9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePseudopestă aviară în Mehedinţi

Pseudopestă aviară în Mehedinţi

Pseudopesta aviară sau ciuma găinilor, cum îi spun sătenii, a omorât deja câteva mii de găini din gospodăriile mehedinţenilor, iar Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) a demarat o campanie de vaccinare. Boala se pare că este fără şanse de vindecare şi ameninţă păsările.
 „Campania de vaccinare a păsărilor a demarat la începutul acestei săptămâni şi se va desfăşura pe o perioadă de circa 60 de zile. Este vorba despre pseudopestă aviară, o boală care nu se tratează, iar în gospodăriile în care apare provoacă o rată a mortalităţii de 95 până la 100%“, a spus Adriana Ganea, purtătorul de cuvânt al DSV Mehedinţi.
Din fericire, boala nu este transmisibilă la om, însă se transmite foarte repede la păsări, iar oamenii se tem că vor rămâne cu coteţele goale. Cu toate acestea, sătenii nu se înghesuie să îşi vaccineze păsările. „Eu nu am de gând să fac vaccin găinilor pentru că nu am bani. Am 20 de găini şi nu am de unde să dau 50 de bani pentru fiecare. Dacă îmi mai rămâne vreuna bine. Când se îmbolnăvesc,i le tai pe toate. Am pensie de 350 de lei. Nu îmi ajung nici pentru mâncare“, a spus o localnică din Magheru.
Vaccinul poate fi administrat numai de medicii care deţin o circă sanitar-veterinară şi au un contract semnat cu Direcţia Sanitar-Veterinară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU