19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de angajaţi au plecat de la Ford

Sute de angajaţi au plecat de la Ford

La privatizarea Daewoo existau 3.900 de angajaţi în fabrică. După aproape trei ani de la venirea Ford la Craiova, aici mai lucrează 3.500 de oameni. GdS a aflat cum a „scăpat“ Ford de 400 de oameni fără nici un efort. La anul încep angajările, dar rămâne încă secret numărul noilor locuri de muncă pe care le va crea compania.

De la venirea americanilor de la Ford în Craiova şi până în prezent, circa 400 de angajaţi ai întreprinderii au dispărut de pe listele de salariaţi. În loc de mult aşteptatele locuri de muncă promise de cei de la Ford, am aflat cu stupoare că numărul de angajaţi ai companiei producătoare de autoturisme scade vertiginos de la un an la altul. Zilele trecute, fostul preşedinte al Ford Europa, John Fleming, actual preşedinte pentru producţie şi relaţii privind aspectele de muncă în cadrul Ford Motor Company, spunea la Bucureşti, în timpul întâlnirii cu oficialii statului român: „(…) Începând cu prima parte a anului viitor, la Craiova vor începe angajările. Intenţia noastră este ca la fabrica de la Craiova să ajungem de la 3.500 de angajaţi, cât sunt în prezent, la 7.000 în anii care urmează“. Doar că, în momentul privatizării, în fabrică erau angajaţi 3.900 de oameni. Potrivit contractului de privatizare încheiat între statul român şi Ford, timp de patru ani de la preluarea efectivă a fabricii din Bănie, Ford nu are voie să disponibilizeze personal şi nici să schimbe obiectul de activitate al fabricii.

Disponibilizări parţiale

Totuşi, în urmă cu mai bine de un an, Ford s-a despărţit de aproximativ 60 de oameni, disponibilizaţi de la centrele zonale de vânzări din ţară, nu din Craiova. Unii dintre ei s-au adresat instanţelor de judecată. Conducerea fabricii motiva, la vremea respectivă, că dispăreau centrele de vânzări pentru că urma să apară Compania Naţională de Vânzări a Ford, lucru care s-a şi întâmplat recent. Totuşi, numărul de angajaţi de la Ford s-a redus cu aproximativ 400 de persoane.

Cei mai mulţi s-au pensionat

Liderul sindical de la Ford, Ovidiu Cioroianu, a explicat, pentru GdS, unde s-au „evaporat“ sute de angajaţi ai companiei. Cei mai mulţi au plecat în mod natural din fabrică, pentru că s-au pensionat la limită de vârstă. „În jur de 30 de persoane au ales să lucreze în altă parte, la alţi cinci-zece li s-au desfăcut contractele de muncă din motive disciplinare, iar cei mai mulţi, aproape 200, s-au pensionat la limită de vârstă sau anticipat. Cei care s-au pensionat anticipat au făcut-o pentru că aşa au considerat ei“, a arătat liderul sindical.
Ford va demara recrutările de personal la începutul lui 2011, a spus John Fleming la Bucureşti, iar oamenii care vor fi angajaţi vor fi pregătiţi pentru intrarea în fabricaţie a noului model Ford din clasa B-Max. După toate calculele producătorului de maşini, noul autoturism ar urma să intre în fabricaţie la Craiova în a doua parte a anului viitor, au anunţat oficialii Ford zilele trecute. Până în prezent, Ford nu a dat publicităţii numărul de persoane care vor fi angajate anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII