16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu, suspendat din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia

Dinel Staicu, suspendat din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia

CNVM l-a suspendat pe preşedintele SIF 5 din funcţiile de administrator şi preşedinte al societăţii, pentru două săptămâni. Reprezentanţii CNVM spun că măsura ar putea fi prelungită. După aflarea veştii, Staicu şi-a luat câteva zile de vacanţă.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a hotărât suspendarea din funcţie a preşedintelui SIF 5, Dinel Staicu, după ce acesta a fost condamnat nedefinitiv la patru ani de închisoare cu executare de către instanţa de fond, în dosarul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Staicu este acuzat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată. În 1999 – 2000, el ar fi obţinut prin 11 firme pe care le controla împrumuturi de aproximativ cinci milioane de euro cu încălcarea normelor bancare, o parte din bani fiind investiţi în acţiuni SIF Oltenia – susţin procurorii. Ulterior, Staicu a tras sforile şi a devenit preşedinte al SIF 5. În şedinţa din 16 iunie 2010, CNVM a decis suspendarea, pentru o perioadă de două săptămâni, a exercitării de către Dinel Staicu a calităţilor de membru al Consiliului de Administraţie (CA) al SIF Oltenia şi de conducător al acestei societăţi. Explicaţia CNVM este aceea că „îşi exercită rolul activ de protecţie a investitorilor SIF Oltenia SA şi de supraveghere a activităţii desfăşurate de entitatea în cauză“, iar decizia este luată „în baza prerogativelor conferite de legea de organizare şi funcţionare“. Luminiţa Ciocan, directorul de relaţii publice al CNVM, a explicat şi ce efecte are decizia instituţiei: „Este o suspendare pe două săptămâni, care poate fi prelungită succesiv, până la schimbarea situaţiei juridice, la apel sau recurs. Este una dintre posibilităţi“.

Suspendat până la finalul procesului?

Baza legală invocată de arbitrul pieţei de capital este art. 17 din statutul de funcţionare a instituţiei. Alin. (1) al respectivului articol care stipulează că „CNVM poate impune, în cazuri bine justificate şi pe o perioadă determinată, entităţilor reglementate, emitenţilor sau altor entităţi care desfăşoară activităţi în legătură cu pieţele reglementate, măsuri asigurătorii sau restricţionarea unor drepturi. Asemenea măsuri se pot referi la blocarea de conturi bancare, restrângerea unor transferuri patrimoniale ale emitenţilor sau blocarea transferului unor valori mobiliare ori al altor instrumente financiare, pe o perioadă care nu poate depăşi două săptămâni“. La alin. (2) sunt prevăzute sancţiunile care pot fi aplicate în cazul nerespectării măsurilor CNVM. De asemenea, CNVM invocă Regulamentul CNVM nr. 15/2004, privind organizarea şi funcţionarea organismelor de plasament colectiv – art. 18, alin. 1 lit. (d) şi (e) – la care se spune că administratorii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii, printre care şi aceea de a avea o bună reputaţie şi să nu fi fost condamnaţi „printr-o sentinţă rămasă definitivă“ pentru infracţiuni de natură economică. Conducătorii societăţilor de plasament colectiv trebuie, de asemenea, să cumuleze mai multe din condiţiile menţionate.
Rămâne de văzut dacă Dinel Staicu va ataca hotărârea CNVM. Surse din anturajul preşedintelui spun că „nicăieri în lege nu este prevăzută explicit posibilitatea suspendării din funcţia de administrator“.
În actualele condiţii, conducerea efectivă va fi asigurată de vicepreşedintele şi directorul general adjunct al societăţii, Tudor Ciurezu. Dinel Staicu nu a fost ieri de găsit pentru un punct de vedere asupra deciziei CNVM.
„Domnul Staicu a plecat câteva zile în vacanţă, a spus că vrea să se gândească la ce are de făcut în continuare. Luni, vom avea o şedinţă de CA, dar nu se pune problema cooptării unui membru provizoriu în CA“, a declarat Tudor Ciurezu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII