, o ruşine

În Piaţa agroalimentară din Filiaşi nu s-a mai băgat un leu de la înfiinţare. Oamenii sunt nemulţumiţi şi îi cer primarului să intervină în reamenajarea pieţei. „Am dori să ştim ce intenţionează primăria pentru reabilitarea pieţei“, a spus Marian Pătraşcu. „Într-adevăr, piaţa e în degradare, dar suntem în litigiu cu pretinşi proprietari şi până la finalizarea acestui litigiu nu pot fi investiţi bani publici în această piaţă“, le-a dat primarul Nicolae Stăncioi încă o veste proastă participanţilor la „Fii vocea oraşului tău!“.

Alimentare, canalizare, străzi…

Despre multe dintre străzile laterale ale bulevardului Racoţeanu, filieşenii au vrut să ştie când vor fi reabilitate. Despre altele, când vor avea canalizare şi alimentare cu apă. „Pe strada 1 Mai s-a realizat alimentarea cu apă doar până la jumătatea străzii“, a spus Emilian Păun. „Pe strada Izvor nu avem canalizare“, i-a amintit Maria Bulacu primarului Nicolae Stăncioi. Edilul a arătat că în programul de dezvoltare cu finanţare europeană este prevăzută modernizarea mai multor străzi, iar în privinţa canalizării şi alimentării cu apă a precizat că proiectul care se va implementa în cadrul masterplanului judeţean acoperă practic nevoile localităţii.

Beznă pe bulevard

Iluminatul public, pe care primarul spune că se dau bani grei, lasă de dorit chiar pe artera principală a Filiaşiului. „Trecerile de pietoni, de exemplu, nu sunt semnalizate corespunzător, nu sunt semnalizate noaptea“, a spus Ştefan Nanu. Pe alte străzi, cum ar fi Florilor, nu există deloc iluminat public. „Vom încerca să semnalizăm trecerile de pietoni de pe bulevard. Vor fi coborâte becurile, într-o lună, maximum două. Pe strada Florilor va fi lumină noaptea cam pe la Crăciun. S-a plătit proiectul, urmează să dăm ordinul de începere a lucrărilor“, a spus primarul Nicolae Stăncioi.

Banii din contractul de credit?

Primarul Filiaşiului a refuzat să răspundă la o întrebare adresată de unul dintre participanţii la „Fii vocea oraşului tău!“. Întrebat de Emil Răduţ care sunt lucrările executate din cele 2,2 milioane de lei împrumutate de primărie, Nicolae Stăncioi a afirmat că i le va arăta la sediul primăriei.

Sală de sport în gura şcolii

Primarului i s-a atras atenţia că la Şcoala generală cu clasele I-VIII s-a construit o sală de sport pentru oraş, însă intrarea nu a fost delimitată de curtea şcolii, accesul făcându-se prin curtea acesteia. Primarul Nicolae Stăncioi a spus la un moment dat că nu i s-a adus la cunoştinţă de către conducerea şcolii că ar exista probleme cu siguranţa elevilor. „Ba vi s-a adus la cunoştinţă de către reprezentanţii şcolii“, l-a contrazis Emil Răduţ. Unde este adevărul în cazul divergenţelor pe marginea siguranţei elevilor şi ce măsuri se vor lua, veţi putea citi în Gazeta de Sud.

Mulţumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Şcolii Generale cu clasele I-VIII din Filiaşi pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII