10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva care n-a (prea) fost

Greva care n-a (prea) fost

Au trecut mai bine de două săptămâni de la „marea“ grevă generală din 31 mai. În mod normal, miile de doljeni care au participat la această mişcare de protest ar fi trebuit să nu-şi primească banii pentru orele nelucrate. Şi totuşi, în majoritatea instituţiilor unde a fost declarată cu mare pompă grevă generală, din salariile greviştilor nu s-a prea tăiat…

Sindicatele din învăţământ, administraţie, penitenciare şi alte unităţi se lăudau, pe 31 mai, cu marea grevă generală organizată în acea zi, acţiune la care au participat zeci de mii de doljeni, care au întrerupt lucrul pentru a protesta împotriva măsurilor guvernamentale de diminuare a salariilor şi pensiilor. Acum, după mai bine de două săptămâni, se poate vedea mai clar ce amploare a avut, de fapt, mult lăudata acţiune sindicală.
Criteriul după care se poate evalua greva e foarte simplu: cei care au fost în grevă nu şi-au primit salariul pentru ziua respectivă. Din acest punct de vedere, situaţia arată însă mult diferită de modul în care o descriseseră liderii sindicali: doar câteva mii de profesori au încetat, de fapt, lucrul. Lor li s-au alăturat şi câteva zeci de angajaţi de la anumite instituţii publice. În rest, greva a fost doar de formă.

În sănătate a fost doar o impresie de grevă

Cei mai activi grevişti din 31 mai păreau să fie, în judeţul Dolj, sindicaliştii din sistemul sanitar. Aceştia anunţaseră că vor înceta lucrul, asigurând însă, potrivit liderilor de sindicat, o treime din activitate, astfel încât pacienţii să poată beneficia de asistenţă medicală de urgenţă.
Sute de infirmieri şi asistenţi medicali, plus o mână de medici, se adunaseră în faţa Policlinicii Spitalului de Urgenţă Craiova, pentru a protesta faţă de recentele măsuri de austeritate anunţate de guvern, care vizează reducerea veniturilor bugetarilor, inclusiv a angajaţilor din sănătate. O parte din cabinetele policlinicii se închiseseră, spre disperarea mai multor bolnavi care veniseră de la zeci de kilometri distanţă pentru a fi văzuţi de medicii specialişti.
Când a fost însă la plata drepturilor salariale pentru ziua respectivă, greva din 31 mai a dispărut. N-a existat niciodată, iar angajaţii din sistemul sanitar doljean şi-au luat salariile integral.
„Am solicitat tuturor spitalelor din subordine o situaţie a participanţilor la greva din 31 mai. Potrivit datelor comunicate de spitale şi centralizate de instituţia noastră, în nici o unitate sanitară din judeţul Dolj n-a fost grevă. N-a lipsit nimeni de la lucru, iar persoanele care au luat parte la miting se aflau în afara orelor de program“, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Alta a fost situaţia însă la Spitalul CFR din Craiova. În această unitate sanitară – care nu e subordonată Ministerului Sănătăţii, ci Ministerului Transporturilor –  toţi angajaţii care au protestat pe 31 mai în curtea unităţii (câteva zeci) s-au trezit cu câte două ore tăiate de pe statele de plată. „S-au cerut şefilor de secţii pontajele din ziua respectivă şi ne-au oprit din salarii pentru cele două ore în care am protestat, cu toate că eu am explicat că la protest au participat doar angajaţi din alte ture“, a declarat lidera de sindicat Natalia Scăiceanu.

Profesorii, arşi la buzunare

Cel de-al doilea vârf de lance al protestelor din 31 mai a fost, în Dolj, învăţământul.
Potrivit situaţiilor întocmite de cele trei mari sindicate ale acestui sector şi centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, şi-au manifestat dorinţa de a intra în grevă 5.234 de angajaţi din învăţământul doljean, dintre care 2.402 din Craiova, a menţionat prof. Alexandrina Năstase, inspector de specialitate la ISJ Dolj. Mulţi dintre ei însă s-au răzgândit, mai ales atunci când au aflat că ziua respectivă nu le va fi plătită, iar sindicatele nu au un fond de grevă din care să compenseze diminuarea salarială.
Drept urmare, din verificările efectuate de inspectorii şcolari chiar pe 31 mai a rezultat că au făcut efectiv grevă doar 4.848 de cadre didactice din 7.749 de dascăli din Dolj. Câţiva dintre grevişti – câteva zeci – şi-au recuperat orele pierdute cu ocazia grevei, astfel că, la nivel de judeţ, circa 4.500 de dascăli au avut salariile diminuate pentru că nu au lucrat pe 31 mai.
La nivelul municipiului, 2.000 de profesori din unităţile de învăţământ finanţate de Consiliul Local Municipal au avut salarii diminuate din cauza grevei din 31 mai, potrivit datelor centralizate de Primăria Craiova. În urma acestei acţiuni de protest din ultima zi a lunii trecute, „valoarea cu care s-a diminuat corespunzător fondul de salarii pentru luna mai este de 256.926 de lei“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

În unele puşcării, protestul a fost doar.. din gură

Salariaţii din penitenciarele doljene anunţaseră şi ei cu mare pompă că vor face grevă pe 31 mai, reducându-şi simţitor activitatea. Când a fost însă să-şi primească salariile, care nu sunt deloc mici, în unele puşcării greva a fost dată subit uitării, ca să nu se taie din venituri.
Cea mai mare corectitudine a fost în Penitenciarul Craiova de pe strada Vasile Alecsandri. Acolo, potrivit purtătorului de cuvânt, Raluca Ţîrcă, la grevă au luat parte 215 funcţionari publici cu statut special. „Dintre aceştia, doar unui număr de aproximativ 100 de persoane i s-a reţinut din salariu pe luna mai echivalentul orelor de participare la grevă, întrucât restul personalului care a participat la acţiunea de protest se afla în timpul liber, după executarea serviciului“, a menţionat Raluca Ţîrcă. Reprezentanta penitenciarului a mai precizat că nu au participat la grevă lucrătorii din anumite compartimente, strict legate de acordarea drepturilor persoanelor private de libertate, şi că s-a respectat prevederea legală care priveşte asigurarea activităţii profesionale în timpul grevei a cel puţin o treime din personal.
Altfel stă situaţia însă în cel de-al doilea penitenciar craiovean, ca mărime. „Membrii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare – filiala «Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova» au participat astăzi (pe 31 mai – n.r.) la o grevă de solidaritate cu durata de o zi, declarată în condiţiile legii. Pe durata grevei nu au mai fost desfăşurate activităţi la punctele de lucru interioare şi au fost reduse la minimum numai acele activităţi care nu afectează drepturile persoanelor private de libertate“, declara în ziua grevei Gabriel Neacşu, lider SNLP – PMT Craiova.
Reprezentantul administraţiei penitenciarului a precizat însă că din punctul de vedere al conducerii instituţiei n-a fost nici o grevă. „La PMT Craiova nu s-au operat diminuări salariale în urma protestelor din 31 mai pentru că nu a avut loc nici o grevă, în sensul de încetare sau diminuare a activităţii. Protestele s-au limitat la purtarea unor banderole albe şi la o adunare care a avut loc după orele de program“, a declarat purtătorul de cuvânt al PMT, Daniel Barbu.
Cât despre Penitenciarul Pelendava, reprezentanţii acestei instituţii au dat din colţ în colţ, neoferind nici un răspuns la întrebarea ce privea numărul angajaţilor care au făcut efectiv grevă pe 31 mai, tăindu-li-se din salariu ziua respectivă de muncă. Se pare că la această instituţie nici măcar nu ar exista o situaţie a participanţilor la grevă, iar salariile pe luna mai s-au plătit ca şi când nimeni n-a fost în grevă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII