11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele private fac bani din gunoiul de la stat

Firmele private fac bani din gunoiul de la stat

Gunoiul din instituţiile de stat din Craiova umple buzunarele firmelor private, care profită de neputinţa Serviciului de Salubritate de a colecta deşeurile selectiv.

Obligate prin lege să colecteze selectiv gunoiul, instituţiile publice din Bănie încheie contracte de ridicare a deşeurilor cu firme private de profil, deoarece cel mai mare operator de pe piaţa locală, Serviciul Public de Salubritate (SPS) Craiova, nu are posibilitatea să-l colecteze pe categorii, ci la grămadă. „După apariţia Legii nr. 132/2010, privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, acestea sunt obligate să doteze fiecare spaţiu cu coşuri de diferite culori, albastru pentru deşeuri de hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb/verde pentru sticla albă/colorată, să urmeze paşii prevăzuţi în actul normativ, iar în final să încheie contractul cu o firmă care, la rândul ei, să ridice selectiv aceste deşeuri şi «să garanteze predarea acestora în vederea reciclării şi tratării corespunzătoare». Salubritatea nu poate încheia până în acest moment asemenea contracte fiindcă nu are posibilitatea să le ridice selectiv“, spune Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.
Multe chiar şi dintre instituţiile publice preferă să încheie contracte de ridicare a deşeurilor cu firme private, deoarece primesc bani pentru cantităţile vândute, chiar dacă sumele sunt modice. „Unele instituţii, cum sunt cele de învăţământ, preferă să perfecteze un asemenea contract cu firme private deoarece au posibilitatea să aducă bani la bugetul propriu“, declară Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova.
Lunar, o firmă privată specializată în ridicarea selectivă a deşeurilor colectează de la o sută de instituţii, fie ele private sau publice, între 250 şi 300 de tone de hârtie şi carton şi 10 tone de mase şi pet-uri. „Noi avem încheiate contracte cu o sută de instituţii. Între acestea se găsesc şi instituţii publice, cum este Spitalul de Urgenţă Craiova, Serviciul pieţelor şi chiar şcoli“, arată managerul SC Nikmar, Nicolae Ioniţă.

Salubritatea vine din urmă

Pentru că deţine o presă de balotat, SPS are posibilitatea să prindă contracte măcar cu instituţile publice şi să ridice de la acestea pet-urile şi hârtia. Două dintre acestea sunt Primăria Craiova şi Prefectura Dolj, unde Salubritatea a adus pubelele, iar contractele vor fi încheiate în luna următoare. Diferenţa este că instituţiile trebuie să plătească operatorul de salubritate pentru aceste servicii, faţă de firmele private, care plătesc între 0,5 şi 0,8 bani pe kilogram. Dar nici acestea nu îşi onorează întotdeauna la timp plăţile.
„După ce vor fi aprobate în şedinţa din luna septembrie a consiliului local noile tarife privind colectarea selectivă a deşeurilor, la nivelul primăriei va fi semnat act adiţional la contractul pe care îl are instituţia cu Serviciul Public de Salubritate, în vederea ridicării deşeurilor colectate selectiv“, declară Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Beneficiile reciclării selective

 Reciclarea plasticului reduce consumul de apă şi generarea de CO2 de 2,5 ori.
Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 de tone de petrol brut.
Din deşeurile de ambalaje din plastic se obţin: fibre pentru covoare, material de umplutură pentru jucăriile din pluş, materiale izolatoare pentru saci de dormit, carcase pentru CD-uri.
O tonă de deşeuri de hârtie salvează cinci arbori cu o vechime de 80 – 100 de ani sau aproximativ cinci metri cubi de masă lemnoasă necesară fabricării unei cantităţi echivalente de celuloză.
Economie de energie: prelucrarea maculaturii se realizează cu un consum energetic de două – trei ori mai redus decât în cazul folosirii fibrelor celulozice.
Un copac absoarbe până la 27 de kilograme de substanţe poluante într-un an.
Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie.
Reciclarea unei tone de ambalaj din sticlă permite economisirea a 660 kg de nisip, consumul de energie al unui locuitor timp de o lună, consumul menajer de apă al unui locuitor pentru patru zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII